previsions 15/06/2022

Calor desbocada: més de 40 graus a l'espera de temperatures encara més altes

Demà i divendres el termòmetre continuarà pujant, sobretot en comarques de Girona. Les pròximes nits seran encara de més mal dormir.

5 min

BarcelonaLa calor ha fet avui un salt evident a l'alça respecte dels últims dies. La mitjana de les màximes a Catalunya s'ha disparat 2,5 graus respecte del valor d'ahir i han començat a aparèixer temperatures de més de 40 graus en diverses comarques. Aquest migdia a Catalunya hi ha hagut 9 graus més dels que caldria esperar per a l'època. Aquestes són algunes de les temperatures més altes d'avui (en ºC):

 • Pantà de Riba-roja, 43,1
 • Vinebre, 42,6
 • Ascó, 42
 • Alcarràs, 42
 • Seròs, 42
 • El Masroig, 41,9
 • Aldover, 41,5
 • Albesa, 41,4
 • Benissanet, 41,3
 • Lleida, 41,1
 • Gandesa, 40,9
 • Baldomar, 40,8
 • Tremp 40,8
 • Artés, 40,5
 • Falset, 40,2
 • Tortosa (Roquetes), 39,7
 • Manresa, 39

Són els 40 graus més prematurs a Lleida amb dades des del 1960. El 2019 i el 1986 s'hi va arribar el dia 27 de juny, però mai havia passat abans del solstici. Algunes d'aquestes temperatures només tenen el precedent recent de l'onada de calor de finals del juny i del 2019, és el cas per exemple d'Ascó o de Gandesa, on com a mínim des del 2009 només hi ha hagut temperatures més altes en aquella calorada. En cap altre moment de cap estiu dels últims 13 anys hi ha hagut temperatures més altes. A l'est la temperatura s'ha mantingut una mica més frenada, però, tot i això, aquest migdia ja ha sigut un dels 20 més calorosos dels últims 13 anys a Catalunya, val la pena destacar que és clarament la data més prematura de la llista.

Avui s'han tornat a formar tempestes localment fortes en alguns punts del Pirineu i del Prepirineu. El Meteocat ha activat un avís de temps violent centrat sobretot al Berguedà i al Solsonès, on s'ha format una forta tempesta que pot anar acompanyada de pedra i de fortes ratxes de vent. Fins a les 18.30 h els ruixats han deixat 32 l/m² a Guixers, al Solsonès, i 7 al Port del Comte.

Aquesta nit ha sigut exageradament de mal dormir. La presència de núvols ha afavorit que la temperatura no baixés i que un 49% de les estacions de les quals fem seguiment hagin registrat una mínima tropical, és a dir, de més de 20 graus. Al centre de Barcelona la temperatura no ha baixat dels 26 graus en tota la nit, una nit tòrrida exageradament prematura. Durant la nit hi ha hagut un seguit d'esclafits càlids que han provocat una situació totalment extraordinària: a Biarra, al Rosselló, aquesta nit s'ha registrat una temperatura de 37 graus i un cop de vent de més de 150. El rècord de temperatura del mes de juny s'ha batut de nit. A Portbou el mateix fenomen ha disparat el termòmetre per sobre dels 35 graus de nit.

De nit han seguit apareixent alguns ruixats localment forts a l'àmbit del Pirineu i Prepirineu, i xàfecs més puntuals en altres comarques. Des d'ahir a la tarda destaquen els 22 l/m² acumulats a Viella, els 14 de Das, els 12 d'Esterri d'Àneu o els 11 de Puigcerdà. El dia ha començat amb molts núvols i temps insegur a la meitat est de Catalunya, com testimonia la fantàstica fotografia del cel de Barcelona captada per l'observador Alfons Puertas que acompanya la previsió d'avui. El dia també ha començat amb ruixats entre la Vall d'Aran i el Pallars Sobirà. Amb el pas de les hores els núvols s'aniran esqueixant, però aquesta tarda encara es poden repetir ruixats i tempestes sobretot al Prepirineu, al voltant del Ripollès i al nord de la Catalunya Central. Seran xàfecs curts però intensos que poden deixar 10 o 20 l/m² en poca estona.

Acumulacions de precipitació previstes per avui

Aquest migdia cal esperar temperatures encara més altes que ahir. Avui les màximes es dispararan sobretot a les Terres de l'Ebre, a Ponent i en comarques prelitorals del sud, però també poden seguir pujant en altres indrets. Els 40 graus se superaran amb més facilitat que ahir a l'oest de Catalunya.

Lluny de remetre, demà i divendres arribarà el pic de l'onada de calor. A Ponent les màximes segurament ja no seran més altes que avui, però l'entrada del vent de sud dispararà el termòmetre en moltes comarques de Girona on les màximes també flirtejaran amb els 40 graus. Divendres el termòmetre encara podria pujar una mica més en aquest sector i no és gens descartable que es puguin superar els 40 graus en indrets del Gironès o de la Selva. A Ponent se succeiran molt probablement tres dies seguits amb temperatures de més de 40 graus al migdia.

Tot i que les pròximes nits sigui més serenes, la temperatura nocturna també seguirà pujant. Les matinades de dijous a divendres i de divendres a dissabte seran les de més mal dormir. Les temperatures mínimes de més de 20 graus s'estendran encara més i hi haurà més mínimes a prop o per sobre dels 25 graus.

El Meteocat ha anat ampliant cada cop a més comarques els avisos per calor. Per avui l'avís per altes temperatures ja afecta també moltes comarques de la Catalunya Central i fins i tot sectors pròxims a la costa, tot i que el perill més alt (grau 6 sobre 6), afecta les comarques de la meitat oest. De cara a demà es mantenen avisos per calor de la màxima categoria.

Quan i com s'acabarà aquesta onada de calor? La incertesa sobre el temps de la setmana que ve continua sent molt alta. Entre una sortida i una altra dels models de previsió el panorama canvia molt, i això vol dir que el pronòstic encara no és de fiar. Esclar que el cap de setmana s'aturarà la pujada del termòmetre i començarà una baixada lenta i progressiva. Encara farà molta calor i, segons com entri el vent, diumenge encara podria ser un dia de temperatures a prop dels 40 graus en algunes comarques de Girona.

El més interessant és el que pugui passar a partir de dilluns, però aquí la previsió ja es bifurca clarament en diversos escenaris molt diferents entre si, que van des d'una baixada contundent de la temperatura fins a un repunt i una nova situació de temperatures a tocar dels 40 graus. El més probable és que la temperatura de la setmana que ve sigui més baixa que la dels últims dies, però és molt incert si aquesta baixada seria forta o menys perceptible. Pel que fa a l'estat del cel, els ruixats que pugui haver-hi avui no es repetiran els pròxims dies. Arribarem al cap de setmana amb predomini del sol i sense ruixats i tempestes de tarda al Pirineu. A partir de diumenge sembla que reapareixeran els xàfecs a la serralada, i és possible que la setmana que ve vagin apareixent amb certa freqüència a les tardes. Hi ha alguns indicadors que fan pensar que a mitjans de la setmana que ve els ruixats podrien fins i tot afectar més comarques. Entre dimecres i dijous, dia de la revetlla, està oberta la possibilitat d'un temps més variable i amb xàfecs dispersos, però encara és molt aviat per precisar res sobre això.

stats