La méteo
previsions 30/05/2023

La méteo: tempestes de tarda i temperatures una mica més baixes

Aquest dimecres a la tarda les tempestes afectaran més comarques de Girona i de Barcelona que els últims dies

2 min

BarcelonaTarda de tempestes en moltes comarques del Pirineu i Prepirineu, però avui també al Montsec i en punts de l'Altiplà Central. Fins a les 20.30 h destaquen els 36 l/m² acumulats a Vallbona d'Anoia, els 26 de Sant Julià de Cerdanyola, els 24 de Santa Margarida de Montbui, els 17 del Montsec d'Ares, els 15 de Carme, els 14 de Molló o els 13 de Vic. A Vic amb els d'avui aquest mes de maig ja han caigut 123 l/m², a la capital d'Osona no plovia tant en un sol mes des del juny del 2020. Alguns dels ruixats d'avui també han anat acompanyats de calamarsa o pedra petita.

Aquest migdia les temperatures de més de 30 graus s'han pogut seguit comptant amb els dits a Catalunya. D'entre les màximes destaquen els 30,3 °C de Seròs, els 30,2 de Cabanes o els 29,4 de Lleida.

La temperatura tendirà a baixar durant la part central de la setmana. Entre dimecres i sobretot dijous el fet que hi hagi més núvols i el temps sigui més insegur afavorirà que les màximes es quedin més curtes i que torni a fer fresca per ser a inicis de juny, sobretot a Ponent. No serà un canvi de tendència, però dijous el termòmetre tornarà a quedar frenat per sota dels 25 °C en moltes comarques interiors.

Pel que fa a l'estat del cel continuarem parlant cada dia de tempestes de tarda, sempre molt disperses i bàsicament concentrades al Pirineu i Prepirineu. Demà on més guanyaran protagonisme serà en comarques interiors de Girona i al voltant de la serralada Transversal, i alguns xàfecs més desgastats podrien fins i tot acostar-se al litoral. Dijous serà el dia amb més inestabilitat de la setmana, però en general plourà poc. El temps serà insegur i mig ennuvolat en moltes comarques des del mateix matí, però en molts casos els ruixats seran poc abundants. No hi ha indicis d'un dia de pluja com per exemple el de dijous passat, però poc o molt pot arribar a ploure en moltes comarques. El pronòstic encara és una mica incert.

El cap de setmana encara és incert, però l'escenari més probable és el dels últims dies: grans clarianes en general i tempestes de tarda al Pirineu i Prepirineu, potser fins i tot a la Catalunya Central o en comarques interiors de Girona.

A més llarg termini no hi ha indicis d'un canvi de patró, el mapa d'anomalia de precipitació prevista per a la setmana que ve del Centre Europeu de Predicció continua dibuixant un escenari d'inestabilitat marcada a tota la Península i en general al sud d'Europa. Caldrà veure si, a diferència del que sembla que passarà aquesta setmana, els ruixats de la setmana que ve acaben sent més generals i arriben també de manera clara més enllà del Pirineu i de la Catalunya Central.

Anomalia de precipitació prevista de cara a la setmana que ve
stats