La méteo

La méteo: petita treva del temps a l'espera de més fronts

Les ventades han d'anar a menys i el sol guanyarà terreny, però a últimes hores del dijous arribaran nous canvis

3 min

BarcelonaEl temps de les últimes hores ha estat marcat per la neu al Pirineu i les fortes ventades en algunes zones del país (dades i imatges al final d'aquesta informació). Una situació que anirà millorant aquest dimecres i també dijous en unes jornades més aprofitables en general i poques excepcions, però arribaran nous canvis a les portes del cap de setmana.

Dimecres: vent, sol i núvols

El temps tornarà a estar marcat per les fortes ventades a l’Empordà, als cims del Pirineu i al sud, sobretot al matí. No obstant això, el vent anirà perdent força a la tarda, sobretot a l’Ebre, tot i que no desapareixerà.

El Meteocat manté alertes activades per cops de vent que poden assolir o superar els 80 o 100 km/h a les zones més ventades del Montsià, Baix Ebre, Priorat, Alt i Baix Empordà i a les cotes altes del Pirineu i Prepirineu, en aquest cas amb torb. També es mantindrà el temporal marítim a tota la Costa Brava.

La nevada anirà desapareixent entre la matinada i el matí a la cara nord del Pirineu, però quedaran alguns ruixats dispersos a tota la serralada fins al migdia, així com a l’Alt Empordà i i gotellades a la resta del nord-est amb força nuvolositat. Fenòmens força més locals i amb una cota de neu al voltant dels 800 metres.

A la resta del país, es mantindrà la calma amb sol combinat amb alguns núvols, més abundants a la meitat nord i a la costa, però sense precipitacions. Temperatures sense grans canvis amb fred a primeres hores i fresca al migdia. Tindrem un ambient totalment normal per a l’època.

Dijous: dia per aprofitar

La calma dominarà amb força sol arreu i temperatures més altes. Per tant, tindrem més bonança al migdia amb moltes màximes de 13 a 18 °C. El vent també afluixarà molt i tan sols bufarà entre fluix i moderat a l’Ebre i al nord de l’Empordà. No obstant això, a últimes hores arribaran núvols per l’oest amb gotellades a Ponent i ruixats a la cara nord del Pirineu.

Dies vinents: temps més mogut

Divendres es reforçaran les ventades als extrems que, de cara al cap de setmana, poden arribar a més comarques. Divendres al matí poden caure ruixats a punts de la costa central i sud de la Costa Brava, i entre dissabte i diumenge arribaria un front de xàfecs a força comarques.

És una situació encara per acabar de definir que haurem d’anar acotant en properes previsions. El que sí que tenim assegurat és un temps més mogut després de la treva de dimecres i dijous a moltes comarques.

Balanç de les ventades i la neu

El fort temporal de vent de mestral i tramuntana ha arribat al seu màxim la matinada d'aquest dimecres, amb ratxes que, localment, han estat huracanades, destacant els extraordinaris 164 km/h assolits a Portbou (Alt Empordà). També s'han registrat 110 km/h al Pantà de Darnius-Boadella (Alt Empordà), 103 a Mas de Barberans (Montsià), 100 a Das (Cerdanya), 95 al Perelló (Baix Ebre) o 91 al Puig Sesolles (al Montseny).

Pel que fa a la nevada, a les cotes altes de la cara nord del Pirineu hi ha registres de 20 a 40 centímetres de neu nova, però ha nevat també a les valls. Una nevada que ha arribat a punts de la cara sud i amb torb a causa de les fortes ventades. La nevada desapareixerà aquest dimecres. També destaquen els xàfecs del nord de l'Alt Empordà de les últimes hores, amb fins a 67 l/m² a Espolla, on no hi plovia tant des del març del 2022.

stats