La méteo
previsions 20/09/2023

La méteo: un tast de tardor abans que continuï l'estiu

Aquest dijous el vent d'entre garbí i ponent es deixarà sentir en moltes comarques

3 min

BarcelonaA poc a poc van minvant els xàfecs després que aquest matí encara hi hagi hagut alguns ruixats localment intensos en comarques de Girona. Els núvols i la pluja han fet baixar la temperatura, avui de mitjana les màximes han sigut un grau i mig més baixes del que tocaria per a l'època.

Aquesta nit ha plogut amb ganes a prop de mar, però no hi ha hagut acumulacions importants de precipitació més enllà d'alguns punts concrets del Tarragonès, on les tempestes sí que s'han quedat encallades més estona. A Torredembarra diverses estacions de particulars han arribat a registrar més de 110 l/m² i l'estació oficial del Meteocat n'ha sumat 93. A Altafulla una altra estació particular ha registrat 89 l/m².

A Torredembarra la pluja ha inundat diversos passos subterranis, i a causa de la tempesta també s'ha enfonsat un petit mur. Segons fonts de l'Ajuntament i de Bombers, l'aigua ha arrossegat diversos contenidors, però no hi ha hagut danys personals ni ha calgut fer cap rescat.

Més enllà d'aquests aiguats més forts, aquestes són algunes de les pluges més abundants registrades entre ahir i avui a les 16 h (dades en l/m²):

 • La Bisbal del Penedès, 38
 • Tivissa, 37
 • L'Ametlla de Mar, 35
 • Pantà de Siurana, 31
 • El Vendrell, 31
 • Els Alfacs, 28
 • Calonge, 26
 • Aeroport de Reus, 26
 • Castell-Platja d'Aro, 23
 • Sant Feliu de Guíxols, 21
 • Barcelona (Raval), 16

A les Balears s'han arribat a batre alguns rècords de precipitació en 24 hores del mes de setembre segons dades de l'Aemet. A Palma - Secar de la Real han caigut 119 l/m², rècord per un mes de setembre amb dades de del 1981. A l'observatori de Palma - Universitat n'han caigut 104, i a Formentera 89, també rècords del mes tot i que en aquest cas amb dades del 2008. Ahir els aiguats també van afectar amb força diversos punts del País Valencià; a la Plana Baixa es va tornar a produir una tempesta acompanyada de ratxes molt fortes de vent que podria ser un esclafit. A Almenara van caure 94 l/m², a la Llosa 77 i a Callosa d'en Sarrià 76.

En general a Catalunya entre ahir i avui amb prou feines ha caigut una cinquena part de la precipitació que va caure divendres. Aquestes pluges tampoc serviran per millorar l'estat dels embassaments, però sí que van debilitant de mica en mica la sequera extrema que afecta alguns punts de la costa central i de les Terres de l'Ebre. A Cunit, per exemple, fins divendres aquest any s'havien acumulat només 116 l/m². Amb aquestes dues últimes tongades de pluja, el total anual ja arriba si més no a 175. En general a Catalunya el mes de setembre ja ha complert les expectatives de precipitació. Des de març i abril no hi ha hagut cap mes dramàtic pel que fa a la sequera, però, així i tot, les reserves dels embassaments continuen baixant.

De cara a demà arribarà un altre front que enterbolirà el cel en moltes comarques i l'arribarà a tapar a l'oest. Al vespre s'escaparan alguns xàfecs al Pirineu occidental. El vent d'entre garbí i ponent bufarà amb ratxes que poden superar els 50 km/h en alguns punts de la Catalunya Central i sectors del prelitoral. Aquest vent sec farà pujar la temperatura a la costa, però aquest cop la calor serà més seca que durant el cap de setmana.

Divendres hi haurà una nova tongada de ruixats que afectarà el Pirineu i diverses comarques de Girona i de Barcelona. Els ruixats podrien acumular més de 15 o 20 l/m² en alguns punts, sobretot al Pirineu oriental. De cara a la tarda no és gens descartable alguna pedregada o aiguat fort al nord-est i xàfecs curts i intensos també al voltant de Barcelona. Difícilment aquestes pluges provocaran cap canvi substancial en les reserves dels embassaments de les conques internes, però el que sí que faran serà obrir la porta a una massa d'aire molt més fred. El cap de setmana s'entreveu assolellat i sense complicacions de temps. Entre divendres a la tarda i dissabte al matí la tramuntana i el mestral es deixaran sentir amb algunes ratxes puntualment fortes.

Dissabte a les 8.50 h del matí començarà oficialment la tardor, i tot fa pensar que les primeres hores de la nova estació suposaran efectivament un canvi d'ambient. Entre divendres i dissabte arribaran les temperatures més baixes d'aquest final d'estiu, però els estius fa uns quants anys que són sempre molt difícils d'acabar. A partir de diumenge tot fa pensar que tornarà a haver-hi temperatures de fins a 30 graus al migdia, i en tot cas la situació de calma que arribarà en aquest tram final de setembre afavorirà nits i matinades fresques.

La setmana que ve apunta a ser marcadament estable i seca a bona part d'Europa i, per tant, ja es pot dir amb certa confiança que caldrà esperar com a mínim a principis d'octubre per veure un canvi de temps que pugui ajudar a reomplir les reserves d'aigua dels embassaments.

Anomalia de precipitació prevista de cara a la setmana que ve
stats