La méteo
previsions 09/05/2023

La méteo: comença una fase de ruixats molt inconnexos que durarà fins dissabte

Entre les temperatures de dimarts i les de divendres hi haurà fins a 15 graus de diferència en alguns casos

3 min

BarcelonaTarda de pluja irregular però ben caiguda en moltes comarques del nord i de l'est. Durant la tarda els ruixats més abundants han descarregat en sectors entre la Catalunya Central i el prelitoral. Fins a les 20 h s'han acumulat 18 l/m² al Montseny, 16 a Calldetenes i a Sant Feliu de Codines, 14 a l'Ametlla del Vallès i 11 a Vic. Alguns ruixats han descarregat amb ganes tot i que hi ha hagut ben pocs llamps. Les pluges seguiran caient durant el vespre i primeres hores de la nit, cada cop més concentrades en sectors més pròxims a la costa.

Avui la calor ha sigut tant o més intensa que ahir. D'entre les màximes destaquen els 32,9 °C de l'Observatori de l'Ebre, els 32,6 de Benissanet, els 32,4 d'Aldover o els 31,4 de Falset. A l'Observatori de l'Ebre ja són 8 les jornades en què s'ha passat de 30 graus al migdia. En la majoria d'anys d'aquesta sèrie centenària, en aquest punt de l'any encara no s'havien superat els 30 graus, i en els casos en què sí que havia passat, mai més d'una o dues vegades. En el conjunt de Catalunya com a mínim des del 2009 no havíem arribat a deu de maig amb tantes temperatures de 30 graus acumulades com enguany. L'estiu s'avança.

Superacions de 30 graus abans del 10 de maig a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

A partir d'avui entrarem en una fase de temps molt variable i insegur en comarques de l'est, encara que els ruixats siguin en general aïllats i de poca estona. Dimecres, entre el migdia i la tarda, es repetiran xàfecs entre el Pirineu oriental, la Catalunya Central i comarques interiors de Girona. La nit de dimecres a dijous també hi haurà xàfecs intensos a prop del mar, sobretot entre la costa central i el sud de la Costa Brava; seran pluges sempre molt localitzades.

Tot fa pensar que els ruixats i tempestes més extensos descarregaran divendres. En general les pluges tornaran a centrar-se sobretot en comarques centrals i de l'est i, en canvi, deixaran més de banda sectors del sud i de Ponent.

Fixeu-vos en aquesta seqüència de mapes de probabilitat que, en total, durant els pròxims nou dies ploguin més de 5, 20, 50 o 100 l/m². Poc o molt plourà en moltes comarques els pròxims dies, i alguns ruixats tornaran a ser destacables, però la probabilitat d'acumulacions de més de 50 l/m² continua centrada en un petit grup de comarques. Per tant, més ruixats interessants que no serviran, però, per capgirar aquesta sequera.

A partir de dimecres arribarà una massa d'aire més fred que farà baixar el termòmetre de manera més contundent i durant més dies, amb un ambient fins i tot fred per al que tocaria. El canvi de temps obligarà a recuperar jaquetes, sobretot de nit i a primera hora del matí. La calor afluixarà i l'ambient refrescarà arreu, amb unes temperatures més pròpies de finals d'abril que no pas de mitjans de maig. El termòmetre tocarà fons de cara a l'inici del cap de setmana. Fixeu-vos en els mapes de diferència de temperatura entre avui i els pròxims dies: arribarem al cap de setmana amb temperatures entre 5 i 10 graus més baixes que les d'aquest migdia, i divendres en alguns casos la baixada pot arribar a ser de gairebé 15 graus respecte als valors d'avui.

Avui els models de previsió també comencen a entreveure amb confiança una nova baixada del termòmetre la setmana que ve. El termòmetre repuntarà entre dissabte i diumenge, però la setmana que ve és bastant probable que torni a haver-hi temperatures relativament baixes per a l'època. La roba d'estiu encara haurà d'esperar.

Els embassaments encara no pugen

Les pluges de diumenge han frenat la baixada de les reserves durant les últimes hores, però aquesta vegada tampoc han servit per provocar una pujada del nivell dels embassaments. Els pantans de les conques internes continuen de mitjana al 25,2%; l'únic que ha notat una pujada de 2 punts percentuals en l'últim mes és l'embassament de Sau, que, així i tot, està poc per sota del 9%.

Estat dels embassaments de les conques internes
stats