previsions 27/02/2022

La méteo: cel cobert i amb algun xàfec feble a la costa, amb un ambient més fresc i humit

A l'interior i al Pirineu lluirà el sol, només amb alguns núvols prims

3 min
Albada rogenca aquest matí a Sau (Osona)

BarcelonaLa presència d’aire fred en altura pel pas d’un front poc actiu i uns vents una mica allevantats han afavorit la presència de molts núvols, especialment al litoral o al prelitoral, amb un matí força ennuvolat i gris en gran part de la meitat est del país. Amb aquest cel més tapat, durant la matinada ha plovisquejat i de bon matí els xàfecs han estat d’intensitat feble i moderada: s'han acumulat fins a 7 mm al Prat de Llobregat i a Canyelles o fins a 5 mm a la Bisbal del Penedès i al Parc del Garraf (el Rascler). A la ciutat de Barcelona han registrat 2 mm (al Raval). A les Terres de l’Ebre ha plovisquejat, amb 3 dècimes de litre als Alfacs o a Alcanar.

Les temperatures s’han mantingut altes i la nit no ha sigut gaire freda al litoral; en canvi, a l’interior i al Pirineu, amb un cel més seré el termòmetre ha tocat fons i ha baixat fins als -10 ºC a Das, els -5 ºC a Sort o al Pont de Suert o fins als -4 ºC a Organyà o a Prades.

 Avui, per tant, continuarem amb un cel bastant cobert a la façana costanera i a primera hora tornarà a caure alguna roïna. En canvi, a l’interior podran obrir-se més clarianes. Els núvols baixos es mantindran al litoral i prelitoral, apareixent núvols alts i mitjans a ponent, amb núvols retinguts als cims del vessant sud del Pirineu. Les temperatures es mantindran baixes per la falta d’insolació i no passaran dels 14 ºC al litoral; en canvi, allà on llueixi el sol el termòmetre s’enfilarà fins als 17 ºC. Les mínimes baixaran sensiblement durant la matinada de diumenge.

El vent bufarà del sud-est i de l’est, i això farà que la mar estigui alterada, amb maror i forta maror a tot el litoral.

Nuvolositat prevista per a la tarda de dissabte.
Precipitació acumulada prevista per a dissabte.
Diferència de les temperatures màximes previstes entre divendres i dissabte.

 

De cara a diumenge s’esperen menys núvols al litoral, on ja no hi haurà precipitacions. De manera aïllada podria escapar-se algun plugim a les Terres de l’Ebre i a partir de migdia creixerà la nuvolositat, que podria deixar algun xàfec al terç nord, sobretot a l’interior de les comarques gironines. Les màximes seran semblants a les de dissabte o podran pujar lleugerament i fregar els 16 ºC o 17 ºC.

Després d’una lleu refrescada torna a imposar-se l’anticicló, i de cara a dilluns no s’esperen canvis, amb un cel ben serè arreu del país. L'única nota a destacar seria de cara a dimarts, amb una remuntada sensible del termòmetre. L’ambient serà primaveral i les màximes fregaran els 20 ºC en molts sectors.

Diferència de temperatures màximes previstes entre dissabte i dimarts.

Dimecres la cua d’un front podrà deixar algun plugim o nevada feble al Pirineu i alguns núvols a la resta, amb temperatures sense canvis; és a dir, una mica més altes respecte a les normals.

Serà a partir de divendres quan els canvis es faran més presents, amb l’arribada d’un solc (pertorbació) en altura. Sembla que l’anticicló es retirarà i deixarà pas a una borrasca atlàntica que regarà el territori. Els models indiquen pluges generals i, localment, superiors als 20 mm. Els vents girarien a sud i sud-oest i posteriorment a sud-est, impulsant masses humides des del sud de la Mediterrània. Amb l’aire fred present a les capes mitjanes i altes tindríem el còctel perfecte per una tongada de pluja (i també de neu al Pirineu). Si es confirmen les previsions, es podria formar una situació de llevant que deixaria precipitacions generals i localment abundants, especialment al sud de Catalunya i també al País Valencià. Ho haurem d‘anar seguint ben de prop!

stats