La méteo
previsions 01/09/2023

La méteo: aiguats al sud, mala mar i cada cop més calor

Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Inuncat per la possibilitat d'aiguats que puguin deixar molta aigua en poca estona entre dissabte a la tarda i nit

3 min

BarcelonaLa temperatura segueix pujant, aquest migdia ha fet més calor del que tocaria per a l'època per primer cop des de dissabte passat. Avui de mitjana les màximes han sigut un parell de graus més altes que ahir i més d'un 30% de les estacions de les quals fem seguiment han tingut una màxima de més de 30 graus. Calor d'estiu amb màximes de fins a 33,8 °C a la Femosa de Lleida, 33,6 a Vallfogona de Balaguer i 33,5 a Anglès i al Pantà de Darnius.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020.

Arriba un canvi de temps que en el relat de la previsió dels últims dies ha anat decaient en interès, però que pot comportar pluges fortes en alguns indrets. Aquest vespre ja hi haurà algunes primeres tempestes que afectaran diferents punts del Pirineu i potser també els Ports i les Terres de l'Ebre. Avui el vent d'entre sud i garbí s'ha deixat sentir amb cops de fins a 54 km/h a Horta de Sant Joan, de 48 al Puig Sesolles del Montseny i de 46 a Roses.

Les pluges aniran a més a mesura que avanci el dissabte, i de cara al vespre i nit de dissabte a diumenge és quan plourà en més indrets. Els ruixats apunten a ser molt dispersos i en molts punts de comarques de la meitat est és possible que ni tan sols arribi a ploure. Entre les Terres de l’Ebre i el nord del País Valencià és on hi ha més garanties que la pertorbació pugui arribar a acumular més de 50 l/m², i és possible que localment alguns aiguats puguin ser forts i acumular localment més de 100 l/m². Cal tenir en compte aquesta possibilitat no estrictament al Montsià i al Baix Ebre, sinó també en altres comarques de la Costa Daurada i fins i tot al Penedès i al Garraf, on tot i que no és tan probable que plogui amb força, alguns models de previsió també hi dibuixen aquesta possibilitat.

Aquest matí el Meteocat ha apujat a alt el perill per aiguats de cara a demà a la tarda en un grup de comarques des del Montsià, el Baix Ebre i la Terra Alta fins al Baix Penedès i l'Alt Camp. També hi ha actius avisos per possibles acumulacions de més de 100 l/m² i per mala mar al litoral sud. Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Inuncat arran d'aquesta previsió d'aiguats que podrien arribar a deixar més de 40 l/m² en mitja hora.

A la Península el temps inestable s’allargarà durant la primera part de la setmana que ve, però de cara a dilluns i dimarts no és probable tampoc un escenari de pluges a Catalunya. Més aviat la inestabilitat s’anirà desplaçant cap al centre i oest de la Península i en general a Catalunya predominarà el sol.

El canvi de temps del cap de setmana anirà acompanyat d’un vent d'entre llevant i gregal que farà que la situació marítima sigui complicada a partir de dissabte al migdia, sobretot a la Costa Daurada, el País Valencià i les Pitiüses, on diumenge les onades arribaran a superar els 3 o 4 metres d’alçada. Diumenge algunes ratxes de vent podrien arribar a superar els 70 o 80 km/h, sobretot en punts elevats.

Els pròxims dies l’ambient anirà sent cada cop més d’estiu. L’augment dels núvols de cara al cap de setmana frenarà les temperatures diürnes, però les nits seran més xafogoses. La primera part de la setmana que ve estarà marcada per un repunt important de la temperatura, amb màximes que tornaran a superar els 35 °C a Ponent i temperatures mínimes que podrien arribar encara a ser tòrrides en alguns punts de la costa. El més probable és que lentament la calor es vagi apagant a mesura que avanci la setmana.

Segon estiu excepcional seguit

S'ha acabat l'agost i amb ell l'estiu climàtic, és a dir, els mesos de juny, juliol i agost sencers. La temperatura mitjana per al conjunt de Catalunya diu que aquest estiu no ha sigut tan dur com l'anterior, però que ha superat clarament qualsevol dels precedents com a mínim des del 2009. La temperatura mitjana calculada a partir de dades de gairebé 150 estacions del Meteocat s'ha situat en 22,9 °C, bastant per sota dels 23,7 °C de l'any passat, però clarament per sobre dels 22,4 del 2017 o d'alguns altres precedents recents similars.

Malgrat que aquest estiu hi ha hagut el que podria haver sigut el dia més calorós registrat fins ara a Catalunya i també probablement l'onada de calor més forta, aquests extrems s'han combinat amb períodes de temperatures més raonables o fins i tot de fresca que han fet que en conjunt l'estiu no s'hagi acostat a batre el rècord de l'anterior.

Temperatura mitjana de l'estiu a Catalunya
A partir de dades de gairebé 150 estacions del Meteocat
stats