La méteo
previsions 17/01/2023

La méteo: comença una fredorada que durarà com a mínim una setmana

El vent anirà de baixa en comarques centrals però demà encara bufarà fort en força indrets. Més nevades al Pirineu.

4 min

BarcelonaDimarts marcat pel fort vent. Durant el migdia les ratxes més fortes han començat a aparèixer també en comarques més centrals, on hi ha hagut cops de vent de 111 km/h a Font-rubí, de 100 a Terrassa i de 90 al Port de Barcelona. D'avui destaquen, però, sobretot els cops de vent de 159 km/h del Puig Sesolles del Montseny, els 103 d'Ulldeter, els 94 dels Hostalets de Pierola o els 84 de l'Observatori de l'Ebre. En alguns casos són ratxes que no es produïen des del gener de fa dos anys. També a les Balears el vent bufa amb molta força: aquesta nit hi ha hagut una ratxa de 93 km/h a Palma i de 91 a Eivissa, també en aquest cas són les ventades més fortes dels últims dos anys.

Fins a les 14 h Protecció Civil ha hagut d'atendre 215 incidències relacionades amb el vent, però només entre les 14 h i les 15 h les incidències han augmentat fins a 577 coincidint amb les ventades més fortes a l'àrea metropolitana de Barcelona. On més problemes hi ha hagut és al Barcelonès. No hi ha constància de cap incidència greu. El Meteocat té actiu un avís de perill alt per vent que afecta moltes comarques i el pla Ventcat està activat en fase d'alerta. El fort vent genera una situació de mala mar que ha provocat que a Malgrat de Mar l'aigua inundés algunes zones pròximes a la platja.

Demà el vent girarà més a mestral, i això afavorirà que les ventades més fortes se centrin al terç sud de Catalunya, a l'Empordà i al Pirineu, on encara hi podrà haver ratxes de més de 70 o 80 km/h en alguns indrets. El vent no acabarà de desaparèixer ben bé fins al cap de setmana, i entre dijous i divendres és possible que torni a bufar amb ratxes fortes, sobretot al terç sud de Catalunya.

La neu continua caient amb intensitat en alguns sectors del Pirineu. Fins a les 15 h i tenint en compte les últimes 36 hores aquests són alguns dels gruixos més importants que s'han acumulat (en cm):

  • Certascan (2.400), 41
  • Sasseuva (2.200), 27
  • Lac Redon (2.200), 27
  • Cadí Nord - Prat d'Aguiló (2.100), 16
  • Núria, 10
  • Espot, 9

Aquestes són dades dels sensors d'estacions del Meteocat, però segons alguns observadors aquesta nit també s'han acumulat 7 cm de neu al Pont de Suert i 15 a Esterri d'Àneu. Una dotzena de vies estan afectades per la neu al Pirineu occidental, entre elles la N-260, que té restringit el pas als vehicles de 3a categoria entre el Pont de Suert i Sarroca de Bellera i entre Sort i Ribera d'Urgellet.

Més enllà de la neu també destaquen alguns ruixats dispersos que han anat acompanyats de tempesta o fins i tot de calamarsa, tant aquest matí en comarques com l'Anoia i l'Alt Camp com a la tarda en diverses comarques de Girona. Ruixats sempre molt breus però intensos.

Al Pirineu la neu continuarà caient de manera més intermitent durant la resta de la setmana, tot i que les precipitacions no afectaran tants sectors de la serralada com durant les últimes hores. El vessant nord de la serralada serà el gran beneficiat d'una setmana de nevades que pot arribar a deixar més de 40 o 50 cm de neu a les cotes altes d'aquest sector.

Més enllà del Pirineu les precipitacions encara arribaran amb comptagotes. El front de dijous pot deixar també algunes pluges i nevades puntuals en comarques de Girona i en sectors de la meitat oest del país, però tot fa pensar que només seran precipitacions anecdòtiques. Avui alguns models de previsió també apunten a possibles ruixats a la costa i a les Balears de cara a dissabte, però a hores d'ara aquest no és l'escenari més probable. Caldrà, això sí, seguir de prop aquesta possibilitat, perquè dissabte la cota de neu podria situar-se al voltant dels 500 metres o fins i tot una mica per sota.

El gran protagonista de la segona part de la setmana serà el fred intens. Avui el dia ha començat amb temperatures molt més altes que ahir a causa de ponent. La mitjana de les temperatures mínimes d'avui a Catalunya ha sigut 5 graus més alta que ahir, i en indrets com Tortosa el termòmetre ha arribat a pujar 10 graus, però aquesta suavitat és només transitòria. Aquest vespre en molts indrets ja hi haurà entre 5 i 8 graus menys que a primera hora.

Les temperatures aniran baixant a mesura que avanci la setmana i no tocaran fons en molts casos fins al cap de setmana. Encadenarem ben bé cinc nits de glaçades intenses en moltes comarques interiors, i tot i que la setmana que ve el termòmetre anirà remuntant, ens instal·larem en un ambient més fred que el que hem tingut fins ara. A partir de dijous cal esperar temperatures per sota dels -5 °C en moltes valls de la Catalunya Central i valors encara més baixos al Pirineu. Les glaçades arribaran fins a la costa. De cara a la setmana que ve el panorama és més incert, però continua sent força més probable un panorama de fred ben viu que no pas una pujada clara de la temperatura. Cal preparar-se, doncs, per a un escenari en el qual el fred intens duri com a mínim deu dies. No hi ha indicis de temperatures extraordinàries, però sí d'una persistència del fred intens com poques vegades l'hem vist en els últims anys.

Primers senyals d'un fred més viu

Per primer cop des de fa més d'un mes el migdia d'ahir va ser més fred del que tocaria per a l'època en el conjunt de Catalunya. Les temperatures van ser molt diferents segons la zona, però la mitjana de les màximes a partir de dades de 84 estacions del Meteocat es va situar mig grau per sota de la referència dels últims anys. Mentre a la Tosa d'Alp, a 2.500 metres, la temperatura no va passar de -6 °C en tot el dia, a Alcanar es van fregar els 22 °C a causa del vent.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat
stats