La meteo
previsions 09/08/2023

La méteo: Dimecres amb l'onada de calor ja a casa

Ara ja entrem als dies més calorosos de la setmana, amb temperatures que superaran els 30ºC a la costa i els 38ºC a l'interior.

2 min

BarcelonaJa hem deixat enrere la massa d’aire fresc que ens ha donat dies de temperatures agradables i que ja ens feia creure que eren les temperatures normals de l’estació estiuenca. Actualment, s’està endinsant la dorsal africana, que, com bé diu el seu nom, prové de la zona sahariana i està fent pujar dràsticament les temperatures aquest dimecres, que, a part de les altes temperatures, tindrà un cel molt assolellat a tot Catalunya. 

Les altes temperatures seran presents arreu, amb uns valors superiors als 30 °C a la costa, els 38 °C a la Depressió Central, l’altiplà central i el Priorat, i temperatures de 35 °C a les comarques gironines. Fins i tot, a Andorra, a cotes inferiors a 800 m, les temperatures fregaran els 30 °C, uns valors molt per sobre del normal. 

Aquestes altes temperatures també es mantindran el dia de dijous, i fins i tot podrien ser 2 °C superiors al dia d’avui. Divendres, encara que les temperatures seran més baixes, ens quedarem amb uns valors superiors a la mitjana. 

No només les màximes han estat més altes, també les temperatures mínimes han patit un augment important aquesta nit, amb nits tropicals al prelitoral català, a l’àrea metropolitana de Barcelona i al Camp de Tarragona. A la ciutat de Barcelona s’ha assolit algun valor amb temperatures equatorials, és a dir, superiors als 25 °C. Aquesta nit es notarà més la temperatura alta, ja que la nit estarà més ennuvolada i la calor latent no podrà escapar-se cap a l'estratosfera. 

Molt de sol i molt pocs núvols, aquesta està sent la dinàmica de tota la setmana a Catalunya. Una situació que comença a ser perillosa per a algunes comarques que veuen com la seva vegetació cada cop està més seca i uns pantans que no paren de reduir la seva capacitat amb embassaments que comencen a recordar les quantitats de setmanes anteriors, abans de les tempestes. 

El departament d’Interior ja ha activat el Pla Alfa en moltes comarques de les terres de Ponent, moltes d’elles en risc de nivell 2. I és que, actualment, hi ha molt de risc d’incendis a l’extrem occidental del país. 

Aquests incendis, per sort, no es veurien gaire impulsats pel vent, ja que a hores d'ara estem en situació de pantà baromètric, és a dir, una situació amb molt poc vent arreu del territori. 

stats