previsions 02/05/2022

La méteo: ruixats molt irregulars a l'espera que torni la calor

Aquesta nit alguns xàfecs podrien ser localment forts entre les Terres de l'Ebre i el nord del País Valencià

3 min

BarcelonaSegueixen els ruixats molt irregulars, que avui en general han deixat poca aigua. D'entre les precipitacions més abundants fins a les 18 h destaquen els 14 l/m² de Puigcerdà, els 10 de la Seu d'Urgell, els 8 de Solsona i els 6 de Ripoll, d'Olot i de Sort. Aquesta tarda és clarament més freda que la d'ahir, sobretot en comarques de la meitat oest, on la baixada ha arribat a ser d'entre 5 i 10 graus. La mitjana de les màximes a Catalunya ha baixat gairebé 4 graus respecte del valor d'ahir.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 18 h i la d'ahir a la mateixa hora

Aquest dilluns ha començat amb ruixats molt dispersos que de nit han deixat 9 l/m² a la Seu d'Urgell, 5 a Solsona i 4 a Vic, a Sort, a Ripoll i a Santa Coloma de Farners. Els núvols han fet que la nit hagi sigut la més suau a Catalunya des del 31 d'octubre. Al centre de Barcelona la mínima s'ha situat en 17 ºC, i en altres punts de la costa no s'ha baixat dels 15 ºC. De mitjana les temperatures mínimes han sigut 3 graus més altes del que caldria esperar per a un dia de principis de maig. Al migdia la temperatura serà més baixa que ahir, sobretot a Ponent, on la màxima avui arribarà a baixar uns 7 graus respecte a la d'aquest diumenge.

Aquesta pròxima nit alguns ruixats podrien ser localment intensos a les Terres de l'Ebre i al nord del País Valencià, on en alguns casos s'acumularan més de 20 o 30 l/m² en poca estona. Demà el dia començarà encara amb força núvols i temps insegur, però a mesura que passin les hores s'obriran clarianes. Aquest dimarts les pluges afectaran sobretot el País Valencià, però algunes tempestes tornaran a ser destacables també al Pirineu i Prepirineu.

A mesura que avanci la setmana tot fa pensar que el temps serà cada cop més estable. Dimecres encara cal esperar ruixats i tempestes de tarda en molts punts del Pirineu i Prepirineu i un cel com a mínim variable en moltes comarques. Segurament la segona part de la setmana no serà de cel del tot serè, però la possibilitat de ruixats serà cada cop més baixa, fins i tot al Pirineu.

La tendència de la temperatura serà a l'alça. Demà ja farà més calor que avui a Ponent, i a mesura que avanci la setmana aquesta pujada de la temperatura s'anirà estenent cap a la resta de comarques. Aquesta setmana hi haurà bastants migdies amb sensació de preestiu. Les temperatures nocturnes, en canvi, no pujaran més. Es mantindran i fins i tot baixaran en fondalades interiors i del Pirineu a mesura que s'obrin més clarianes.

Un abril menys plujós del que ha semblat

S'ha acabat un mes d'abril que si bé ha sigut molt plujós al terç sud de Catalunya, a la majoria de comarques ha deixat precipitacions per sota de la mitjana. El resum del mes publicat avui pel Meteocat deixa clar que només a la vall de l'Ebre i de forma més puntual en alguns punts del Pirineu i de la meitat est les precipitacions han igualat o superat el que caldria esperar del mes. En molta part del territori ha plogut entre un 10% i un 30% menys del que sol ploure al quart mes de l'any, i en alguns indrets de la Catalunya Central, del Pirineu i també al Garraf no ha plogut ni la meitat del que caldria esperar. D'aquesta manera els indicadors amb dades dels últims 12 mesos segueixen dibuixant una situació de sequera extrema en punts d'Osona, el Vallès, l'Anoia i el Moianès, i més aïlladament fins i tot en sectors del Pirineu i del Prepirineu. Per contra, a les Terres de l'Ebre les precipitacions han sigut clarament més abundants del que és habitual a l'abril.

Anomalia de precipitació del mes d'abril
Indicador de l'estat de la sequera amb dades dels últims 12 messos
stats