La méteo
previsions 07/03/2023

La méteo: el termòmetre s'acostarà als 30 graus abans del 15 de març

La calor més destacable arribarà entre el cap de setmana i dilluns. Aquest primer tast de calor no serà llarg

3 min

BarcelonaAvui ha començat una pujada de la temperatura que marcarà la setmana. De mitjana les màximes han sigut un parell de graus més altes que ahir, però és sobretot a prop de mar on el vent de ponent ha disparat el termòmetre. A primera hora de la tarda el termòmetre marcava 5 graus més que ahir a Barcelona, a Tarragona i a Tortosa i 6 graus més que ahir a Lleida. El termòmetre s'ha enfilat fins a 22,4 °C a Mont-roig del Camp, fins a 22,2 a l'Ametlla de Mar i fins a 21,2 a Sant Pere Pescador.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 16 h i la d'ahir a la mateixa hora

El pas d'un nou front provoca un cel força tapat en sectors del Pirineu, però les precipitacions són molt escasses. Fins a les 16 h les quantitats més importants han sigut els 0,9 l/m² al Port del Comte i els 0,6 del Lac Redon.

Els pròxims dies la temperatura continuarà pujant i l'ambient serà cada cop més de primavera avançada. El termòmetre farà diverses pujades i baixades durant la setmana. El primer pic de temperatura es notarà entre avui i demà. Avui la temperatura s'enfilarà sobretot a la costa, però demà la pujada es notarà també en comarques més interiors. Dijous i divendres l'ascens de la temperatura s'aturarà, però el cap de setmana el termòmetre pujarà un graó més i començarem a tenir temperatures plenament de maig. Fixeu-vos en els mapes de diferència prevista entre avui i els pròxims dies: les màximes arribaran a pujar fins a 10 graus i els dies més càlids s'entreveuen dissabte i dilluns.

Aquesta situació, com sol passar en aquesta època de l'any, quan el mar encara està fred, es notarà més en comarques interiors que a la costa i pot comportar bancs de boira al litoral. És important també destacar que tot fa pensar que després d'aquests dies de calor estranya per a l'època arribarà una baixada molt marcada de la temperatura que farà tornar el termòmetre a valors normals de final d'hivern. Això passarà al voltant de dimecres que ve.

Pel que fa a l'estat del cel, aquesta setmana arribaran diversos sistemes frontals, però gairebé no hi haurà pluja. Dimecres a la tarda hi podria haver alguns ruixats al vessant sud del Pirineu occidental i dijous s'entreveu el dia més inestable de la setmana, però només arribarà a ploure al Pirineu, en alguns indrets de l'extrem nord de Catalunya i potser tímidament a les Terres de l'Ebre i en algunes altres comarques de Ponent. Res fa pensar en precipitacions de cara al cap de setmana, tot i que dissabte el temps pugui ser insegur al nord del Pirineu.

El vent d'entre ponent i mestral també serà la tònica de la setmana. Avui ja es deixarà sentir amb cops de més de 50 km/h en algunes comarques centrals i del sud, sobretot a l'altiplà central, en comarques interiors de Girona i en punts del prelitoral sud. Dimecres i dijous continuarà bufant d'entre oest i nord-oest, de manera molt irregular. En general no hi haurà ratxes fortes, però sí que es farà sentir i provocarà que la humitat sigui baixa a prop de mar.

A llarg termini seguim amb males perspectives si del que es tracta és que arribin pluges i nevades que puguin fer augmentar les reserves d'aigua. Els models de previsió no auguren res de bo ni aquesta setmana ni tampoc de cara a la setmana que ve. És bastant probable que ens plantem al 20 de març sense cap nova situació de precipitacions destacables. Mentrestant, les reserves d'aigua continuen baixant. Després d'uns quants dies d'estabilització i lleugera pujada, ara la tendència ja torna a ser a la baixa dia rere dia.

Estat dels embassaments de les conques internes
stats