previsions 11/05/2022

La méteo: la calor d'estiu marcarà el cap de setmana i no marxarà fàcilment

Demà el pas d'un front enterbolirà més el cel, sobretot en comarques de la meitat oest

2 min

BarcelonaDia a dia la calor va augmentant. Aquest migdia el garbí ha frenat una mica la temperatura en moltes comarques centrals i del sud, on a primera hora de la tarda hi havia entre 1 i 3 graus menys que ahir, però això no ha evitat que en el conjunt de Catalunya la mitjana de les màximes hagi continuat pujant. Avui ja hi ha hagut més de 4 graus més dels que caldria esperar per un dia com avui. La calor d'aquest migdia és la que caldria esperar a mitjans de juny. D'entre les màximes més altes destaquen els 31 graus de Lleida, d'Alcarràs i d'Anglès o els 30 de Mollerussa i de Castelló d'Empúries.

L'entrada d'aire càlid dels últims dies ha començat a provocar avui algunes boires sobre el mar, sobretot en punts de la costa central. Per ara són petites llengües de núvols molt baixos que poden afectar sectors arran de mar de forma puntual, com ha passat aquest matí a l'aeroport del Prat i en punts del Garraf. El vent de garbí ha bufat amb cops de fins a 58 km/h a Palafrugell i 54 a Castell d'Aro.

Demà el pas d'un front aportarà algunes bandes de núvols prims i farà que el cel quedi més emblanquinat en alguns moments, sobretot en comarques de la meitat oest, on els núvols seran una mica més espessos. Al migdia no farà més calor que els últims dies, més aviat el termòmetre recularà sensiblement.

Durant la segona part de la setmana continuarà el predomini del temps estable i anticiclònic. Dissabte el pas d'un altre front aportarà núvols prims, però en general farà sol. És possible que a mesura que s'accentuï l'entrada d'aire càlid vagin a més els bancs de boira a prop de mar. Aquest és un fenomen sempre difícil de preveure, però cal tenir-lo en compte de cara al cap de setmana i l'inici de la setmana que ve.

A partir de divendres hi haurà una mica més d'inestabilitat, cosa que permetrà l'aparició de ruixats puntuals de tarda al Pirineu. Res fa pensar en tempestes gaire extenses ni significatives, però les nuvolades creixeran amb més força a la serralada. De cara a diumenge aquests ruixats i gotellades de tarda podrien afectar també els Ports i no són descartables gotellades en altres comarques de l'oest, però tot plegat serien fenòmens molt puntuals.

Les temperatures més altes de la setmana arribaran dissabte i diumenge. El cap de setmana ja se superaran amb certa facilitat els 30 graus a Ponent i arribaran temperatures també per sobre d'aquest llindar en punts de la Catalunya Central i sectors del prelitoral. Calor clarament d'estiu que no es notarà tant a la costa.

No hi ha indicis de possibles canvis en temps ben bé fins al dia 20 de maig. La setmana que ve és possible que la calor encara sigui més intensa del que ho serà el cap de setmana i que les temperatures segueixin la tendència a l'alça o si més no es mantinguin clarament per sobre del que caldria esperar per a l'època. Com ja ha passat en altres anys, últimament l'estiu s'avança al maig.

stats