La méteo: cap de setmana encara ventós a l'espera d'una nova irrupció d'aire fred
Dissabte hi haurà més núvols que diumenge, però només plourà amb certes ganes al Pirineu occidental
BarcelonaAquest divendres el fred ha fet un pas més. Per primer cop en aquesta tardor la mitjana de les temperatures màximes per al conjunt de Catalunya ha sigut inferior als 15 graus, i menys d'un 10% de les estacions de les quals fem seguiment han passat dels 20 graus al migdia. Un ambient que en els últims anys ha sigut més de segona part de novembre que no pas dels primers dies del mes.
El vent ha tornat a ser el protagonista del dia. Avui ha tornat a bufar amb cops molts forts com els 140 km/h del Puig Sesolles del Montseny, els 101 de Mas de Barberans, els 100 de l'aeroport de Reus, els 99 de Mont-roig del Camp, els 88 de Tortosa o els 80 de Manresa. A l'aeroport de Reus no hi havia una ratxa de més de 100 km/h des del novembre de l'any passat.
El cap de setmana les ventades tendiran a perdre protagonisme, però encara hi haurà cops de vent puntualment forts, sobretot en punts elevats. Dissabte el vent s'enfortirà més de garbí a partir del migdia, fet que afavorirà que les ratxes de vent més fortes tornin a produir-se al Pirineu i en comarques de Girona. Diumenge al matí encara se superaran els 50 o 60 km/h en força comarques, en aquest cas amb ratxes més de ponent. Protecció Civil mantindrà activa l'alerta del pla Ventcat durant el cap de setmana.

Els pròxims dies seguirem esperant canvis sobtats de temperatura, però aquesta visita del fred no serà l'única dels pròxims dies. Durant el cap de setmana el termòmetre tornarà a repuntar, però la setmana que ve començarà amb temperatures baixes per ser de principis de novembre. La previsió a llarg termini és poc clara i els possibles escenaris són molt diferents entre si, però les actualitzacions d'avui dels models de previsió semblen decantar la balança cap a una pujada clara del termòmetre a mitjans de la setmana que ve, que deixaria aquestes dues primeres incursions del fred en una anècdota. Caldrà seguir-ho.

Durant el migdia s'han format alguns ruixats sobtats que han deixat 3 l/m² a Gandesa i 2a Benissanet i Horta de Sant Joan. La nevada de les últimes hores han deixat acumulacions al voltant dels 5 cm en molts punts del Pirineu, segons dades dels sensors de les estacions automàtiques del Meteocat. A Certascan, a 2.400 metres, el gruix hauria arribat a superar els 10 cm, tot i que el vent fa difícil saber amb exactitud la magnitud de l'emblanquinada.
Demà el pas d'un altre front farà que els núvols augmentin i que el dia sigui bastant tapat en general. S'escaparan algunes pluges minses en comarques centrals i de l'oest, precipitacions que un dia més només seran abundants al Pirineu occidental.
Diumenge serà el dia més assolellat del cap de setmana. De cara a dilluns són cada cop més probables també alguns ruixats en comarques de Girona que podrien arribar a deixar més de 10 o 15 l/m² al voltant de l'Empordà, sobretot entre la tarda i el vespre.

Octubre desastrós
El mes d'octubre ha deixat dades molt dolentes tant pel que fa a precipitacions com en els termòmetres. Com ja avançàvem fa alguns dies, les temperatures d'estiu s'han apoderat més que mai de l'octubre a Catalunya i hi ha hagut més temperatures de més de 25 graus fins i tot que l'any passat. Ahir el Meteocat va publicar un informe que exposa algunes dades extraordinàries de temperatura: a Viella la mitjana del mes ha sigut 4,3 graus superior del que tocaria si agafem com a referència el període 1991-2010, i també destaquen les anomalies de Cardona, de 3,9 graus, i de Banyoles, de 3,6 graus.
Encara més dolentes són les dades de precipitació. El Meteocat constata que bona part del país no ha rebut ni la meitat de precipitació que sol caure, i un bon grapat de comarques de l'est i de les Terres de l'Ebre no han arribat ni al 30% de la pluja esperable. De fet, l'octubre ha estat el més sec de la sèrie d'algunes estacions del Meteocat de les comarques gironines, des de la Costa Brava fins al Gironès, la Selva, el Pla de l'Estany i la Garrotxa. En alguns casos no han caigut ni 10 l/m².
En canvi, al vessant sud del Pirineu les precipitacions han deixat fins a 328 l/m² a Espot, on des del 2009 només hi ha registrat un mes amb més pluja: el novembre del 2016, amb 352 l/m².