previsions 18/01/2020

Entre demà a la nit i dilluns al matí la neu podrà arribar a cotes baixes

Protecció Civil ha activat l'Alerta del pla VENTCAT per demà mateix

Oriol Rodríguez
3 min
Ruixats de neu ahir a la tarda vistos des de Sant Bartomeu del Grau

BarcelonaLa pertorbació que a hores d'ara es troba a l'Atlàntic, al nord-oest de Galícia, serà la responsable del temporal de pluja, neu, vent i mala mar que ens afectarà al llarg dels propers dies. Davant de l'enfortiment del vent de gregal que s'espera demà a la meitat est, amb ratxes de 70 a 90 km/h, Protecció Civil ha activat l'Alerta del pla VENTCAT.

Es recomana extremar la precaució en la mobilitat i a prop de zones arbrades com boscos, parcs i jardins i retirar o fixar bé els objectes que tingueu a l'exterior per evitar accidents. A més, també s'han posat en Prealerta els plans NEUCAT i INUNCAT. Per una banda, per les nevades que s'esperen a les Terres de l'Ebre, que al llarg de diumenge podrien acumular més de 10 cm per sobre dels 900 metres, i per l'altra, pel fort onatge que afectarà al conjunt del litoral.

De moment, al llarg d'aquesta tarda la nuvolositat anirà augmentant d'oest a est i arribaran algunes precipitacions, sobretot a partir del vespre, amb una cota de neu que voltarà els 900 o 1.000 metres. De cara a la pròxima nit i matinada els ruixats s'estendran per la major part del territori, si bé seran menys probables a les comarques de Girona. A partir de demà al matí, les precipitacions quedaran restringides a les Terres de l'Ebre i, de manera feble i dispersa, al Pirineu. A la resta, ben poca precipitació s'espera durant el centre de la jornada, tret d'algun ruixat despistat.

Precipitació prevista per demà

Caldrà estar pendents de la cota de neu, ja que variarà en funció de la zona i del moment de la jornada. Aquesta matinada baixarà fins als 600 metres a l'interior del nord-est i en punts de la Catalunya Central, mentre que a la resta es mantindrà entorn dels 1.000 metres. Al llarg del dia, la cota de neu tendirà a baixar i de cara a la nit se situarà entre els 400 i els 500 metres arreu.

Durant la nit de diumenge a dilluns començaran a arribar algunes precipitacions de mar cap a terra. Serà llavors, i fins dilluns a mig matí o migdia, quan pot nevar en zones no gaire allunyades del litoral. Els ruixats afectaran principalment el litoral, el prelitoral i les Terres de l'Ebre. A la resta pot caure algun ruixat feble i dispers. En conjunt la cota de neu serà de 200 a 400 metres, però hi haurà algunes excepcions. A l'interior de les Terres de l'Ebre i a bona part de les comarques de Girona podria nevar localment per sota. En canvi, al litoral central la cota de neu difícilment baixarà dels 400 o 500 metres.

Un cop arribin les precipitacions més importants a partir de dilluns al migdia, acompanyades d'una massa d'aire menys fred que anirà avançant cap a l'interior, la cota de neu pujarà ràpidament. Per tant, no s'espera que s'acumulin gruixos gaire destacables a cotes baixes (menys de 5 cm, en general). A primera hora de la tarda se situarà entre els 900 i els 1.100 metres a la majoria de comarques, si bé en punts de l'interior de les comarques de Girona i de les Terres de l'Ebre li costarà de pujar i encara podria nevar per sobre dels 400 a 600 metres fins a mitja tarda. De cara a la nit de dilluns a dimarts s'enfilarà fins als 1.200 metres al Pirineu i fins als 1.600 metres a la resta.

Neu a banda, el vent de gregal s'anirà reforçant al llarg de diumenge, amb cops que a partir de la tarda ja podran superar els 70 km/h a la meitat nord del litoral i en zones de muntanya. Serà entre dilluns i dimarts quan les ratxes de vent a bona part de la costa i en zones elevades de la resta del país podrien acostar-se als 80 a 100 km/h. Tot plegat farà que hi hagi onades que podran superar àmpliament els 5 metres d'alçada.

Cop màxim de vent previst per dilluns al matí

Fins dimecres, les acumulacions de precipitació podrien superar els 100 l/m2 a moltes comarques, sobretot a les Terres de l'Ebre, al nord-est i a la resta del litoral i del prelitoral. Fins i tot hi pot haver indrets de les comarques de Girona i de la Catalunya del Nord on se superin els 200 l/m2. Al Pirineu oriental, on la precipitació serà en forma de neu al llarg de tot l'episodi, es podria acumular més d'1 metre de neu per sobre dels 1.800 metres.

Precipitació acumulada prevista fins dimecres a la nit
stats