La setmana entrant no farà net del tot i tornaran els ruixats
previsions 09/10/2022

La méteo: treva als matins, amb clarianes, i tardes insegures amb nous xàfecs

A partir del migdia podrà ploure al Pirineu, al Prepirineu i a la serralada Prelitoral

3 min
Cel ben serè aquest matí i sense vent, des de Cardedeu
Escolta aquí la previsió del temps

Els pròxims dies no farà net del tot a causa de la presència d’un embossament d’aire fred sobre la nostra vertical. Si bé la gota freda ja s’allunya cap a Còrsega, l’aire fred que tenim damunt afavorirà que el temps segueixi inestable i poc predictible. Les tardes seran insegures i, amb l’afegit d’una massa marina mediterrània encara càlida, farà que les nuvolades es desenvolupin amb força i que els ruixats puguin aparèixer aleatòriament en diverses comarques.

Si donem una ullada als models, en la seqüència animada de temperatures a 500 hPa (5.500 m), podem apreciar colors verdosos, associats a una isoterma d’entre -16 ºC i -18 ºC, damunt de la península Ibèrica i del sud de França. Aquesta situació serà la determinant perquè els xàfecs tornin a descarregar durant la primera part de la setmana entrant.

De moment, si fem un repàs de les pluges de dissabte, destaquem els 40 o 50 mm acumulat en diversos observatoris de l’Empordà o de Ponent (la Noguera o el Solsonès). Algunes de les quantitats més destacades van ser:

  • Solsona: 42 mm
  • la Tallada d’Empordà: 41 mm
  • Lladurs: 40 mm
  • la Bisbal d’Empordà: 31 mm
  • Santa Coloma de Farners: 30 mm
  • Prades: 26 mm
  • Oliola: 23 mm

Pel que fa a l’estat del cel, al llarg del matí de diumenge s’acabaran de trencar les boires o bancs de núvols baixos de l’interior o del Pirineu. Es mantindrà bastant serè en gran part del país i només apareixeran alguns núvols baixos, poc importants al litoral, que a estones seran compactes però que difícilment han de deixar precipitacions. A partir del migdia els núvols creixeran com bolets, sobretot a l’interior i a les comarques de muntanya. Els models indiquen la possibilitat de ruixats o d’alguna tronada al Pirineu, al Prepirineu o a la serralada Prelitoral. Localment els xàfecs poden ser de certa intensitat i anar acompanyats de tempesta (el Meteocat ha emès un avís per pluja intensa a la tarda de diumenge a l'interior). En general podran acumular de 5 a 10 mm i localment podrien superar els 20 o 30 mm. L’ambient serà suau i la temperatura només pujarà una mica més a l’interior, sobretot a Ponent, on passaran dels 25 ºC. A la resta del territori la màxima es mourà entre els 20 ºC i els 23 ºC. Els vents bufaran febles, del sud i del sud-est, amb maror al matí a la Costa Brava i marejol a la resta de la façana costanera.

Avís per pluja intensa previst per diumenge a la tarda.
Pluja total prevista per diumenge.
Diferència de temperatura màxima prevista.

Per dilluns s’espera un nou augment de la nuvolositat, amb clarianes al matí i una tarda més insegura. Els models en superfície no indiquen una situació ben definida i no marquen fronts actius. En canvi, si mirem en altura, a 5.500 m hi ha l’aire fred responsable del creixement convectiu, que tornarà a generar nuvolositat i a deixar nous xàfecs. Els ruixats començaran per Ponent i el Pirineu occidental, i afectaran al final del dia i al llarg de la primera part de dimarts la resta del país. Els termòmetres pujaran una mica, sobretot les mínimes nocturnes, i baixaran lleugerament les màximes.

Pluja total prevista per dimarts.
Diferència de temperatura màxima prevista.

Dimarts el dia començarà força cobert, amb alguna clariana transitòria al litoral o al prelitoral. A partir del migdia s’esperen xàfecs en qualsevol punt del territori, i en especial a Ponent. Seran xàfecs d’intensitat feble o moderada, i localment en forma de tempesta. Les temperatures no patiran grans canvis i es mouran al voltant dels 23 ºC a la costa, els 25 ºC a Ponent i els 15 ºC al Pirineu.

Les resta de la setmana, sobretot entre dimecres i dijous, no farà net del tot, amb una situació indefinida marcada per nous xàfecs de tarda. A partir de divendres estarà més serè i les temperatures remuntaran lleument, amb valors que entre divendres i divendres seran entre 3 i 5 graus superiors a les previstes entre aquest diumenge i dimecres.

stats