previsions 22/04/2021

La méteo: Sant Jordi amb sol i una revifada de la primavera

Abans no acabi el mes d'abril hi haurà més tongades de ruixats

3 min

BarcelonaAquest migdia tampoc s'ha arribat als 20 graus enlloc, tot i que avui la temperatura ha pujat més que ahir a l'est. Destaquen els 19,5 graus de màxima del Vendrell, els 19 de Castell d'Aro i del Prat de Llobregat, o els 18 de Sant Sadurní d'Anoia i Girona. Per contra a Horta de Sant Joan la màxima no ha passat dels 11 graus, i a Falset i a Tortosa s'ha quedat en 13. A les Terres de l'Ebre les pluges no han sigut tan destacables com semblava que podrien ser, fins a les cinc de la tarda al PN dels Ports s'hi han acumulat 15 l/m2, a Mas de Barberans 8, i a Gandesa, Tortosa i Amposta només 1.

Aquesta nit ha tornat a ser freda per a l'època, sobretot en comarques de Girona i a la Catalunya Central, on l'obertura de clarianes ha afavorit que les mínimes tornessin a baixar dels 5 ºC. A Puigcerdà i a Sant Pau de Segúries la temperatura ha baixat fins als 2 ºC de matinada. A Vic, Ripoll i Girona la mínima ha sigut de 3 ºC. A Girona, aquest mes d'abril ja hi ha hagut 18 nits fredes en que s'hagi baixat de 5 ºC de matinada, i el mes de febrer, en ple hivern, n'hi va haver 14.

Estem encallats en un ambient típic de mitjans de març des de fa tres mesos. La primavera va arribar molt ràpidament a finals de gener, i el febrer va començar amb una temperatura 5 graus superior a la normal, però a mesura que va anar avançant el mes el termòmetre es va anar normalitzant, i des de finals de març hem entrat en una fase de temps fred per a l'època. Fa uns deu dies que la temperatura mitjana a Catalunya està encallada al voltant dels 8 ºC, el valor normal de mitjans de març. Des de principis de febrer la mitjana del país s'ha mogut entre els 7 ºC i els 9 ºC, amb l'única excepció de la Setmana Santa.

Demà el temps serà diferent: el sol predominarà a tot arreu i només creixeran algunes nuvolades al Pirineu durant la tarda. A primera hora encara farà força fred en zones enclotades interiors i prelitorals, però al migdia se superaran els 20 ºC en moltes comarques. Per Sant Jordi la primavera es farà més evident, tot i que a prop de la costa la temperatura encara no arribarà a ser la que caldria esperar per a un dia de finals d'abril. A prop de mar moltes màximes es quedaran entre els 16 ºC i els 17 ºC, tot i el sol.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà

Sant Jordi serà el dia amb més sol de la setmana, ja que dissabte i diumenge reapareixeran els intervals de núvols. Tant dissabte com diumenge hi haurà estones de cel mig ennuvolat, i diumenge al matí fins i tot cauran algunes pluges minses que afectaran sobretot comarques de l'oest i del Pirineu. Com més a l'est menys probable que arribi a ploure.

El cap de setmana serà més primaveral que molts dels últims dies. Les màximes seguiran superant els 20 ºC en moltes comarques tot i els intervals de núvols, i de nit farà menys fred. Tot i això, cal tenir en compte que al voltant de dimarts el termòmetre tornarà a recular una mica, i per tant no cal esperar una explosió de primavera en aquest tram final d'abril, sinó més aviat una normalització del termòmetre. La calor no arribarà com a mínim fins al maig.

La nit de diumenge a dilluns hi haurà una tongada de precipitacions més extensa. La setmana que ve començarà amb força inestabilitat i dilluns és més probable que plogui amb certes ganes a Ponent i al Pirineu Occidental. Dimarts, en canvi, els ruixats més destacables podrien afectar comarques de Girona i la Catalunya Central.

Acumulacions de precipitació previstes per diumenge
stats