previsions 30/07/2020

Perill alt per calor en més de 20 comarques durant l'inici del cap de setmana

Caldrà esperar a diumenge per veure baixar la temperatura de manera notòria

Miquel Bernis
3 min

BarcelonaAquesta tarda el Meteocat ha actualitzat a l'alça els avisos per calor de cara als pròxims dies. Si bé fins ara l'SMC només entreveia el perill alt per temperatures extremes a Ponent i en algunes comarques de la Catalunya Central, a hores d'ara són més de 20 comarques les que queden en aquesta categoria d'alerta de cara a aquest divendres. L'avís per calor és vigent a tot Catalunya. De cara a dissabte l'avís per calor encara afecta amb grau de perill alt moltes comarques centrals i del sud de Catalunya, a causa de l'entrada de vent sec.

Avui per primer cop aquest estiu una estació del Meteocat ha superat els 40 graus. Fins a tres quarts de sis de la tarda l'únic termòmetre que ha saltat per sobre d'aquest llindar avui ha sigut el de la Femosa, una partida rural que pertany al terme de Lleida on la temperatura ha escalat fins als 40,4 graus. A l'Escola d'Enginyeria Agrària de la mateixa ciutat el termòmetre ha arribat a 39,6. D'entre les màximes d'avui també destaquen (en ºC):

 • Alcarràs, 39,5
 • Torres de Segre, 39,5
 • Albesa, 39
 • Sant Sadurní d'Anoia, 38,9
 • Vinebre, 38,6
 • Artés, 38,6
 • Les Borges Blanques, 38,3
 • Tortosa, 37,9
 • Girona, 37,9
 • Mollerussa, 37,6
 • Vilafranca del Penedès, 37,4
 • Tàrrega, 37,3
 • Valls, 36,7
 • Tarragona, 31,4
 • Barcelona (Raval), 31

Protecció Civil va activar ahir el pla Procicat, en vista dels avisos del Meteocat que apunten a una onada de calor de tres dies. Avui la temperatura s'enfilarà clarament més que ahir. Com ja va passar dilluns, aquest dijous la temperatura flirtejarà amb els 40 graus a Ponent, i les màximes s'enfilaran per sobre dels 35 graus en moltes comarques. El pic de calor arribarà demà, dia en què a la majoria de comarques s'assolirà la temperatura més alta de l'any fins ara, temperatures màximes que fins i tot a prop de mar s'acostaran als 35 graus. Les nits arribaran a ser tòrrides (temperatura mínima per sobre dels 25 graus) en alguns punts de la costa.

Temperatura màxima prevista per avui

Dissabte no cal esperar millora: segurament el termòmetre encara pujarà una mica més a les Terres de l'Ebre, i en general la sensació tèrmica continuarà acostant-se als 40 graus al migdia. Diumenge sí que començarà a recular el termòmetre: les màximes ja baixaran dos o tres graus al Pirineu i a Ponent, i la sensació tèrmica anirà a la baixa en general.

La primera part de la setmana que ve serà un període de respir, la temperatura baixarà més de 5 graus en moltes comarques, i fins a 10 graus al Pirineu. El vent de mestral podria mantenir encara el termòmetre en valors molt alts al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, però si més no també aquí la humitat serà en tot cas més baixa. Res fa pensar que els dies de calor forta s'acabin aquí, probablement la segona part de la setmana que ve la temperatura tornarà a situar-se en valors molt alts, però en conjunt tot apunta que la setmana que ve no serà tan dura com aquesta pel que fa a les temperatures.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dilluns

Aquest matí hi haurà algunes estones de cel enterbolit, però el temps no canviarà gaire els dies vinents. El sol seguirà predominant i les tempestes de tarda apareixeran només de manera puntual al Pirineu. Demà a la tarda es formaran també algunes tempestes als Ports, i dissabte n'hi pot haver també a la serra de l'Albera o fins i tot en sectors de la Garrotxa i l'Alt Empordà, però seran fenòmens bastant puntuals.

El temps canviarà de manera més clara dilluns. Encara hi ha incertesa en els pronòstics, però dilluns els ruixats podrien estendre's per força comarques de Girona i de Barcelona. Un canvi de temps que s'entreveu d'un sol dia i sense continuïtat.

Avui i demà el vent es deixarà sentir moderat de sud en algunes platges del nord de la Costa Brava, però en general la marinada serà poc destacable i dominaran les banderes verdes. El cap de setmana entrarà la tramuntana, un vent que bàsicament bufarà al nord del cap de Creus i que s'anirà deixant sentir fins dilluns.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà
stats