La méteo
previsions 30/01/2023

La méteo: el fred cru s’anirà apagant però l'hivern encara té corda

A mesura que avanci la setmana la temperatura serà cada cop més agradable

3 min

BarcelonaLentament comença a marxar el fred. Aquest migdia ha sigut el més suau a Catalunya des del 17 de gener i, tot i això, de mitjana encara hi ha hagut 1,5 graus menys dels que tocaria per a l'època. D'entre les màximes més altes destaquen els 15 °C de Viladecans, els 14,8 de Tarragona o els 14,5 del parc natural del Garraf.

El matí encara ha sigut gèlid. Un 77% de les estacions de les quals fem seguiment han baixat sota zero, un valor que iguala el del matí més glaçat de la fredorada fins ara, el del dissabte 21. El termòmetre ja ha tocat fons. Algunes de les temperatures d'aquest matí són les més baixes de tota la fredorada o s'han quedat molt a prop de ser-ho. A Das, a la Cerdanya, els -11,9 °C d'avui no s'havien registrat en cap altra matinada d'aquest mes de gener, i a Lleida, a l'escola agrària, els -4 d'avui tampoc s'havien produït fins ara.

Tant per cent d'observatoris amb temperatura mínima sota zero
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat. No es tenen en compte les estacions d'alta muntanya.

Com més avanci la setmana més pujarà la temperatura. A partir de dimecres s'arribarà ja amb més facilitat als 15 ºC a la costa i al prelitoral, i a poc a poc les nits seran també cada cop menys fredes. Durant la segona part de la setmana ens instal·larem en aquest ambient d'hivern més normalitzat, sense tantes glaçades fortes i amb temperatures més agradables al migdia.

Anem ja cap a la primavera? És probable que no: a llarg termini s'està començant a dibuixar amb força confiança una possible nova baixada de la temperatura de cara a la setmana que ve. El cap de setmana s'entreveu suau, però és probable que el fred es reactivi la setmana que ve, tot i que encara és molt incert amb quina intensitat tornaran les baixes temperatures.

A més a més, aquesta setmana és dubtosa la manera com es notarà la pujada de la temperatura a Ponent, on la boira pot anar guanyant protagonisme amb el pas de la setmana. Demà el mestral que bufarà a la vall de l'Ebre evitarà segurament que la humitat s'encaixoni gaire al pla de Lleida, però a mesura que avanci la setmana la boira gebradora pot anar fent acte de presència. Difícilment seran boires que durin tot el dia, però sí que poden frenar la recuperació de la temperatura en aquest sector.

A la resta, el temps d'aquesta setmana serà totalment estable i assolellat. Amb prou feina es passejaran alguns intervals de núvols pel vessant nord del Pirineu. No hi ha indicis de canvis destacables en el temps com a mínim fins a mitjans de la setmana que ve, i els possibles canvis que es dibuixen a partir del 9 o 10 de febrer per ara no són engrescadors.

Entre aquest vespre i demà la tramuntana es tornarà a endurir al golf de Lleó, cosa que farà que el vent també es torni a deixar sentir amb ganes a l'extrem nord de l'Empordà i a les Terres de l'Ebre. El vent de nord seguirà sent una tònica de la setmana, i a mesura que passin els dies anirà girant cada cop més a gregal. Això farà que entre dijous i divendres la tramuntana es deixi sentir més extensament a l'Empordà. Fixeu-vos com el vent va passant de nord-oest a nord-set a mesura que avança la setmana.

Una de les fredorades més llargues i intenses de l'última dècada

Les dades posen de manifest que un fred tan intens i tan continuat com el que hem tingut en aquesta segona part del mes de gener no és gaire habitual darrerament. Si es fa una mitjana de temperatura de deu dies per al conjunt de Catalunya el resultat és que el fred dels últims deu dies només s'ha superat en temps recents en la fredorada associada al temporal Filomena del gener del 2021. Per trobar un altre període de fred tan intens i tan llarg ja cal anar fins a l'onada de fred siberià del 2012. Els últims deu dies la mitjana de temperatura a Catalunya ha baixat per sota d'1 °C, el gener del 2021 va arribar als 0 °C i el febrer del 2012 va caure per sota dels -1 °C.

Temperatura mitjana a Catalunya per períodes de deu dies
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat. Mitjana mòbil de deu dies.
stats