previsions 07/01/2022

La méteo: fred, ventades i neu abundant

Entre diumenge i dilluns s'acumularà més de mig metre neu nova al vessant nord del Pirineu

2 min

BarcelonaAquesta matinada ha tornat a ser de rigorós hivern. Gairebé un 70% de les estacions meteorològiques de les quals fem seguiment han registrat temperatures negatives –això no passava des del 12 de gener de l'any passat– i, de fet, avui les glaçades fins i tot han afectat municipis costaners. El termòmetre ha baixat fins als -9 °C al Pont de Suert, -8 a Puigcerdà, -7 a Sort o -6 a Olot, Vic, Llagostera i Viella. De totes maneres, el divendres el tornarem a passar amb un bon sol a la majoria de comarques i això afavorirà que les temperatures es vagin recuperant i que al migdia l'ambient sigui relativament agradable, especialment a la façana litoral.

Percentatge d'estacions meteorològiques que diàriament registren temperatures negatives.

El pas d'una petita línia frontal, però, farà que a partir del migdia nevi dèbilment al Pirineu occidental per sobre d'uns 800 o 900 metres d'altitud. Demà encara cauran flocs al vessant nord de la serralada amb una cota lleugerament més alta, però tot fa pensar que, amb els últims mapes del temps sobre la taula, la nevada més intensa, extensa i continuada ens afectarà entre diumenge i dilluns. S'acumularan més de 50 centímetres de neu nova en cotes altes de la Vall d'Aran, el nord del Pallars i Andorra, però la neu arribarà a totes les comarques pirinenques i fins i tot s'escaparà algun ruixat dispers –ja de cara a dilluns a la matinada– cap a la Garrotxa, l'Empordà o el Gironès.

Previsió de precipitació acumulada de cara a diumenge.

Aquesta inestabilitat del temps serà transitòria i a partir de dimarts el sol tornarà a ser el gran protagonista del panorama meteorològic al conjunt del país, i ara mateix tampoc s'intueix cap altra tongada de precipitacions abans de vuit o deu dies. Les temperatures, per la seva banda, es recuperaran lleugerament durant els pròxims dies i de cara a dimarts i dimecres algunes màximes podran superar els 15 graus al migdia prop de mar. Aquest ascens tèrmic, però, no es consolidarà i a mitjans de la setmana que ve el mercuri tornarà a recular sobtadament i tot fa pensar que l'ambient de rigorós hivern ens acompanyarà fins més enllà de Sant Sebastià.

Diferència de temperatura prevista entre avui i demà.

Mentrestant, el vent tampoc vol perdre protagonisme. Durant les últimes hores el mestral i la tramuntana han perdut intensitat –les ratxes màximes d'aquesta nit i matinada no han superat els 70 km/h enlloc– però a mesura que avanci el dia el vent es reforçarà a les Terres de l'Ebre i durant el cap de setmana bufarà amb ganes a tot el terç sud del país. Entre diumenge a la matinada i dilluns a la tarda, de fet, s'assoliran cops que podran superar els 120 km/h amb facilitat als indrets més exposats de les comarques tarragonines. Dimarts encara es deixarà notar la tramuntana a la Costa Brava, però a partir de dimecres l'anticicló tornarà a imposar la seva llei.

Ratxes màximes de vent previstes per diumenge al vespre.
stats