La méteo

La méteo: migdies de fins a 25 graus a mitjans de novembre

Aquest dissabte hi haurà força núvols, però gairebé no plourà enlloc. A partir de diumenge es dispararà el termòmetre

3 min

BarcelonaMatí de divendres amb temperatures una mica més altes que ahir en general. El pas d'una massa de núvols ha evitat que la temperatura baixés gaire de matinada, però aquests núvols no trigaran a marxar. S'ha anat apagant el fred més hivernal de principis de setmana. Dimecres, dues de cada tres estacions de les quals fem seguiment van baixar dels 5 graus de matinada i avui aquesta dada s'ha quedat en una estació de cada deu.

Tant per cent d'observatoris amb temperatura mínima < 5 °C
A partir de dades de més de 140 estacions del Meteocat

Avui podrien continuar caient tímides nevades al vessant nord del Pirineu, però en general farà sol i al migdia la temperatura serà sensiblement més alta que ahir. El vent de ponent es deixarà sentir amb cops de més de 50 km/h en algunes comarques de Ponent, de l'altiplà central o en sectors del prelitoral com el Penedès.

Passen les setmanes i les pluges no arriben. Passat el front esquifit d'aquest dijous, les perspectives de més pluja a mitjà o llarg termini són ben escasses. Demà el pas d'un altre front farà que hi hagi més intervals de núvols i fins i tot moments de cel tapat, però com a màxim cauran precipitacions puntuals al Pirineu occidental a la tarda i vespre. Els pròxims dies la cota de neu es mantindrà poc per sobre o poc per sota dels 1.500 metres, però la neu que vagi caient en cotes altes del Pirineu durarà ben poc.

Diumenge al matí farà més sol, però a la tarda tornaran a augmentar els núvols en general, sense que hi hagi gran cosa més que algunes precipitacions tímides al vessant nord del Pirineu.

A més llarg termini la previsió no millora. De cara a la setmana que ve l'únic canvi de temps que apunta que potser serà interessant arribaria al voltant de dijous, però és poc probable que plogui amb certes ganes fora d'alguns sectors del Pirineu occidental. No és del tot descartable que caiguin també algunes precipitacions destacables en sectors de la Catalunya Central i comarques de Girona, però els mapes no són engrescadors.

Les reserves dels embassaments de les conques internes continuen baixant i ja se situen per sota del 19%, una dada del tot inèdita. Res fa pensar que la situació hagi de millorar durant el mes de novembre i cal tenir en compte que el desembre és habitualment el mes més sec a Catalunya.

Ben bé fins diumenge, en general l'ambient encara serà de tardor i, de fet, la matinada vinent serà una mica més freda que la d'avui en fondalades de la Catalunya Central i del prelitoral. Entre diumenge i l'inici de la setmana que ve arribarà un estiuet que tornarà a disparar molts termòmetres per sobre dels 20 graus. El més probable és que aquest ambient molt suau no duri més de quatre dies i que la segona part de la setmana que ve comenci amb una nova baixada clara de la temperatura que faci recuperar la sensació de plena tardor.

Avui el vent tornarà a bufar moderat de ponent, sobretot en comarques centrals i del sud, i cal tenir en compte que diumenge a primera hora hi haurà alguns cops de vent més forts, sobretot a la vall de l'Ebre i al Camp de Tarragona.

'Ciarán', un temporal molt dur

El servei meteorològic francès, Méteo France, ha explicat aquestes últimes hores que el temporal Ciarán de fa pocs dies es pot considerar el més dur que ha afectat la Bretanya des del 1987. A partir d'un índex creat segons el nombre d'estacions que van tenir ratxes fortes o violentes de vent, Méteo France ha determinat que a la Bretanya la pertorbació va ser semblant al temporal Lothar del 1999.

Cal recordar que les ratxes de vent van arribar als 170 km/h a Lanvéoc, a 163 a Landivisiau i a 155 a Brest, vents huracanats. Méteo France aclareix que en el conjunt de França hi ha hagut diversos temporals en les últimes dècades amb una afectació més general i intensa. Un dels vídeos més colpidors del temporal que han corregut per les xarxes socials aquests dies és el d'una finestra que literalment desapareix a causa de les ventades a la localitat de Plouzané.

stats