La méteo

Tot igual a l’espera de pluja més generalitzada al final de Setmana Santa

Aquests dies hi ha una mica de tot i es va confirmant l’arribada d’un front fred més actiu el cap de setmana

3 min
La situació marítima tendirà a millorar amb el pas de les hores.

El temps d’aquestes últimes hores ha viscut moments de tota mena segons la zona. Fortes ventades, temporal marítim, cel canviant, precipitacions sobretot al Pirineu i una clara pujada del termòmetre (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Aquesta situació tan variada i canviant es mantindrà fins a mig dissabte, a l’espera d’un front fred actiu que reactivarà les pluges a gran part del país l’últim tram de Setmana Santa. Aquesta és la previsió dia a dia del que resta de Setmana Santa:

Divendres Sant: pocs canvis

Repetirem un guió molt semblant al de dijous. Per tant, continuarem amb un cel canviant i més sol al matí i al migdia, sobretot com més a la costa i al nord-est. En canvi, hi haurà més núvols i ruixats a la cara sud del Pirineu i Prepirineu de Lleida, amb una cota de neu d’uns 2.300 metres que anirà baixant amb el pas de les hores.

Atenció al fort vent del sud. Encara es deixarà notar amb força en zones elevades, sobretot del Pirineu, i es mantindrà el mar molt alterat. Les temperatures pujaran una mica més, amb ambient força suau al migdia i poc fred a primeres hores. Moltes màximes de 16 a 21 °C.

A partir del vespre i durant la nit, arribarà un front de precipitacions per l’oest que afectarà les comarques de Lleida i de l’interior de l’Ebre. De matinada poden arribar ruixats o gotellades a més comarques.

On més plourà serà, de nou, a la cara sud del Pirineu i Prepirineu occidental, amb neu baixant a 1.600 o 1.300 metres. En aquesta zona es poden acumular més de 50 o 100 l/m² entre dijous i dissabte a la matinada. El Servei Meteorològic de Catalunya té actives alertes per fort vent al Pirineu i acumulacions d’aigua superiors als 100 l/m² a la Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà.

Dissabte: dia d’impàs

Mantindrem una situació semblant durant gran part del dia. Per tant, tindrem cel canviant, alguns ruixats a la cara sud del Pirineu i Prepirineu de Lleida, vent del sud i mala mar. No obstant això, les temperatures començaran a baixar i a última hora arribaran alguns ruixats pel sud del país i la costa que seran el preludi de pluges més generals.

Diumenge de Pasqua: dia de paraigua

Els mapes mantenen que el temps es complicarà de valent Diumenge de Pasqua. Les precipitacions poden caure a qualsevol indret, tot i que al migdia hi podria haver una pausa. On més quantitats s’esperen és al Pirineu, Prepirineu i interior del nord-est. No es descarta alguna tronada forta i localment acompanyada de calamarsa.

Les temperatures baixaran encara més, amb força fresca per a l’època i fred al Pirineu. De fet, la cota de neu baixarà més i es mourà entre els 1.200 i els 1.500 metres. Precaució a la carretera amb la pluja i la neu dissabte, així com amb les ventades. No serà tampoc un bon dia per fer activitats a l’aire lliure, i encara menys a alta muntanya.

Dilluns de Pasqua: més calma

L’últim dia de Setmana Santa, el dia de la mona, la calma tornarà a dominar a gran part del país, amb més sol i temperatures que pujaran. No obstant això, encara quedaran alguns ruixats al Pirineu, el Prepirineu i el nord-est. Bufarà vent de ponent moderat.

Balanç de les pluges, el vent i el temporal marítim

Tot i que en molts llocs no hi plou amb cara i ulls des de dimarts, durant els darrers dies hem anat regant diverses zones. Les precipitacions han afectat especialment el Pirineu i el Prepirineu, on ja s’acumulen entre 40 i 70 l/m² en molts indrets. També s’han acumulat de 10 a 30 centímetres de neu nova aquests últims dies, localment més. Una gran notícia en plena sequera, perquè una part d'aquesta aigua va directa als pantans i continuem sumant reserves de neu.

En canvi, a la costa la notícia de les últimes hores ha estat el fort temporal marítim. S’han assolit onades d’entre 2,5 i 4 metres d’altura, i puntualment fins i tot de 5. Un fort onatge que ha deixat imatges impressionants i que ha malmès encara més les platges i la façana litoral poques setmanes abans de l'inici de la temporada de platja.

Finalment, el vent de garbí o llebeig s’ha notat a gran part del país, però la ventada va deixar ratxes fortes o molt fortes dijous en cotes elevades. Destaquen els 136 km/h assolits al Puig Sesolles (Vallès Oriental), els 130 km/h a Ulldeter (Ripollès), els 100 a Espot (Pallars Sobirà) i els 97 a la Tosa d’Alp (Cerdanya). En cotes més baixes hi ha hagut algunes ratxes de 40 a 70 km/h.

stats