previsions 14/11/2019

La neu s'estén pel Pirineu i podria aparèixer en més indrets

El Meteocat té actius avisos per neu en més de 10 comarques

Miquel Bernis
5 min

BarcelonaNevada extensa i abundant al Pirineu aquest dijous. Les precipitacions no han arribat a tota la serralada, però sí que estan emblanquinant tant les cotes altes com les baixes de molts punts del Pirineu Occidental. A les cotes altes el gruix de neu acumulat avui ja arriba fins als 30 cm en alguns punts, i tant al fons de la Vall d'Aran com a la Ribagorça, a les valls d'Àneu o fins i tot a la Cerdanya la neu s'ha fet present fins a cotes baixes. Cal esperar que amb el pas de les hores la neu arribi a baixar fins als 800 metres en general. Aquesta tarda i vespre es podria veure nevar en alguns indrets del Prepirineu i en punts alts de la Catalunya Central.

El Meteocat té actius avisos per neu tant per avui com per demà. Per avui l'alerta se centra al Pirineu Occidental, però per demà arriba fins a comarques com la Terra Alta, el Priorat, l'Alt Camp, el Baix Camp i la Conca de Barberà; també a Osona, al Berguedà i el Ripollès. En totes aquestes comarques el Meteocat avisa de la possibilitat que es puguin acumular més de 5 cm per sobre dels 700 metres, tot i que la cota que s'espera que baixi fins als 500.

Avís de situació meteorològica de perill per neu de cara a demà / METEOCAT

D'entre els gruixos més abundants acumulats fins ara en destaquen els més de 30 cm acumulats ja a la Bonaigua i a Espot, o els 25 de Boí. També han caigut al voltant de 20 centímetres a Malniu i al Lac Redon, o 8 al Port del Comte. Totes aquestes dades pertanyen a ubicacions per sobre dels 2.000 metres, però a la cota 1.500 alguns gruixos no són gaire diferents. Al Ripollès fins a la una del migdia la nevada havia estat molt més discreta. Són dades obtingudes a partir dels sensors de estacions automàtiques del Meteocat.

Aquesta matinada una cadena de tempestes ha deixat pluges fortes en diferents punts de la costa central. Els aiguats més intensos i abundants han descarregat al Barcelonès, on s'han acumulat fins a 39 l/m2 a la Vila Olímpica de Barcelona o 32 al barri de Gràcia i també a l'Hospitalet de Llobregat. Destaquen també els 30 l/m2 de Sants, els 26 de Sant Boi de Llobregat, els 21 del Prat de Llobregat o els 14 de Vilanova i la Geltrú amb dades fins a dos quarts de vuit del matí.

La tempesta d'aquest matí vista des del Tibidabo / ALFONS PUERTAS

Les tempestes més fortes s'han anat desplaçant cap a dins del mar, però el matí serà de pluges irregulars. El vent d'entre ponent i mestral bufarà amb cops de 40 o 50 km/h en moltes comarques centrals i del sud de Catalunya.

Acumulacions de precipitació previstes per avui

Les possibilitats de veure neu en cotes baixes no s'acabaran aquí. Demà el temps encara serà molt variable i insegur, i la cota de neu podria arribar a baixar fins als 400 o 500 o metres en algunes comarques interiors de Tarragona i a l'altiplà central. Alguns models de previsió fan pensar que aquest divendres encara cauran alguns ruixats més dispersos i puntuals que, per tant, podrien deixar enfarinades en aquestes comarques. Demà els ruixats irregulars també apareixeran al Pirineu Oriental, al voltant del Montseny i de la Selva o el Baix Empordà.

El fred de ple hivern marcarà l'inici del cap de setmana. Dissabte i diumenge a primera hora glaçarà en moltes comarques interiors i prelitorals, i al migdia molts termòmetres se situaran al voltant dels 10 graus. La temperatura baixarà fins als valors més baixos de la tardor fins ara.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'ahir i la d'avui

El cap de setmana el temps serà més tranquil. Dissabte quedaran intervals de núvols en punts de la costa central i del sud de la Costa Brava, però en general predominaran les clarianes. La nit de dissabte a diumenge nevarà tímidament al vessant nord del Pirineu, però en conjunt diumenge serà també un dia amb més sol que núvols, tot i que el cel pugui ser variable al Pirineu occidental i a Ponent. Diumenge al matí el mestral bufarà amb cops puntualment forts a les Terres de l'Ebre, i el vent es deixarà sentir al vessant nord del Pirineu i a l'extrem nord del l'Empordà.

Al llarg termini el fred anirà marxant. La setmana que ve començarà amb temperatures encara una mica baixes per a l'època, però cap al tram final del mes l'ambient serà més suau. És bastant possible que les pluges d'aquest mes no s'acabin aquí. Entre dijous i dissabte de la setmana que ve s'entreveu la possibilitat de noves tongades de precipitacions, però encara hi ha molta incertesa en el pronòstic.

stats