Risc molt alt d’aiguats al sud, mala mar i calor ‘in crescendo’
Aquesta tarda i vespre algunes tempestes podrien acumular més de 100 l/m² en poca estona. El pla Inuncat està activat en fase d'alerta

Avui caldrà estar atents a possibles aiguats forts, sobretot a les comarques del sud. L'embossament d'aire fred en altura que es despenja de latituds més altes no ens afectarà tan directament i de manera tan general com fa alguns dies semblava que podia passar, però la situació pot ser perillosa a les Terres de l'Ebre i en algunes altres comarques del litoral sud.
Aquest matí les tempestes ja han anat afectant sobretot comarques del sud, on fins i tot s'ha vist un tornado. D'una de les nuvolades s'ha despenjat una tuba que segons imatges gravades per alguns testimonis ha arribat a tocar a terra a Camarles, al delta de l'Ebre. A la tarda els xàfecs han anat a més, al parc natural dels Ports han caigut 40 l/m² en només 30 minuts, i s'han produït algunes primeres inundacions en carreteres locals del Montsià.
Aquestes són algunes de les pluges més abundants d'avui fins a les 18.30 h (dades en l/m²):
- Parc natural dels Ports, 67
- Mas de Barberans, 54
- Gandesa, 49
- Ulldecona, 46
- La Sénia, 42
- Observatori de l'Ebre, 39
- Amposta, 38
- Aldover, 29
Algunes capitals de comarca feia molts mesos que no rebien tanta pluja: a Amposta no queien més de 35 l/m² en un sol dia des del novembre del 2021. A Gandesa la pluja d'avui ja és la més abundant des del novembre de l'any passat, i de fet, a la capital de la Terra Alta la pluja d'avui ja converteix el setembre en el mes més plujós des del novembre de l'any passat.
Protecció Civil va activar ahir l'alerta del pla Inuncat, i el Meteocat té actiu un avís de perill per pluges intenses que en algunes comarques arriba a perill molt alt. El Meteocat ha apujat a 5 sobre 6 el risc d'aiguats al Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d'Ebre, el Baix Camp i el Tarragonès, però l'avís afecta moltes més comarques de la meitat sud de Catalunya. El Servei Meteorològic de Catalunya també té avisos actius per la possibilitat que s'acumulin més de 100 l/m² en 24 hores, i de cara a demà per vent i mala mar.
Durant les últimes hores els ruixats han afectat sobretot sectors del Pirineu Occidental i punts de les Terres de l'Ebre. Per exemple, s'han acumulat 11 l/m² al Lac Redon, 6 a Vielha, 5 a la Pobla de Segur i 4 al pantà de Riba-roja.
Les tempestes poden afectar també altres comarques centrals i del nord, però en general seran ruixats puntuals i de poca durada. El dia serà molt variable i mig ennuvolat, amb estones de pluja més aviat escasses tot i el temps inestable. Entre la tarda i la nit és quan hi ha més possibilitat d'aiguats forts que puguin acumular més de 50 l/m² en poca estona. La temperatura diürna baixarà una mica, però de nit l'ambient serà cada cop més xafogós.

La calor i la xafogor segueixen augmentant. Aquesta nit ja hi ha hagut gairebé un 40% d'estacions que han tingut una temperatura mínima de més de 20 °C, i al centre de Barcelona la temperatura amb prou feines ha baixat dels 24 °C. Després d'unes quantes nits molt fresques, la sensació de ple estiu va tornant.
Diumenge al matí encara podrien quedar alguns aiguats més dispersos a les Terres de l'Ebre, però en general la inestabilitat afectarà sobretot el País Valencià. Diumenge hi haurà més sol que núvols, però el vent de mar es deixarà sentir amb ratxes que poden superar els 50 o 60 km/h en molts indrets. En punts elevats alguns cops de vent podrien arribar als 70 o 80 km/h. Això farà que la situació marítima empitjori clarament, amb onades que al litoral sud de Catalunya podrien superar els 3 metres. Al País Valencià i a les Pitiüses el temporal de mar també s'entreveu important. L'Aemet té actius avisos per mala mar a tot el País Valencià i les Balears. També estan actius avisos de perill alt per possibles aiguats en bona part del País Valencià i les Pitiüses.

La setmana que ve començarà amb molt de sol però encara amb una situació de mala mar considerable. Caldrà esperar a dijous o divendres per tornar a veure alguns ruixats, xàfecs que de cara a la segona part de la setmana podrien ser protagonistes al Pirineu i al Prepirineu, però que en general sembla poc probable que puguin ser importants. En tot cas, no sembla probable que entrem en un escenari d'estancament i sense precipitacions enlloc durant uns quants dies.

Els pròxims dies l’ambient serà cada cop més d’estiu. L’augment dels núvols de cara al cap de setmana frenarà les temperatures diürnes, però les nits seran més xafogoses. La primera part de la setmana que ve estarà marcada per un repunt important de la temperatura, amb màximes que tornaran a superar els 35 °C a Ponent i temperatures mínimes que podrien arribar encara a ser tòrrides en alguns punts de la costa. El més probable és que lentament la calor es vagi apagant a mesura que avanci la setmana.
