La Méteo
previsions 24/01/2023

Neu a tocar de la costa, però per ara en quantitats poc importants

La fredorada s'allargarà una setmana sencera i ja ha batut alguns rècords a prop de mar

3 min

BarcelonaAquest dimarts ha començat amb algunes precipitacions febles i intermitents que són de neu gairebé a qualsevol cota. S'està veient nevar tant al Tibidabo com en punts molt baixos del Vallès i del Garraf, però les precipitacions són més aviat minses i poc abundants. El dia també ha començat amb algunes volves de neu al Ripollès, a l'Empordà, al Berguedà i al Bages, precipitacions que tot fa pensar que són arreu en forma de neu però que són més aviat minses i molt irregulars.

Per avui els models de previsió fan pensar en una situació de ruixats molt irregulars que descarregaran en comarques de la costa, del prelitoral i de la Catalunya Central, amb una cota de neu que en general es mourà entre els 200 i els 400 metres, però que en algunes comarques de Girona podria arribar a ser més baixa. A mesura que avanci el dia, la cota de neu tendirà a pujar i al final del dia ja se situarà per sobre dels 600 o 700 metres en general. Al matí, els ruixats seran més probables al nord-est, i, en canvi, amb el pas de les hores podrien arribar també a sectors més centrals o del sud, sempre de manera bastant intermitent.

Protecció Civil ha activat aquest dilluns al matí el pla Neucat en fase de prealerta arran de l'avís del Servei Meteorològic de Catalunya que alerta de la possibilitat que la neu pugui acumular més de 2 cm a partir dels 400 metres. L'avís del Meteocat és del grau més baix, nivell 1 sobre 6, però afecta la gran majoria de comarques i curiosament pràcticament només deixa de banda les comarques del Pirineu. També està actiu el pla Procicat en fase d'alerta, en aquest cas per l'onada de fred.

On és més probable que la neu pugui acumular gruix és a la serralada Transversal; en pobles alts de la Selva, d'Osona o de la Garrotxa s'entreveu més fàcilment que aquest dimarts hi hagi una nevada com a mínim destacable. A la resta és menys probable que els ruixats puguin ser mínimament abundants, però no són descartables les sorpreses.

El que sí que sembla clar és que de nit la inestabilitat avançarà cap a les Balears i que durant la setmana no hi haurà noves possibilitats de veure neu fora del Pirineu. Al vessant nord de la serralada pirinenca sí que hi tornarà a haver nevades fins al fons de les valls entre dijous i divendres.

El salt del Bisbe avui, a la Pobla de Lillet (Berguedà)
El salt del Bisbe avui, a la Pobla de Lillet (Berguedà)
Glaçada avui a -11 ºC a Sant Sadurní d'Osormort (Osona)

Un fred cru i puntualment excepcional

Des de dissabte hem entrat ja en una fase de fred cru i de temperatures clarament baixes per a l'època, però és sobretot a la costa i al prelitoral on fins ara el termòmetre ha registrat valors més excepcionals. Al Vendrell els -5,2 °C d'aquest dilluns són la temperatura més baixa com a mínim dels últims 23 anys, i a Vinyols i els Arcs també s'ha batut un rècord amb dades de 33 anys (-3,4 °C).

A Falset, s'ha baixat fins a -7,9 °C, una temperatura que no té precedents com a mínim des del 2009, i al Parc Agrari de Sabadell els -5,1 °C de dissabte van ser la temperatura més baixa des de l'onada de fred siberià del 2012.

En el conjunt de Catalunya hi ha precedents força immediats de dies més freds que els últims. Fent un càlcul de la temperatura mitjana diària de Catalunya a partir de dades de 84 estacions del Meteocat amb dades des del 2009 surten una quarantena de dies en els quals ha fet més fred que aquest dilluns o que dissabte i diumenge. De mitjana, això sí, aquests últims tres dies hi ha hagut entre 4 i 5 graus menys dels que tocaria per a l'època, agafant com a referència els últims 13 anys.

Anomalia diària de les temperatures mínimes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

Les previsions fan pensar que el fred es reactivarà a partir de divendres i que, per tant, encara hi haurà una setmana més sencera de temperatures molt baixes, cosa que sí que pot ser força excepcional en el context dels últims anys. Potser aquesta fredorada no registrarà gaires rècords de temperatura, però en tot cas hi ha hagut molt pocs períodes tan sostinguts de fred en els últims anys i dècades. A més llarg termini el més probable és que la temperatura es normalitzi amb el canvi de mes, però encara és incert com seran els primers dies de febrer. Més enllà de les precipitacions d'aquest dimarts, no hi ha cap símptoma de noves pluges o nevades destacables a deu dies vista.

stats