La méteo
previsions 29/05/2023

La méteo: calor a ratlla i més ruixats com més avanci la setmana

Entre dimecres i dijous els xàfecs arribaran al prelitoral, però aquesta setmana sobretot plourà al Pirineu i Prepirineu

2 min

BarcelonaTarda de ruixats i tempestes en punts del Pirineu i del Prepirineu. Un cop formats els xàfecs més aviat tendeixen a desplaçar-se cap a l'oest, cosa que fa difícil que s'estenguin gaire més enllà d'aquest àmbit estrictament de muntanya. Fins a les 19.30 h destaquen els 12 l/m² d'Ulldeter i del Port del Comte, els 9 de Tuixén, els 7 de Batea o els 6 de Núria i d'Os de Balaguer.

Durant el cap de setmana els embassaments han continuat recollint aigua de les pluges de dijous. No hi ha hagut un canvi important, però sí que es pot destacar que el nivell d'avui dels embassaments de les conques internes és el més alt des de Sant Jordi.

A poc a poc el pic de calor del cap de setmana va quedant enrere. Avui la mitjana de les temperatures màximes ha sigut una mica més baixa que ahir tot i que hi ha hagut temperatures de fins a 30,2 °C a Alcarràs, de 29,8 al Poal, de 29,4 a Lleida i de 29,3 a l'Observatori de l'Ebre. Aquest mes de maig no s'ha repetit la calor prematura de l'any passat tot i que l'inici del mes va ser molt càlid: el 2022 amb dades de 86 estacions del Meteocat en tot el maig va haver-hi 376 superacions de 30 °C a Catalunya, i aquest any fins ara n'hi ha hagut només 23.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

La temperatura fins i tot tendirà a baixar a mesura que avanci la setmana. Entre dimecres i sobretot dijous el fet que hi hagi més núvols i el temps sigui més insegur afavorirà que les màximes es quedin més curtes i que torni a fer fresca per ser a inicis de juny. No serà un canvi de tendència, però sí que cal tenir en compte que en general els pròxims dies la temperatura serà una mica més baixa que aquest cap de setmana.

Pel que fa a l'estat del cel continuarem parlant cada dia de tempestes de tarda, sempre molt disperses i bàsicament concentrades al Pirineu i Prepirineu. Demà és una mica més probable que arribin a sectors de la Catalunya Central, dimecres podrien fins i tot fer-se presents en alguns punts del prelitoral, i dijous s'entreveu a hores d'ara el dia més insegur i variable de la setmana. No hi ha indicis d'un dia de pluja com per exemple el de dijous passat, però dijous poc o molt pot arribar a ploure en moltes comarques. El pronòstic encara és una mica incert.

El cap de setmana encara és incert, però l'escenari més probable és el dels últims dies: grans clarianes en general i tempestes de tarda al Pirineu i Prepirineu, potser fins i tot a la Catalunya Central. A més llarg termini no hi ha indicis d'un canvi de patró: els mapes de probabilitat que plogui amb ganes per dies encara fan pensar que les tempestes al Pirineu no s'acabaran la setmana que ve, però les possibilitats de pluges més extenses continuen sent per ara baixes.

stats