La méteo
previsions 07/06/2023

La méteo: cel enterbolit a l'espera de la calor i de més tempestes

Entre dijous a la nit i divendres el temps tornarà a ser molt insegur i cauran xàfecs sobretot a l'oest

2 min

BarcelonaTarda de ruixats molt més aïllats que els últims dies, tot i que en alguns punts del Pirineu occidental encara ha plogut amb ganes, destaquen els 12 l/m² del Port del Comte, els 9 de Boí o els 8 de Salòria, totes estacions d'alta muntanya. El termòmetre s'ha quedat a tocar dels 30 graus a l'Empordà, però, en canvi, a Ponent ha fet una mica menys de calor que els últims. Destaquen els 29,9 °C de Cabanes, els 28,2 de Figueres o els 27,7 de Viladecans. L'augment dels núvols afavorirà que aquesta nit hi hagi més temperatures mínimes per sobre dels 20 graus a la costa.

Ahir es va repetir la dinàmica dels últims dies i van tornar a caure ruixats i tempestes irregulars, però hi va haver una diferència important respecte a dies anteriors: en alguns moments de la tarda la pluja es va concentrar de manera extensa i abundant a la conca del Ter, per sobre del sistema de Sau-Susqueda. Això va fer que el cabal del riu just abans dels embassaments arribés ahir a un pic de 135 m³/s, un nivell que triplica el més alt que s'havia assolit des que va començar a ploure en aquest punt. L'embassament de Sau estava aquest matí al 19,5 % i s'està omplint al ritme més viu des que va començar a ploure.

Demà també hi haurà núvols prims, però farà més sol. A la tarda arribaran tempestes per l'oest que de cara al vespre i primeres hores de la nit podrien arribar a descarregar amb ganes en sectors de la Franja i de l'extrem oest de Catalunya; ruixats molt irregulars que de matinada podrien arribar a altres comarques.

Divendres serà un dia més variable en general: durant el matí podrien escapar-se ruixats molt dispersos, sobretot a la meitat oest, però més aïlladament també en punts de la costa i del prelitoral. A la tarda els xàfecs seran més probables al Pirineu o a la Catalunya Central, en general pluges poc abundants, tot i que a l'extrem oest de Catalunya entre la nit de dijous i el migdia de divendres és possible que s'acumulin pluges destacables.

El cap de setmana les tempestes de tarda aniran recuperant el protagonisme, sobretot al Pirineu, a la Catalunya Central i en comarques interiors de Girona, però més aïlladament també en altres comarques interiors i prelitorals. Al voltant de dimarts que ve és possible que els ruixats afectin més comarques, sobretot de Girona i de Barcelona. Les tempestes no s'acabaran com a mínim fins dimecres.

La calor anirà arribant a mesura que avanci la setmana, tot i que l'augment dels núvols farà que avui la temperatura quedi més frenada a l'oest. El cap de setmana cal esperar màximes entre 2 i 4 graus més altes en general i una pujada de més de 5 graus en molts punts de la vall de l'Ebre.

Entre divendres i dilluns la calor serà marcadament d'estiu amb màximes que fregaran els 35 °C a Ponent i moltes temperatures a prop dels 30 graus en moltes comarques. El canvi de temps de dimarts farà baixar clarament el termòmetre, però de cara al tram final de la setmana que ve podria haver-hi un altre pic de calor, tot i que això encara és molt incert.

stats