La méteo
previsions 28/01/2023

Cap de setmana de fred rigurós i glaçades a gairebé tot el territori

Ruixats aïllats al voltant de Barcelona i glaçades nocturnes generals

4 min
Canalobres a la Font de la Tosca (Vallfogona del Ripollès).
Escolta aquí la previsió del temps
Pressió en superfície i temperatura a 500 hPA

El cap de setmana vindrà marcat per la segona onada d’aire fred de l’hivern, amb glaçades nocturnes gairebé generals i una sensació tèrmica molt baixa associada a l’entrada de vent del nord. El causant de tot plegat és un potent anticicló situat a l’Atlàntic i, d'altra banda, les baixes pressions a la Mediterrània més oriental. Entre aquests dos centres d’acció s’està canalitzant una massa d’aire polar continental, molt freda però seca, que farà que els termòmetres es mantinguin a la baixa un parell o tres de dies.

De moment, dissabte al matí ja registràvem valors negatius en moltes comarques, excepte a la Costa Brava, on la tramuntana ha mantingut alts els termòmetres. Per exemple, a Sant Pere Pescador aquest matí la mínima no ha baixat dels 5 ºC, mentre que ahir era clarament negativa. En sectors protegits, arrecerats i allà on no arriba a tocar el vent del nord, la mínima sí que ha baixat sensiblement. En canvi, en sectors elevats on bufava el mestral l’ambient era gèlid, com als Ports de Beseit, on la mínima ha baixat a -3 ºC, amb ratxes de gairebé 50 km/h que provocaven una sensació tèrmica de -15 ºC.

Destaquem alguns valors mínims d’aquesta matinada i de bon matí:

Prades: -7 ºC

Vic: -6 ºC

Mollerussa: -5 ºC

Òdena: -5 ºC

Vacarisses: -5 ºC

Girona: -5 ºC

Ports (Parc Natural): -3 ºC

Cunit: -2 ºC

Malgrat de Mar: -1 ºC

Viladecans (Parc Agrari): 2 ºC

Anomalia de les temperatures màximes a Catalunya

La nevada ha acumulat uns 10-15 cm de neu nova a l’Aran i al nord del Pallars Sobirà, amb una cota que ha baixat, novament, fins a fons de vall.

Avui es mantindrà el cel mig tapat al litoral, amb risc de ruixats curts però localment intensos. Els models indiquen aquesta possibilitat a causa de la presència d’aire molt fred damunt nostre i del gir del vent a nord-est, que genera un reflux que, sovint, genera núvols convectius davant de la Costa Brava o del nord de la Costa Central. Aquests xàfecs poden aparèixer, per exemple, a partir de mitja tarda o a les últimes hores del dia. La cota de neu serà molt baixa, es mourà entre els 300 i els 500 metres; per tant, no serà estrany si tornem a veure flocs de neu o neu granulada a les muntanyes litorals o prelitorals (serien nevades testimonials). A la resta del territori lluirà el sol, però l’ambient serà fred. Les màximes no passaran dels 9 ºC a la costa i es mouran entre els 5 ºC i els 7 ºC a l’interior.

La situació marítima quedarà alterada per l'entrada de la tramuntana, que farà aixecar maregassa al nord del cap de Creus i forta maror a la resta de la Costa Brava. A la resta del litoral hi haurà maror i mar de fons del nord.

Temperatura màxima prevista per dissabte.

Diumenge el fred anirà a més i l’ambient serà gèlid arreu del territori, inclús a la façana costanera. Es continuaran formant bancs de boira matinals en sectors de la Catalunya Central i del nord de la Depressió Central, però es desfaran durant el dia. La temperatura seguirà la tendència a la baixa i tocarà fons a primera hora, amb valors per sota dels -5 °C i mínimes fins i tot per sota dels -15 °C a les cotes altes del Pirineu. El fred d'aquest cap de setmana serà tan viu com el del cap de setmana passat. El Meteocat té actius avisos de perill alt per fred.

Avís per fred previst per diumenge.
Temperatura mínima prevista per diumenge.

La tramuntana encara bufarà aquest cap de setmana. A les cotes altes del Pirineu bufarà vent de Port (del nord). S’esperen ratxes moderades al nord de l'Empordà i a les Terres de l'Ebre, cosa que farà augmentar encara més la sensació de fred en tots aquests sectors.

 

A partir de dimarts la situació es normalitza i, malgrat que hi hauran glaçades nocturnes, les màximes diürnes es recuperaran. Segons els mapes i els models, la setmana que ve entrarem en una fase de fred més moderat, encara molt d'hivern però ja no tan intens com el dels últims dies. La temperatura arribarà a superar els 15 °C al migdia i en general hi haurà entre 3 i 5 graus més que avui. Així ho marquen clarament els mapes de diferència de temperatura entre avui i els dies vinents, que a partir de dimarts agafen un to clarament vermellós.

Tot sembla indicar que començarem el febrer amb suavitat i sense esperança de pluges generals. Els primers indicis d'algun canvi de temps s'insinuen a mitjans de l'altra setmana, al voltant dels dies 7 i 8 de febrer. No obstant això, encara són baixes les perspectives d’una llevantada o de borrasques actives que puguin mitigar la manca d’aigua als nostres embassaments. 

stats