La méteo

La méteo: la refrescada i el temps mogut duraran ben poc

A partir de dimecres les temperatures començaran a pujar i la calor atípica tornarà a finals de setmana

3 min

BarcelonaLa calor atípica i la pols africana ja han marxat definitivament i ja han caigut els primers xàfecs (trobareu totes les dades al final d'aquesta informació). El canvi de temps serà contundent aquest dimarts, amb vent del nord que farà caure de cop les temperatures, escombrarà la pols en suspensió, provocarà nous ruixats en algunes comarques i donarà entrada a unes ventades que seran intenses als extrems del país.

Dimarts: canvi radical

Les temperatures baixaran clarament, un descens que pot ser d’entre 5 i 10 graus en general, però d’11 a 15 graus en zones de muntanya, sobretot al Pirineu. Clatellada tèrmica arreu, tot i que a la costa de Tarragona els termòmetres es mantindran semblants als de dilluns per efecte del vent. Moltes màximes es mouran entre els 12 i els 17 °C, més altes al sud i més baixes al Pirineu.

Tot plegat amb inestabilitat més marcada. S’esperen gotellades o ruixats de forma dispersa en qualsevol moment del dia a la meitat nord del país. Serà sobretot al nord-est on cauran xàfecs amb més intensitat entre les comarques de Girona i les de Barcelona, sobretot a primeres hores del matí i de nou a la tarda. Localment aniran acompanyats de tempesta i calamarsa. Molt irregular tot plegat.

A més, es mantindran les precipitacions més continuades a la cara nord del Pirineu, amb una cota de neu que es mourà entre els 1.200 i els 1.400 metres. En canvi, hi haurà cel més serè com més al sud i més a Ponent.

Atenció amb el fort vent de mestral i de tramuntana durant tot el dia al sud, a l’Empordà i als cims del Pirineu (en aquest indret, amb torb). Situació marítima alterada, sobretot a la Costa Brava. El Meteocat ha activat alertes per fort vent al Baix Ebre, el Montsià i el Baix Camp, així com per mala mar a l’Alt Empordà.

Dimecres: més calma

El sol dominarà, sense precipitacions enlloc. Serà un dia per aprofitar, però amb ventades encara a l’Empordà i a l’Ebre i zones properes, així com als cims del Pirineu. Les temperatures començaran a remuntar, tot i que amb ambient força normalitzat per a l’època i sense res a veure amb la calorada dels últims dies.

Dies vinents: sol i més calor

El temps es mantindrà molt tranquil durant tota la resta de setmana, amb sol en general i sense precipitacions. La tramuntana encara bufarà dijous a l’Empordà, però acabarà desapareixent. Situació anticiclònica que s’anirà imposant sense gens de pluges a la vista. I tot plegat amb una pujada continuada dels termòmetres. De fet, a finals de setmana recuperarem l’ambient massa càlid per a l’època.

Rècords de calor i primers xàfecs

Les temperatures tan altes dels últims dies han deixat rècords de calor a Catalunya. Fins a 25 estacions de la xarxa del Meteocat amb més de 20 anys de dades van registrar la seva mínima més alta en un mes d'abril. La majoria de rècords van tenir lloc a les comarques de Ponent i de la Catalunya Central, on en alguns casos no es va arribar a baixar dels 15 o 16 °C en tota la nit. Un escàndol a aquestes altures de l'any. A més, diumenge es va registrar la nit tropical més primerenca des que hi ha registres a Catalunya: 21,6 °C de mínima a Margalef, el Priorat.

El canvi de temps d'aquest dimarts va començar a arribar dilluns a la tarda i vespre amb xàfecs a Ponent i al Pirineu. En alguns casos van caure tempestes localment fortes que van deixar entre 5 i 10 l/m². Destaquen els 11,3 l/m² caiguts a Baldomar o els 10,1 de Vallfogona de Balaguer, a la Noguera.

stats