Xàfecs febles a primera hora a Ponent i algun núvol prim a la resta
previsions 22/10/2022

La méteo: l'estiuet etern d'aquesta tardor encara durarà uns dies més

El vent del sud es reforçarà a cota alta del Pirineu lleidatà

4 min
Albada de color terròs a Calella, per la presència de pols en suspensió
Escolta aquí la previsió del temps
Mapa de pressió en superfície i temperatura a 500 hPa.

Una profunda borrasca situada davant de les costes gallegues –de nom d’Armand– porta fronts actius i pluges a l’oest i el centre de la península Ibèrica, però aquestes bandes de núvols arriben desgastades a les nostres latituds i hi deixen només algun xàfec feble. De fet, un front de pluja més actiu ha creuat aquestes últimes hores el territori i ha deixat alguns xàfecs a Ponent, i s'han acumulat algunes dècimes de litres al Pla de Lleida i al Prepirineu o fins a 2 mm a Boí o a Espot (cota 2500). Al llarg del matí acabarà deixant algun ruixat al Prelitoral sud i central o en punts de la Catalunya Central.

Xàfecs de primera hora observats pel radar.

El temps serà canviant, aquest dissabte, i passarem del cel gris i els plugims de bon matí a Ponent o punts de la Terra Alta, el Priorat o la Conca de Barberà (en forma de fang) a l’obertura de clarianes, fins a arribar a estar més serè a migdia. A la resta del territori destacaran els bancs de núvols baixos i les boires al Prepirineu, valls del Pirineu i també a la Catalunya Central. Per damunt d’aquestes boires apareixerà un tel compacte de núvols alts que amb el pas de les hores s’anirà esfilagarsant i deixarà pas a un sol enteranyinat, fruit també de la presència de pols en suspensió procedent del Sàhara. Aquesta pols està fent incrementar els nivells de contaminació de l’aire, amb valors que superen el límit òptim per a la salut pel que fa a les PM10. De cara a la tarda o vespre, al Pirineu de Lleida podrà tornar a caure algun nou xàfec.

Pluja total prevista acumulada fins a les 9 h.

L’ambient continuarà molt suau i l’estiuet s'allargarà, amb temperatures que continuen sent altes per a l’època, especialment les mínimes nocturnes. Aquests últims dies s’han registrat moltes nits tropicals (mínimes per sobre dels 20 ºC) en molts observatoris del litoral, una situació excepcional per a una segona quinzena d’octubre. Les màximes previstes per dissabte es mouran al voltant dels 30 ºC a Girona o dels 28 ºC a Lleida. Al litoral es mouran al voltant dels 26 ºC. Les mínimes de la matinada tornaran a quedar al voltant dels 19 ºC a la costa o dels 15 ºC a l’interior.

Els vents bufaran del sud i del sud-oest al litoral, amb àrees de maror. Si voleu aprofitar la bonança per fer una remullada a la platja, penseu que la temperatura de l’aigua del mar està entre 2 i 3 graus més alta respecte a la mitjana climàtica. A la costa de Barcelona la temperatura superficial està al voltant dels 23 ºC.

Diferència de temperatura màxima prevista entre divendres i dissabte.

Al Pirineu de Lleida es reforçarà el vent de sud, amb possibles ratxes fortes durant la nit de dissabte i tot diumenge. Meteocat ha emès un avís per ratxes molt fortes de cara a les pròximes 24 h, que afectaran tot el Pirineu lleidatà i també la Cerdanya o el Ripollès.

Avís per fortes ratxes de vent del sud.

De cara a diumenge apareixerà, novament, un cel enterbolit, amb núvols prims a l’interior i boires a les fondalades. A la costa apareixerà algun núvol baix, poc important, que es trencarà a mig matí. Amb el pas de les hores augmentaran els núvols al Pirineu lleidatà, on podrà caure algun xàfec feble, acompanyat de fang i de cara a la tarda o vespre podrà ploure feblement a Ponent, Prepirineu i Pirineu Occidental, sempre sense esperar grans quantitats (de dècimes a uns 5 mm, aproximadament), amb una cota de neu per damunt dels 2.800 m. L’ambient continuarà sent suau, amb una lleu davallada del termòmetre a Ponent però sense canvis a la resta. Les màximes es mouran entre els 26 ºC i els 28 ºC al litoral i entre els 25 ºC i els 29 ºC a l’interior. La ventada serà intensa al Pirineu, per tant, no serà el millor dia per fer activitat a alta muntanya. Les ratxes de sud previstes podran superar els 100 km/h als cims.

Pluja total prevista per diumenge.

La setmana entrant començarem amb els mateixos núvols prims i ambient suau. El vent afluixarà al Pirineu i no s’esperen precipitacions. De fet, la resta de la setmana no s’esperen canvis importants ni hi ha perspectives de grans pluges. Acabarem l’octubre sense borrasques actives i els models a mitjà termini només mostren canvis passat Tots Sants, amb més borrasques i descens tèrmic. De moment, continuarem amb la màniga curta i un temps més propi de primers de setembre que de tardor.

Diferència de temperatura màxima prevista.
Diferència de temperatura màxima prevista.
stats