La méteo: dijous amb ruixats aïllats i un fred que no marxarà fàcilment
Els embassaments no s'omplen però el territori té una mica menys de set que fa quatre setmanes
BarcelonaContinua l'ambient de ple hivern i de fet aquest migdia ha sigut una mica més fred que el d'ahir, tot i el predomini de les clarianes. Avui no s'ha arribat als 15 graus enlloc i de mitjana les màximes han sigut més de 4 graus més baixes del que tocaria per a l'època. Ja hem encadenat set dies seguits amb migdies més freds del que caldria esperar per a l'època. El fred ha sigut especialment viu a Ponent: a Cervera la màxima amb prou feina ha passat de 5 ºC, a Tàrrega no s'han superat 7 i a Lleida s'ha arribat només a vuit graus i mig.
Aquest matí un 71 % de les estacions de les quals fem seguiment han baixat sota zero de matinada. El d'avui ha sigut el matí de març més fred des de l'onada de fred tardà del 2010 que va desencadenar una gran nevada a Catalunya. La mitjana de les temperatures mínimes per al conjunt de Catalunya ha baixat fins a -2,9 ºC, un valor que no era tan baix al març des del 12 de març del 2010.
Demà el temps serà més insegur, sobretot entre el matí i el migdia. Res fa pensar en pluges i nevades destacables, però es podrien escapar ruixats puntuals tant al Pirineu com a la Catalunya Central i en àmbits com el Vallès o la costa central. La cota de neu no serà tan baixa com dilluns, però se situarà al voltant dels 500 metres, cosa que pot fer que es tornin a veure volves de neu fora del Pirineu. A Menorca i al nord de Mallorca els ruixats seran una mica més abundants, i en aquest cas les precipitacions apareixeran sobretot a última hora del dia.

No hi haurà més precipitacions durant la resta de la setmana. El cap de setmana el temps serà tranquil i predominarà el sol, tot i que podrien quedar intervals de núvols al Pirineu i és incert si dissabte també serà un dia mig ennuvolat en comarques de l'est. No hi tornarà a haver pluges o nevades com a mínim fins dimarts a la tarda i nit. La setmana que ve començarà amb una pertorbació força activa al centre i oest de la Península que és bastant dubtós que arribi a deixar precipitacions destacables al Mediterrani. A hores d'ara els models de previsió fan pensar que només al Pirineu occidental hi haurà algunes nevades destacables durant la primera part de la setmana que ve.

El fred intens trigarà a marxar. Els pròxims matins seguiran sent clarament d'hivern i amb temperatures bastant inferiors a les que caldria esperar per a l'època. En la majoria dels casos el termòmetre ha tocat fons aquest matí, però la sortida d'aquesta fredorada serà lenta i progressiva. Com a mínim fins diumenge no notarem un ambient més de final d'hivern com tocaria per calendari. A més a més, encara és bastant incert quines temperatures tindrem la setmana que ve. Sembla bastant probable que arribem a mitjans de març amb un ambient plenament primaveral, però abans, a mitjans de la setmana que ve, no és descartable una nova sotragada del termòmetre.

Demà la tramuntana i el mestral revifaran al nord de l'Empordà, a les Terres de l'Ebre i al nord de les Balears. El vent no bufarà tan fort com dilluns, però la situació marítima continuarà sent delicada al nord de la Costa Brava i al nord de les Balears.
Febrer raonablement fred
S'ha acabat un mes de febrer amb temperatures més baixes del que tocaria en moltes comarques de la vall de l'Ebre i en alguns sectors de la costa i del prelitoral. En canvi, l'ambient ha sigut suau a les cotes altes del Pirineu. Així ho indica el resum mensual del Meteocat que cal recordar que des del mes passat té com a referència el període 1991-2020, més recent, per determinar les anomalies. Mentre a Mas de Barberans hi ha hagut una anomalia de -2 graus, moltes estacions de les cotes altes del Pirineu han registrat anomalies positives.
No ha sigut un mes gaire sec en general, hi ha hagut un parell de tongades de precipitació que han fet que en els territoris més afectats per la sequera, és a dir les comarques de l'est, hagi plogut i nevat una mica més del que caldria esperar per a l'època. També a les Terres de l'Ebre les precipitacions han sigut destacables i, en canvi, al Pirineu occidental el mes ha sigut molt sec. Agafant dades de l'últim any la sequera més forta segueix afectant àmbits com el Vallès, alguns sectors de la Catalunya Central i també comarques al voltant de Barcelona. Si es comparen el mapa del mes passat amb l'actual es pot comprovar que les zones en sequera extrema (color vermell) han disminuït sensiblement. Els embassaments no s'omplen, però el territori té una mica menys de set que fa quatre setmanes.

Temporal històric a Mallorca
La pertorbació Juliette ha deixat un temporal històric a Mallorca. Dilluns la neu va arribar fins a llocs de costa i va agafar en molts pobles interiors de l'illa, però el més destacable és el gruix de neu que hi pot haver acumulat a les parts més altes de la serra de Tramuntana: segons l'Aemet, l'acumulació ha arribat a superar els 2,5 metres. No hi havia una nevada tan abundant en 24 hores des del 1985, segons els meteoròlegs d'IB3.
Les precipitacions d'aquest dilluns han batut el rècord de precipitació en un sol dia en una vintena d'estacions. Destaquen els 175 l/m² caiguts a Artà, la pluja més abundant en un sol dia des del 1945. Un altre rècord molt antic que ha caigut és el de Portocolom, on els 104 l/m² d'ahir són la pluja més abundant en un sol dia amb dades des del 1949. Dilluns al vespre el temporal va desbordar torrents a Campanet, Manacor, Sa Pobla, Pollença i Artà. Ahir la boia de mesura ubicada a prop de Dragonera va registrar onades màximes de més de 10 metres, i la de Maó, de més de 9.