previsions 10/11/2021

La méteo: la baixa 'Blas', en via de ser un minihuracà mediterrani

Entre aquesta nit i demà al matí encara hi haurà ventades a la costa i pluges destacables al nord-est

4 min

Dia de pluja en moltes comarques com feia setmanes que no passava. Les precipitacions més extenses han entrat pel nord-est, però al migdia també han afectat clarament moltes comarques centrals i fins i tot del sud. Aquestes són algunes de les pluges més abundants recollides fins a les 4 de la tarda (en l/m²):

  • La Tallada d'Empordà, 21
  • Verges, 20
  • Cassà de la Selva, 20
  • Girona, 19
  • Sant Hilari Sacalm, 18
  • La Bisbal d'Empordà, 15
  • Roses, 14
  • Olot, 12
  • Banyoles, 11
  • Barcelona (Raval), 8

A les Balears la pluja torna a caure amb força, especialment a la serra de Tramuntana. A Escorca des d'ahir i fins avui a les 15 h s'han acumulat 207 l/m², i a la serra d'Alfàbia, 170. A Deià se superen els 165 en dos dies segons dades d'una estació d'un particular associada a la xarxa Meteoclimatic. Les pluges provoquen que algunes rieres vagin molt plenes i estiguin negant camps. El govern balear ha activat l’índex de gravetat 1 del Pla Inunbal a Mallorca i Menorca, i recomana extremar les precaucions.

Aquest matí el vent ha bufat amb ratxes de 91 km/h al Puig Sesolles del Montseny, de 66 al Tibidabo, 65 a Roses o de 61 al port de Barcelona i a Cabrils. A la tarda els cops de vent minvaran a la costa central, però continuaran sent puntualment forts en punts de la Selva o de l'Empordà. Ahir al vespre Protecció Civil va activar l'alerta del pla Ventcat arran de l'avís per vent del Meteocat que afecta set comarques costaneres i prelitorals, una franja que va des del Garraf fins al Baix Empordà. La boia ubicada unes quantes milles mar endins davant del cap de Begur continua registrant onades de més de tres metres, però la situació marítima no ha empitjorat. A la costa central, durant les últimes hores s'ha començat a registrar una altura significativa de les onades de més de 2,5 metres.

Durant la tarda les pluges aniran desapareixent de les comarques centrals i del Camp de Tarragona, però entre aquesta nit i demà tornarà a ploure en moltes comarques de Girona. En punts de l'Empordà, a la serra de l'Albera i a la Catalunya del Nord les acumulacions podrien arribar a superar els 50 l/m². El Meteocat ha activat un avís per possibles acumulacions de més de 100 l/m² que afecta l'Alt Empordà i el Ripollès. També hi ha un avís per possibles ruixats intensos de cara a la tarda i vespre que afecta en aquest cas l'Alt i el Baix Empordà.

La baixa 'Blas', en via de fer-se minihuracà

Les últimes previsions confirmen que la borrasca Blas, que fa dies que ronda al voltant de les Balears, pot convertir-se en un minihuracà de cara a demà. Així ho ha explicat el Meteocat en una nota de premsa. La pertorbació tindrà una estructura cada cop més similar a la d'una pertorbació tropical i es farà més violenta entre demà i divendres. Això comportarà que aquesta nit el vent torni a bufar amb cops de 60 o 70 km/h en punts de la costa i del prelitoral centrals, però els efectes de la baixa es notaran sobretot a les Balears.

Entre aquesta tarda i demà les pluges poden acumular més de 100 l/m² en alguns punts de la serra de Tramuntana i de Mallorca, pluges que cauran en indrets on ja ha plogut molt entre ahir i avui. Les ratxes de vent poden arribar als 90 o 100 km/h, sobretot a l'oest de Mallorca. La borrasca pot arribar a provocar cops de vent de 110 o 120 km/h, però el més probable és que aquesta violència més extrema es produeixi sobre el mar entre Catalunya i Mallorca. Després de rondar demà tot el dia al voltant de Mallorca, la pertorbació Blas segurament farà camí cap a regions més centrals del Mediterrani.

Cops de vent màxims previstos per dijous entre les set i les deu del matí

Demà a Catalunya les pluges afectaran sobretot les comarques de Girona, sobretot al matí. Tot i això, entre mig matí i el migdia cal tenir en compte algunes la possibilitat d'algunes precipitacions més minses en altres comarques de la Catalunya Centra o fins i tot al voltant de Barcelona. Pluges força menys abundants que les d'avui. L'inici del cap de setmana serà més tranquil i s'obriran algunes clarianes, però a partir de dissabte a la tarda un nou canvi de temps provocarà nevades al nord del Pirineu i podria generar també alguns ruixats a la costa central, sobretot diumenge.

Acumulacions de precipitació previstes per dijous

Demà el vent encara bufarà amb cops que podrien superar els 50 km/h a la costa central i al sud de la Costa Brava. El cap de setmana començarà amb més calma també en aquest sentit, però a partir de dissabte a la tarda entraran la tramuntana i el mestral, que es deixaran sentir al Pirineu, a l'Empordà, i aquesta vegada també a les Terres de l'Ebre i en altres comarques del sud.

La temperatura pujarà una mica en l'inici del cap de setmana, però aquest canvi de temps de dissabte a la tarda obrirà la porta a una nova entrada d'aire fred que farà que arribem a mitjans de novembre amb temperatures una mica més baixes del que tocaria per a l'època. A curt termini continuaran les nits poc fredes, però també els migdies gairebé sense temperatures de més de 20 graus.

stats