La méteo
previsions 08/09/2022

La méteo: divendres amb alguns ruixats a l'espera de les restes de l'huracà 'Danielle'

Entre la Diada i l'inici de la setmana que la temperatura tornarà a ser molt alta per a l'època

3 min

BarcelonaAquesta tarda s'han anat obrint clarianes després d'un matí de plugims en algunes comarques del prelitoral sud que han arribat a acumular 1 l/m² a Riudecanyes i a Prades i mig litre a Falset. La gran protagonista del dia ha sigut la forta tempesta que s'ha gestat a Mallorca, un bolet molt solitari i fotogènic que ha deixat 17 l/m² a Son Servera i 13 a la Colònia Sant Pere. La tempesta ha anat acompanyada molts llamps i trons, un dels quals ha provocat la mort de dues persones a Cala Mesquida.

La nit ha sigut de mal dormir a la costa, amb una temperatura mínima que ha arribat a ser de 25 graus al centre de Barcelona, però el pas del front ha moderat la calor al migdia. Avui la mitjana de les temperatures màximes ha baixat més de dos graus respecte del valor d'ahir i s'ha situat en un nivell de força normalitat per a l'època.

Demà hi haurà més inestabilitat i augmentarà la possibilitat de ruixats en moltes comarques. Al matí no és descartable algun primer xàfec a la costa i al prelitoral centrals, però serà sobretot a la tarda quan cal esperar ruixats i tempestes entre el Pirineu Oriental, la Catalunya Central i diverses comarques prelitorals i de la costa central. Demà a la tarda i vespre alguns ruixats podrien arribar al Vallès, el Baix Llobregat, Montserrat i fins i tot Barcelona o el Maresme. En tot cas, sempre ruixats curts i de poca estona.

El cap de setmana els núvols seran més escassos. Dissabte a la tarda es podrien arribar a escapar xàfecs aïllats al Pirineu o en indrets de muntanya del prelitoral, però serien fenòmens molt puntuals i que deixarien poca aigua. En general, el temps del cap de setmana serà tranquil i començarà amb una mica més de contrast entre la temperatura de dia i la de la nit: les matinades seran més fresques, sobretot en comarques interiors, i en canvi al migdia el termòmetre repuntarà. Canvis poc notoris en general.

Els models de previsió confirmen ja avui que a partir de la Diada les restes de l'huracà Danielle afavoriran una nova injecció d'aire càlid al Mediterrani i, per tant, una nova situació de temperatures exageradament altes per l'època. Entre la Diada i dimarts fàcilment hi haurà cinc o sis graus més dels que tocaria, amb màximes que apunten als 35 graus a Ponent i sensacions tèrmiques que superaran aquest llindar a la costa.

Entre dilluns i dimarts la suma de núvols, aire càlid i humitat elevada pot comportar nits amb una xafogor nocturna realment exagerada a la costa, més forta fins i tot que la d'aquests últims dies. És poc clar encara si la calorada tindrà un final ràpid a partir de dimecres o més progressiu durant la setmana, però res fa pensar que es pugui arribar al cap de setmana vinent amb temperatures tan altes.

La setmana que ve arribaran uns quants sistemes frontals que aportaran núvols i segurament algunes pluges tímides. Ara mateix sembla que regaran sobretot el Pirineu Occidental i en menor mesura altres comarques de Ponent. En sectors de la Ribagorça i del Pallars la setmana que ve sí que pinta clarament plujosa, però a la resta no s'acaba de definir una situació de precipitacions important, malgrat que molts dies el temps sembla que serà més tapat i insegur.

Òbviament, de cara a la segona part de la setmana que ve la previsió és més incerta, però al voltant del cap de setmana del 17 i 18 sembla més probable una situació de pluges que pugui afectar també comarques centrals i de l'est. Caldrà seguir-ho.

stats