La méteo

Diumenge ventós i ambient hivernal, amb nevades febles a l'Aran

Es manté activat l'avís per fort vent durant el matí al sud i al prelitoral de Catalunya

3 min
Albada amb Altocumulus lenticularis, modelats pel fort vent d'avui en alçada, des de l'observatori Fabra, a Barcelona

Una línia de xàfecs ha deixat les precipitacions més abundants d'aquest cap de setmana. L'aire fred que acompanyava la pertorbació atlàntica va afavorir el creixement dels grans nuclis convectius que dissabte a la tarda van afectar les comarques del nord-est del país. Feia molt de temps que no hi havia una situació tempestuosa com aquesta i amb xàfecs intensos. En tot cas, ha estat molt ben rebuda pels boscos, tot i que les capçaleres de les conques internes han rebut poca aigua.

Base d'un cumulonimbus amb mamma vista des de Manlleu dissabte a la tarda.

Les pluges més destacades durant la tarda de dissabte van ser:

  • Santa Coloma de Farners: 40 mm
  • Malgrat de Mar: 25 mm
  • Castell d'Aro: 18 mm
  • Anglès: 18 mm
  • Girona: 16 mm

La nevada ha anat caient al Pirineu lleidatà amb gruixos d'entre 15 i 30 cm a l'Aran i a la franja nord de la Pallaresa. A la resta del Pirineu s'han acumulat uns 15 cm de mitjana, com a la Ribagorçana-Vall Fosca, o al sector del Perafita-Puigpedrós, a la Cerdanya, on s'han acumulat uns 10 cm. El vessant nord del Cadí ha quedat enfarinat, amb uns 5 cm i a punts del Pirineu més oriental, com a les capçaleres del Ter o del Freser la nevada ha estat testimonial, amb enfarinades.

El Puigmal i cims propers enfarinats, des de Campdevànol

Els mapes de gruixos totals de neu acumulada encara ens indiquen algunes taques al Pirineu més septentrional associades als xàfecs que podran caure, més febles, aquest diumenge.

Aquesta tongada de ruixats no ha provocat cap gir en la situació de greu sequera actual, sobretot si posem el focus en les reserves d'aigua de les conques internes, que gairebé no han notat el pas de la pertorbació.

La pertorbació s'ha allunyat però el flux del nord-oest i la massa freda que l'acompanya farà revifar la sensació d'hivern. No obstant això, les baixes temperatures duraran poc. Hi haurà dos o tres dies més hivernals, sobretot de nit i matinada però a mitjans de la setmana que ve ja tornaran a predominar les temperatures clarament altes per a l'època. Avui les màximes no passaran dels 15 o 16 ºC a la Costa Daurada o a l'Ebre. En general, es mouran entre els 10 ºC i els 14 ºC. Al Pirineu farà fred i el termòmetre no passarà dels 7 ºC a les valls. En cotes altes seguirà bufant el vent i a primera hora el torb serà intens, sobretot en colls i carenes exposades.

La ventada de l'oest i del nord-oest ha estat destacada aquest cap de setmana, amb cops màxims de fins a 108 km/h a Mont-roig del Camp, 100 km/h a Montserrat (Sant Dimes), 99 km/h a Espot (2400 m), 95 km/h a Riudecanyes o 94 km/h al Perelló. Destaquen també els 89 km/h de Font-rubí o els 77 km/h del Pantà de Siurana. Avui el vent encara bufarà amb cops forts en molts sectors de la vall de l'Ebre i en comarques centrals, i no només als indrets on acostuma a ser més habitual, sinó també al pla de Lleida, a l'altiplà central i fins i tot al voltant de Barcelona. A partir de migdia anirà afluixant, amb ratxes no tan fortes.

El Meteocat té actius avisos per aquest fort vent.

Avís per fort vent previst per diumenge

La jornada serà radiant, excepte a l'Aran, on encara podrà caure algun xàfec residual de neu per damunt dels 1400 m. De pluja ja no se n'espera enlloc. A més llarg termini hi ha poques possibilitats que torni a ploure durant el tram central de febrer. La setmana que ve, tant dilluns al vespre com dijous i divendres, arribaran nous sistemes frontals que podrien deixar algunes gotes al Pirineu occidental, però en general no tornarà a ploure amb una mica de ganes com a mínim fins a finals de mes.

El pròxim canvi de temps es traduirà en una marcada pujada de la temperatura, similar a les que ja hem tingut en dues ocasions entre el final de gener i els primers dies de febrer. Al voltant de dijous que ve la temperatura tornarà a ser entre 5 i 7 graus més alta del que caldria esperar i al Pirineu l'ascens serà d'entre 7 i 9 graus; una vegada més, arribaran temperatures de plena primavera encara en ple hivern.

stats