La méteo
previsions 02/06/2023

La méteo: més tempestes de tarda a l'espera de la calor d'estiu

Aquest dissabte els xàfecs de tarda aniran a més i tornaran a afectar moltes comarques centrals

3 min

BarcelonaUn dia més les tempestes tornen a ser protagonistes del temps de la tarda, tot i que avui en general hi hagi menys ruixats que ahir. Els xàfecs són força estàtics, cosa que fa que no plogui en gaires indrets, però que allà on ho faci la pluja sigui localment abundant. Fins a les 19 h destaquen els 31 l/m² acumulats a la Vall d'en Bas, els 25 d'Olot, els 23 de Sant Privat d'en Bas, els 21 de Cervera, els 16 de Castellnou de Bages els 13 de Cervià de les Garrigues.

Un dia més la pluja ha tornat a aparèixer al Pirineu oriental. A Ulldeter han caigut 5 l/m². Amb el d'avui ja són 13 dies seguits en què com a mínim ha caigut 1 l/m² a la capçalera del Ter. Si demà torna a ploure s'igualarà la ratxa més llarga de dies seguits de pluja amb dades des del 2009. Fins ara la ratxa màxima són 14 dies i es va produir durant el juliol del 2013, un mes en què es van haver de succeir els rescats i les evacuacions de campaments infantils i juvenils a causa de les freqüents tempestes al Pirineu.

Precipitació diària a Ulldeter des de l'1 de maig
Dades en l/m2

Avui de mitjana les temperatures màximes han pujat gairebé dos graus i mig més que ahir, però, tot i això, la temperatura no ha passat de ser normal per a l'època. D'entre les màximes més altes destaquen els 29,7 °C d'Alcarràs, els 29,3 de Vinebre o els 29,1 de l'Observatori de l'Ebre.

Els pròxims dies continuarem parlant cada dia de tempestes de tarda i, de fet, demà plourà en més indrets i amb més ganes que avui. Aquest dissabte les tempestes localment fortes podrien tornar a arribar a punts de la Catalunya Central o potser fins i tot a l'altiplà central i al Montsec. Al prelitoral seran força més puntuals i a prop de mar el cel quedarà més enterbolit però no plourà. Per demà el Meteocat té actiu un avís per possibles ruixats intensos que afecta un bon grapat de comarques del Pirineu i Prepirineu, també Osona i la Noguera.

De cara a diumenge i dilluns la inestabilitat anirà disminuint. A les tardes continuaran creixent nuvolades, però els ruixats seran menys importants i plourà en menys indrets. Ahir les tempestes disperses van deixar quantitats força importants en alguns indrets. Destaquen els 48 l/m² acumulats a Maials, al Segrià; els 37 d'Olot; els 26 d'Ulldeter; els 25 del puig Sesolles, al Montseny, i els 24 de l'Aldea i de la Granadella, els 21 de la Vall de Bianya i de Castellar de n'Hug, els 18 de Sant Sadurní d'Anoia, els 16 de les Borges Blanques o els 15 de Solsona.

Al maig ha anat plovent, però les pluges han sigut molt irregulars. L'informe mensual del Meteocat alerta que en moltes comarques aquest mes ha sigut menys plujós del que tocaria. D'entre les precipitacions més abundants destaquen les que han caigut al vessant nord del Pirineu, com els 287 l/m² de Canejan, a la Vall d'Aran. En alguns observatoris, com per exemple a Vic (123 l/m²) o a Ulldeter, a la capçalera del Ter (223 l/m²), cal remuntar-se fins al juny del 2020 per trobar un mes tan plujós com aquest. La pena és que no hi ha hagut cap episodi de pluja realment general i a Lleida i al pantà de Riba-roja només hi han caigut 8 l/m² i a Ascó 13.

Anomalia de precipitació durant el mes de maig

A més llarg termini comença a haver-hi indicis d'una situació de calor més d'estiu. De cara al tram final de la setmana que ve és bastant probable que la temperatura es vagi enfilant i que ens instal·lem en temperatures una mica més altes del que tocaria, però res fa pensar en cap calorada forta o especialment destacable. Més sensació d'estiu, però que hi hagi una sortida de to abans del 15 de juny és poc probable.

A més llarg termini és probable que entre dimarts i dimecres passem per una fase de temps una mica més estable en què fins i tot deixi gairebé de ploure al Pirineu. No sembla que aquesta disminució de la inestabilitat hagi de ser, però, el punt final d'aquest període d'inestabilitat i de ruixats i tempestes de tarda; segurament cap a final de setmana les tempestes tornaran a guanyar empenta, com a mínim en comarques de muntanya.

La nova actualització dels mapes d'anomalia de precipitació prevista per setmanes del Centre Europeu de Predicció continua augmentant l'optimisme i fa pensar que la inestabilitat no s'estroncarà com a mínim fins a Sant Joan. Caldrà veure si a part de tempestes de tarda en aquest context arribarà alguna situació de pluges més extenses o no, això encara és poc clar.

stats