A l'espera d'un nou front per demà
previsions 20/11/2022

La méteo: Matí gèlid i jornada suau, a l'espera de més pluja, neu i vent

Les mínimes del matí han estat les més fredes d'aquesta tardor

3 min
Arc de boira damunt la gebrada, a Santa Cecília de Voltregà (Osona)

La matinada de diumenge ha estat la més freda d’aquesta tardor, amb valors sota zero a molts observatoris del país. La irrupció d’aire fred va finalitzar aquest dissabte però tot aquest aire gèlid ha anat ocupant les parts més fondes i les planes i ha fet baixar el termòmetre de manera notable. Destaquem algunes de les mínimes del matí:

  • Das: -8 ºC
  • Tremp: -5 ºC
  • Cardona: -3 ºC
  • Sant Pau de Segúries: -3 ºC
  • Vic: -2,5 ºC
  • Vallfogona de Balaguer: -2,5 ºC
  • Girona: -1 ºC
  • Gisclareny: -1 ºC

Tot plegat ha fet que l’ambient hagi estat de ple hivern a primera hora, especialment a l’interior de Catalunya, on les boires i la humitat encara han incrementat més la sensació de fredor. Al Pirineu occidental la nevada ha finalitzat i s’han acumulat de 10 a 15 cm de neu nova. Altres sectors han quedat enfarinats, tret de l’Aran i del nord del Pallars Sobirà.

 

Temperatures màximes previstes per diumenge
Diferència de temperatura màxima prevista.

De cara a aquest diumenge esperem una jornada amb força sol i vent més feble, especialment al litoral central, on la màxima podrà enfilar-se fins als 17 ºC o 18 ºC, sobretot a la Costa Daurada. Les màximes, a la resta del país, no passaran dels 16 ºC, excepte al Pirineu, on l’ambient encara serà molt fresc, sobretot a les valls més obagues.

S’espera menys vent, tot i que no desapareixerà, i el mestral o cerç encara es mantindran presents a l’Ebre. També afluixarà la tramuntana, que ja no serà tan violenta. En termes generals, s’esperen només alguns núvols prims per Ponent cap a la tarda per la proximitat d’un nou front. De cara a la segona meitat del dia, cauran nous xàfecs al Pirineu occidental, en forma de neu per damunt dels 1.600 m.

Pluja total acumulada per diumenge

Dilluns torna a canviar el temps i les mínimes no seran tan baixes a causa de la presència de nuvolositat. Estarà força cobert pel pas d’un nou front que, inicialment, deixarà plugims o xàfecs febles a Ponent i al Pirineu occidental. La cota de neu remuntarà fins als 2.200 m però anirà baixant ràpidament fins a situar-se al voltant dels 1.600. A l’Aran la nevada es reactivarà i en 24 h podran caure uns 20 o 25 cm nous. A la resta del país només veurem núvols o alguns xàfecs que es reactivaran al nord-est de cara a la tarda o vespre.

Avís per fort previst per dilluns
Avís per fort vent previst per dimarts.

El vent es reactivarà. El Meteocat ja ha emès un avís per fortes ratxes del nord-oest i de l’oest, de cara a la tarda i vespre. La línia d'inestabilitat travessarà el país amb celeritat i amb el pas del front s’obriran moltes clarianes. Dimarts començarà més serè però molt ventós. De fet, s’esperen ratxes superiors als 100 km/h del nord-oest als dos extrems del país i al Camp de Tarragona, i també de l’oest i nord-oest al prelitoral central i a la costa central. La nevada es reactivarà a l’Aran i el nord del Pallars Sobirà, superarà el vessant nord i arribarà a diverses valls de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i nord d’Andorra. No obstant, el violent torb de cota alta farà que aquesta neu acabi volatilitzada. Els termòmetres es mantindran a la baixa al llarg de la setmana, i es recuperaran lleugerament a partir de dijous i divendres, quan s’espera l’entrada de nous fronts.

stats