La méteo
previsions 06/07/2023

La méteo: una forta calorada marcarà el temps a mitjà termini

Entre aquesta tarda i la de divendres encara hi haurà algunes tempestes fortes a l'oest

3 min

BarcelonaDijous de ruixats i tempestes dispersos que poc o molt estan afectant un bon grup de comarques. Les tempestes més fortes de la tarda han entrat per la Terra Alta, on els ruixats han anat acompanyats de calamarsa i pedra en alguns casos. Fins a les 19 h destaquen els 23 l/m² acumulats a Batea, els 20 de Gandesa i del parc natural dels Ports, els 17 de Salòria, els 15 de la Pobla de Massaluca, els 12 de Vinebre, els 11 d'Ascó i els 10 d'Esterri d'Àneu.

Les tempestes més fortes han afectat l'Aragó on han arribat a caure pedres de grans dimensions, més grosses que un ou, com ha passat en localitats com Paniza i Herrera de los Navarros, a la província de Saragossa, on la forta pedregada ha trencat vidres.

Avui a última hora pot tornar a haver-hi ruixats forts o pedregades en comarques de la meitat oest, sobretot al Pirineu i al Prepirineu occidentals, però cal tenir en compte també la possibilitat de tempestes fortes a Ponent i a les Terres de l'Ebre. El Meteocat té actiu un avís per intensitat de pluja que afecta moltes comarques del Pirineu i de la meitat oest, des del Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça fins al Montsià i el Baix Ebre.

Aquest migdia la calor ha tornat a ser molt raonable per ser a principis de juliol. D'entre les màximes més altes destaquen els 32,8 °C de Corbera de Llobregat, 32,3 °C de Santa coloma de Farners, els 32 de Cabanes o els 31,9 de l'aeroport de Girona. Per setè dia consecutiu la mitjana de les temperatures màximes ha tornat a ser inferior al que caldria esperar per a l'època, si agafem com a referència els últims 13 anys de dades.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

El dia ha començat amb temperatures bastant normals per a l'època; poc més d'una de cada quatre estacions de les quals fem seguiment han registrat una mínima tropical de més de 20 graus. Aquest migdia la temperatura encara serà una mica més baixa que els últims dies a la meitat oest, però, en canvi, a la costa i al prelitoral les màximes ja començaran a pujar. Un dia més no se superaran els 35 graus enlloc i en general a Catalunya la temperatura mitjana seguirà una mica per sota del que caldria esperar per a l'època.

Demà la inestabilitat anirà a la baixa, però alguns models de previsió fan pensar que a la tarda i al vespre encara pot haver-hi tempestes fortes al nord-oest. Cal tenir en compte la possibilitat de nous aiguats sobtats especialment entre la Ribagorça i el Pallars, i més aïlladament en altres comarques del Pirineu, del Prepirineu i al voltant del Montsec o a la Catalunya Central. El cap de setmana començarà una fase de temps molt més estable que marcarà també l'inici de la setmana que ve. El sol predominarà arreu i no hi haurà xàfecs ni tan sols en punts de muntanya.

Entre demà i dissabte el vent bufarà més de llevant, no serà un vent gaire fort, però això afavorirà que el mar estigui una mica més mogut i és possible que augmentin les banderes grogues a les platges, sobretot a les més obertes.

Pel que fa a temperatures, a partir del cap de setmana començarà un pic de calor forta que comportarà temperatures a tocar dels 40 graus en l'inici de la setmana. Les màximes s'enfilaran fins a 10 graus respecte als valors d'avui. La massa d'aire afectarà especialment el Mediterrani, potser no es batran rècords de temperatura a Ponent, però la sensació de xafogor serà molt intensa i arribaran nits tòrrides a la costa amb mínimes de més de 25 graus. Irrupció d'aire càlid de primera categoria. Encara hi ha dubtes sobre com serà la sortida d'aquesta calorada, però l'escenari més probable a hores és una segona part de la setmana en què la calor aniria afluixant progressivament.

La setmana que ve no hi ha indicis que el temps hagi de ser inestable un altre cop. Durant la primera part de la setmana, les tempestes seran gairebé inexistents al Pirineu i, tot i que a partir de divendres hi ha una mica més d'incertesa, per ara no hi ha un senyal clar que les pluges puguin tornar a ser gaire protagonistes.

Els embassaments resisteixen per sobre del 30%

Els ruixats dels últims dies ja no són les tongades de pluja de maig i juny, però estan servint per mantenir el nivell dels embassaments de les conques internes encara per sobre del 30%, concretament avui estan al 30,2%. L'embassament de Sant Ponç està al 39%, el de la Baells al 37%, i el de la Llosa del Cavall al 26%; aquests tres són els que encara continuen pujant, mentre que Sau s'ha estancat al 31% i ja ha tendit a baixar sensiblement els últims dies.

Evolució del nivell dels embassaments de les conques internes
stats