La méteo
previsions 17/05/2023

La méteo: els ruixats més destacables de la setmana arribaran dissabte i diumenge

El més probable és un escenari de ruixats irregulars, però a la meitat pot arribar a ploure amb ganes en alguns moments del cap de setmana

3 min

BarcelonaAquest migdia la temperatura ha sigut clarament més baixa que ahir en alguns punts de la Costa Daurada a causa d'una entrada de vent més humit, però en general l'ambient no ha canviat gaire. Dels 26 ºC que hi havia ahir a Tarragona a primera hora de la tarda s'ha passat als 20 d'avui, però en general el termòmetre ha continuat marcant valors molt normals per a l'època. Ja fa més d'una setmana que la callor avançada per a l'època ha desaparegut.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

Aquesta tarda es tornaran a formar nuvolades que poden deixar ruixats puntuals a la Catalunya Central i en punts del prelitoral central. També es repetiran tempestes de tarda a Mallorca, on ahir es van arribar a acumular 33 l/m² a Muro i 27 a Petra. La tramuntana continuarà bufant amb ganes a l'Empordà; a la tarda i vespre s'enfortirà i el fet que durant els pròxims dies giri una mica a gregal afavorirà que els cops de vent i la mala mar també siguin protagonistes al sud de la Costa Brava.

A mesura que avanci la setmana la inestabilitat anirà augmentant, però demà els ruixats encara seran bastant puntuals. Hi haurà més estones de cel variable o mig ennuvolat, però només s'escaparan alguns xàfecs més aviat puntuals en punts de la Catalunya Central i al vessant nord del Pirineu. Divendres els xàfecs de tarda seran més freqüents a la Catalunya Central i en punts del prelitoral, però més enllà del vessant nord del Pirineu tampoc hi ha símptomes de precipitacions gaire importants.

El gran dubte sobre la previsió a mitjà termini és si dissabte i diumenge arribaran pluges significatives a l'est de Catalunya o només alguns ruixats irregulars. Alguns models fan pensar que la pertorbació que es formarà al Mediterrani pot llançar un front de pluges que afecti les comarques de Girona i en grau més baix les de Barcelona i la Catalunya Central durant el cap de setmana, precipitacions que puguin arribar a deixar quantitats de més de 20 o 30 l/m² en molts casos, i quantitats fins i tot més abundants en punts de muntanya. Aquest no és a hores d'ara, però, l'escenari més probable. El més probable és un cap de setmana molt tapat i insegur en aquesta meitat est de Catalunya, però amb ruixats molt intermitents que només al Pirineu Oriental, a la serra de l'Albera o a la Serralada Transversal puguin ser més abundants. La previsió encara és dubtosa, però sembla anar-se decantant cap a aquest escenari de ruixats molt dispersos. Com més a l'oest menys probable que plogui. En canvi, a Menorca i a l'est de Mallorca és més probable que plogui amb ganes durant el cap de setmana.

La bona notícia és que la primera part de la setmana que ve sembla que seguiran els ruixats, unes precipitacions que sobretot afectaran el Pirineu, el Prepirineu i la Catalunya Central. No hi ha indicis que la inestabilitat s'hagi d'estroncar, però tampoc és probable un panorama de pluges més extenses que arribin també a Ponent.

Per agafar una mica de perspectiva és interessant aquest mapa que respon a la pregunta de com és de probable que arribi a ploure més de 50 l/m² durant els pròxims nou dies. Són bones notícies el fet que les opcions que això passi al Pirineu oriental són realment altes, però, en canvi, en general un episodi de precipitacions important no és probable.

Probabilitat que s'acumulin més de 50 l/m2 durant els pròxims nou dies

Pel que fa a la temperatura, l'ambient continuarà sent normal per a l'època o fins i tot fresc en alguns moments de la setmana. Dijous una nova entrada d'aire fred tornarà a fer baixar el termòmetre i evitarà que la calor sigui notòria. Aquest ambient força agradable i encara poc calorós durarà tota la setmana i si, com sembla, els núvols van en augment a mesura que passin els dies, els migdies del cap de setmana podrien ser més de principis d'abril que de mitjans de maig en moltes comarques de l'est, com insinuen els mapes de diferència de temperatura màxima prevista entre avui i els dies vinents. És probable que de cara a la segona part de la setmana que ve la fresca es vagi apagant i comencin a arribar temperatures més estiuenques i més similars a les de principis de maig, però un pic notable de calor té per ara pocs números.

stats