previsions 04/09/2019

Méteo especial: primer tast de tardor de cara al cap de setmana

Dijous a la tarda descarregaran xàfecs i tronades en algunes comarques de Girona i de Barcelona

Miquel Bernis
2 min

BarcelonaAquest estiu hi ha hagut pocs matins tan frescos com el d'avui. A la Zona Universitària de Barcelona la temperatura mínima ha baixat fins als 19 graus, un valor que només ha sigut més baix tres altres dies des de Sant Joan. A Girona, si es busca un valor més baix que els 10,9 graus de mínima d'avui, només es troben els 10,3 graus del 21 d'agost. Cal anar fins al 16 de juny per trobar-ne un altre.

Tot i això, aquest migdia farà més calor que ahir; al centre de la jornada la sensació tèrmica fregarà els 30 graus en molts indrets, en un dia que serà assolellat gairebé arreu. Demà el dia també començarà amb sol, però a la tarda descarregaran alguns ruixats sobtats en un grup de comarques de Girona i de Barcelona. A la tarda els ruixats i tronades seran especialment probables en comarques com la Garrotxa, el Gironès i la Selva, però amb el pas de les hores es podrien acostar fins al Vallès, el Maresme i Osona. Alguns ruixats seran localment forts i acompanyats de tempesta.

Acumulacions de precipitació previstes per a dijous

Divendres quedaran alguns intervals de núvols a l'est, sobretot a la Selva, al Maresme i al voltant del Montseny, però en general farà sol. El cap de setmana tampoc hi haurà complicacions en el temps, en tot cas entre diumenge a la nit i dilluns podrien aparèixer alguns xàfecs aïllats i curts a la costa central o al sud de la Costa Brava.

El canvi de temps de demà obrirà la porta a una entrada d'aire encara més fresc. Entre avui i l'inici del cap de setmana cal esperar temperatures fins a 5 graus més baixes que les d'avui, tant de dia com de nit.

Diferència prevista entre la temperatura mínima d'avui i la de dissabte

¿Ens instal·larem en l'ambient de tardor després d'aquest canvi? Sembla que no, que més aviat la setmana vinent el que tindrem seran més canvis sobtats de temps i d'ambient, dies de més calor i noves baixades de temperatures. En l'inici de la setmana que ve el termòmetre revifarà, i encara és força incert què passarà a partir de l'11 de setembre, però sembla probable un escenari de canvis força constants de temps i de temperatures. El que sí que és poc probable és que torni la calor intensa de fa alguns dies.

Cal destacar també l'entrada de la tramuntana. Demà i divendres el vent bufarà amb cops de fins a 70 o 80 km/h en alguns punts de l'Alt Empordà, i serà moderat gairebé a tota la Costa Brava. Tot i que durant el cap de setmana la tramuntana anirà perdent força, fins diumenge encara s'anirà deixant sentir. Demà i divendres el mestral també bufarà amb cops de 50 o 60 km/h a les Terres de l'Ebre.

Cops de vent màxims previstos per dijous a la tarda
stats