En alerta el Pla Ventcat de Protecció Civil
previsions 05/11/2022

La méteo: Dissabte amb vent fins a migdia i ascens del termòmetre, amb nits fredes

La nevada ha deixat de 5 a 10 cm a l'Aran i nord del Pallars Sobirà, amb la resta del Pirineu enfarinat

3 min
Pirineu oriental enfarinat, dissabte la matí, des de la comarca d'Osona
Escolta aquí la previsió del temps

A la tardor li ha costat arribar, però, finalment, la irrupció de vent del nord ha portat la primera nevada al Pirineu occidental (testimonial a molts sectors), però ha fet que l’ambient hagi estat hivernal a les cotes més altes, amb gruixos d’entre 5 i 10 cm a l’Aran o el nord del Pallars Sobirà. La cota de neu va baixar aquest divendres fins als 1.200 m, tot i que apareixien flocs de neu als fons de les valls a causa del fort vent (torb) que els transportava. Amb el pas del front van caure alguns xàfecs, poc importants: 7 mm a Fornells, 2 mm a Girona o 1 mm a Malgrat de Mar.

Nevada testimonial al Pirineu de Girona.

Malgrat aquest tastet d’hivern o tardor avançada, les previsions indiquen una recuperació dels termòmetres, per tant, l’ambient tornarà a suavitzar-se però sense esperar valors gaire superiors als que tocaria per aquestes dates. Aquest dissabte només apareixeran núvols prims i, en general, dominarà el cel serè, amb presència fins a migdia o primera hora de la tarda del vent de mestral que, als dos extrems del país, encara bufarà amb força. De fet, es manté en fase d’alerta el Pla Ventcat de Protecció Civil per aquestes ratxes de mestral. Caldrà vigilar la possible caiguda d’objectes de façanes o des de balcons.

Les temperatures remuntaran, sense superar els 18 o 20 ºC a molts sectors. Al litoral i prelitoral sud pujaran fins als 21 ºC o 22 ºC, i al litoral central no passaran dels 18 ºC (per exemple, a Barcelona). En sectors interiors i a les valls més tancades o ombrívoles no passaran dels 15 ºC. L’ambient serà més suau al Pirineu i a les valls, més assolellades pujaran fins als 18 o 19 ºC. En canvi, la nit s’espera freda. Tornarà a glaçar lleument quan afluixi el vent, amb mínimes de -1 ºC a les valls més septentrionals. A la resta del país les mínimes es mouran entre els 4 ºC i els 6 ºC a l’interior i entre els 10 i els 13 a la resta.

Diferència de temperatura màxima prevista
Temperatures mínimes previstes per diumenge

La situació marítima estarà més alterada al nord del cap de Begur, on hi haurà forta maror o maregassa a causa de la tramuntana i el mestral. A la resta del litoral hi haurà marejol, amb vents més febles.

Avís per fort onatge previst per dissabte

Diumenge haurà finalitzat l’episodi de vent i només bufarà lleument a primera hora del matí. La matinada i primera hora seran fredes, amb un ambient de tardor, però amb el pas de les hores les temperatures aniran remuntant i s’enfilaran fins als 24 ºC. Apareixerà algun núvol prim i al final de la jornada bandes de núvols alts i mitjans per l’oest.

El vent bufarà fluix i acabarà imposant-se el component oest, d’intensitat fluixa o amb algun cop moderat. Al litoral acabarà imposant-se el sud-oest al litoral sud i central.

Diferència de temperatura màxima prevista

De cara a dilluns no s’esperen canvis i només arribaran alguns núvols prims. La temperatura màxima encara pujarà una mica més i podran superar-se els 25 ºC a moltes comarques.

El canvis apareixeran de cara a dimecres, amb el pas d’un front atlàntic, no gaire actiu i que, segons els models, pot deixar algun plugim o xàfec feble a Ponent. A la tarda o vespre es podran reactivar els ruixats al litoral o al prelitoral, així com al Pirineu, però no estarem parlant de grans quantitats (2 a 5 mm, en tot cas), a excepció d’algun xàfec aïllat més abundant a la costa, durant la matinada de dijous.

La resta de setmana no s'esperen precipitacions i la pressió atmosfèrica pujarà, amb una configuració isobàrica que bloquejarà el pas de noves pertorbacions atlàntiques cap a les nostres latituds.

El que sí que està clar és que seguirem amb sequera i sense perspectives de grans pluges generals que puguin fer pujar el nivell dels nostres embassaments. Haurem d’esperar les llevantades, però, de moment, no es veuen per enlloc.

Pressió en superfície i temperatura a 500 hPa previstes per divendres
stats