La méteo
previsions 23/04/2023

Diada de Sant Jordi càlida, assolellada i amb alguns ruixats al nord

Xàfecs de tarda a l'Empordà, l'interior de la Garrotxa i el Pirineu

3 min
Núvols baixos a la Badia del Fangar (Deltebre).

Avui comencem una diada de Sant Jordi sense risc de pluja, per tant, es podrà gaudir amb tranquil·litat de les activitats a l'aire lliure en aquest dia tan especial. Al matí només hem d'esperar algunes nuvolades a primera hora al litoral o al Pirineu, però la jornada estarà marcada, en general, per l'estabilitat, com a mínim tot el matí i migdia, amb cel serè o amb la presència d'alguns núvols prims a l'interior del país.

La temperatura ha pujat al litoral i el prelitoral central durant la matinada i les mínimes no han baixat dels 16 ºC a Barcelona. Ha baixat també respecte a les registrades ahir en punts del Pirineu i el Prepirineu oriental, i ha davallat entre lleugerament i moderadament a la resta (ha quedat entre els 6 ºC i els 8 ºC a Girona o la ciutat de Lleida).

Nuvolositat prevista (en % de cel cobert).

El front d'aquest dissabte va deixar precipitacions irregulars, amb quantitats que van oscil·lar entre els 5 i els 25 l/m², i va ser al Pirineu lleidatà on van rebre més pluja. Aquests xàfecs van deixar fins a 10 cm de neu per damunt dels 2.400 m a l'Alta Ribagorça i al nord del Pallars Sobirà, amb una cota de neu alta, per damunt dels 2.200-2.300 m. Si bé aquests ruixats no solucionen –ni de lluny– el problema de la sequera, sí que han aportat humitat i saó als nostres boscos, fet que fa baixar el risc d'incendi allà on s'ha regat més el territori.

Fins a les 19 h de dissabte, els valors acumulats van ser de:

  • Espot (2.500 m): 25 mm
  • Bonaigua (2.266 m): 20 mm
  • Vielha: 18 mm
  • Salòria (2.451 m): 16 mm
  • El Pont de Suert: 11 mm
  • Tírvia: 9 mm
  • Sort: 7 mm
  • Horta de Sant Joan: 5 mm
  • L'Espluga de Francolí: 4 mm
  • Raimat: 4

Així, doncs, aquest Sant Jordi només veurem aquests núvols baixos enganxats al litoral o en diversos punts de la Catalunya Central que s'aniran trencant i dispersant al llarg del matí. A la resta, la primera part del dia quedarà enterbolida pel pas de núvols alts i mitjans.

Amb el pas de les hores, a partir del migdia, els núvols tornaran a créixer al Pirineu i el Prepirineu. En aquests punts de muntanya hi haurà xàfecs durant la tarda, amb l'arribada d'un nou front, alguns dels quals poden arribar a ser intensos i anar acompanyats de tempesta. Els ruixats de tarda podrien arribar també al nord de la Garrotxa i de l'Empordà, però en general hi haurà més sol que núvols. Així doncs, tot sembla indicar que podrem gaudir d'una diada tranquil·la i sense risc de pluja, com a mínim fins a mitja tarda, quan comenci a augmentar la nuvolositat pel nord. Els ruixats podran acumular entre 2 i 5 l/m² i superar aquests valors de manera local, sobretot allà on descarreguin amb tempesta. No es descarta alguna calamarsada. Al Pirineu els ruixats deixaran neu granulada per damunt dels 2.300 m.

Probabilitat de precpitació entre les 12 h i les 18 h (en %).

El vent d'entre ponent i garbí bufarà moderat en molts moments i això farà que les màximes tornin a pujar i que el termòmetre també s'enfili en sectors de la costa i del prelitoral. La temperatura serà alta, sobretot a Ponent i a l'interior de les Terres de l'Ebre, on podran arribar a fregar els 28 ºC o 29 ºC. A la resta de territori es mouran entre els 23 ºC i els 26 ºC i la marinada rebaixarà la sensació tèrmica prop del mar.

Temperatura màxima prevista.

La setmana que ve començarà amb un temps molt estable, i tot fa pensar que no serà fins de cara a divendres i dissabte, durant els últims dies del mes, que podrien reaparèixer alguns ruixats, sobretot al Pirineu però potser també més puntualment en algunes altres comarques de l'oest. En tot cas, no hi ha indicis d'una situació de pluja extensa i mínimament abundant.

Pluja total acumulada per divendres vinent.
stats