La méteo
previsions 14/03/2023

La méteo: temperatures més normals i poques esperances d'omplir embassaments a mitjà termini

La pròxima nit serà força més freda, però el termòmetre ja no baixarà gaire més

3 min

BarcelonaTot i algunes excepcions la temperatura s'ha desplomat aquest dimarts. De mitjana les màximes han sigut 6 graus més baixes que ahir, tot i que el vent hagi mantingut la temperatura alta en alguns punts de la costa. D'entre les màximes d'avui destaquen els 23,2 °C del Zoo de Barcelona, els 22,9 de Viladecans o els 22,5 de Tarragona. A mitja tarda, però, la temperatura era 9 graus més baixa que ahir a Lleida.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 19 h i la d'ahir a la mateixa hora

El vent ha bufat amb ganes durant tot el dia, sobretot en comarques del sud i de Ponent. D'entre les ratxes més fortes d'avui destaquen els 108 km/h de Portbou, els 93 del Perelló, els 87 de l'aeroport de Reus, els 83 d'Amposta o els 75 de Tarragona. Durant la tarda xàfecs aïllats han deixat 4 l/m² a la Bisbal d'Empordà, 2 a la Tallada d'Empordà i 1,5 a Palafrugell.

Alguns sectors del Pirineu han recuperat entre 2 i 5 cm de neu, després que l'última setmana el desgel hagi sigut important: l'estació que el Meteocat té a prop del port de la Bonaigua ha passat de detectar 70 cm a registrar-ne menys de 35, i al llac Redon s'ha passat de 83 a 49. Ahir els ruixats i les tempestes van deixar 9 l/m² al Pont de Suert, 8 a la Torre de Cabdella i 7 a Espot i al port de la Bonaigua.

Demà és bastant possible que sigui un dia variable i mig ennuvolat en comarques de l'est, però si arriba a ploure seran quatre gotes. El següent canvi de temps arribarà dissabte, amb el pas d'un front que no apunta a ser tampoc gaire actiu. Segurament entre divendres a la nit i dissabte el temps serà insegur al Pirineu i descarregaran alguns ruixats intermitents o tempestes, però res fa pensar en quantitats de precipitació abundants. Potser alguns ruixats aïllats arribaran al Prepirineu o en comarques de Girona, però és poc probable que siguin gran cosa més que precipitacions anecdòtiques. Els mapes de probabilitat que arribi a ploure o a nevar amb ganes per dies no són gens engrescadors, tot i que a mitjans de la setmana que ve s'insinua una possible nova tongada de precipitacions potser més abundants al Pirineu Occidental.

La nit vinent serà més freda que les últimes. En general, demà el dia començarà amb dos o tres graus menys que avui. La resta de la setmana també estarà marcada per aquest ambient més normal del mes de març, però sempre amb temperatures una mica més altes del que es podria esperar. Ja sense el vent de mestral, els pròxims migdies seran una mica més frescos a la costa, però en canvi en comarques interiors i del Pirineu el termòmetre tocarà fons avui.

A més llarg termini hi ha bastants possibles escenaris oberts, però ara mateix és poc probable un final de març amb temperatures de valors clarament d'hivern. Les previsions d'anomalies per setmanes del Centre Europeu de Predicció es decanten per un panorama en el qual les dues pròximes setmanes la temperatura es mantindrà per sobre del que tocaria per a l'època.

Calor de finals de maig i alguns rècords

Des de fa alguns dies la temperatura s'ha instal·lat en valors habituals de finals del mes de maig. A Catalunya aquest dilluns les temperatures màximes van tornar a ser 7 graus més altes del que tocaria, agafant com a referència el període recent 2009-2020. Diverses estacions del Meteocat de les comarques de Girona i de Ponent van batre el seu rècord del mes de març, com ja va passar amb alguns altres observatoris dissabte.

stats