previsions 19/01/2020

Comença el temporal: vent fort, pluja, neu i onades de més de 4 metres

Els bombers han hagut de fer 400 serveis a causa del fort vent d'aquesta tarda

Oriol Rodríguez
5 min
Aspecte de la nevada al Mont Caro, als parc natural dels  Ports

BarcelonaLa pertorbació que ahir se situava a l'Atlàntic ja ha arribat al Mediterrani. Aquesta borrasca serà la responsable del temporal que ens acompanyarà, pel cap baix, fins dimecres. En aquest sentit, el Servei Meteorològic ha emès avisos per vent fort (més de 70 km/h), neu (més de 2 cm per sobre de 400 metres dilluns i més de 50 cm per sobre de 1.400 metres dimarts), acumulació de precipitació (més de 100 l/m²) i onatge (onades superiors als 4 metres d'alçada i que poden arribar fins als 8 metres).

Protecció Civil manté en Alerta els plans d'emergència Ventcat, Inuncat i Neucat i demana molta precaució davant d'aquest episodi. De fet, al llarg d'aquest diumenge ja s'han registrat algunes icidències.

Fins a les 20 h els bombers han fet 400 actuacions, sobretot a la regió Nord (284) i a la de Girona (65). Només a la ciutat de Mataró s'han fet 98 serveis. Bàsicament han estat per assegurar o retirar elements, sanejar façanes, revisar mobiliari urbà i netejar vies amb objectes caiguts i branques d'arbres. Continua només una via afectada: la BV-4024 est tallada a Coll de Pal per fort vent.

Per altra banda, el SEM ha hagut d'atendre a dues persones a Mataró. Una dona ha estat ferida lleu en caure una palmera, i un home ha quedat en estat menys greu per un accident de moto.

Una palmera ha caigut a causa del fort vent a Mataró

Les ratxes de vent ja han arribat fins als 142km/h al Puigsesolles, 107 km/h al Santuari de Queralt, 106 km/h al Port de Mataró, 101 km/h al Montsec, 100 km/h a Arenys de Mar, 95 km/h al Port de Badalona i 93 km/h a l'Observatori Fabra. Precisament, aquesta ventada està sent la responsable del temporal marítim que ja s'està començant a notar. La boia de Barcelona ha registrat una onada màxima de 5 metres i mig, i la de Tarragona, de gairebé 3 metres.

A més, els ruixats que fins a primera hora de la tarda han afectat el terç sud del país, han arribat a deixar 41 l/m² a Mont-roig del Camp, 39 l/m² a l'Illa de Buda i 33 l/m² a Tivissa. Aquesta precipitació ha estat en forma de neu per sobre dels 800 o 900 metres. Al Parc Natural del Port, a 1055 m, s'han arribat a acumular 13 cm de neu.

Demà

De matinada reapareixeran els ruixats a punts de les Terres de l'Ebre i al sud de Ponent i, al llarg del matí, a les comarques de Girona i del nord de Barcelona les precipitacions avançaran, de mica en mica, de mar cap a terra. A partir del migdia acabaran afectant el quadrant nord-est i les Terres de l'Ebre de manera més extensa i continuada. A la resta del litoral hi haurà alguns ruixats, mentre que a la resta del país és probable que no arribi a ploure, encara. Al final del dia les precipitacions tendiran a endinsar-se cap a l'interior.

La cota de neu durant la primera meitat del dia serà baixa. Fins al migdia voltarà entre els 200 i els 300 metres a les comarques de Girona, del nord de Barcelona i de l'interior de les Terres de l'Ebre, mentre que a la resta se situarà entre els 500 i els 700 metres. S'acumularan gruixos inferiors als 5 cm.

Precipitació prevista per demà

Ràpidament tendirà a pujar, i a mitja tarda se situarà entre els 600 i els 800 metres en bona part del territori. Ara bé, en comarques més arrecerades del vent, com l'interior de l'Alt Empordà, la Garrotxa, punts del Ripollès i Osona i la Terra Alta la pujada de la cota de neu serà més lenta i no es començarà a notar fins ben entrat el vespre, en conjunt. Per tant, en aquests sectors pot nevar per sobre dels 400 metres i acumular gruixos de 5 a 15 cm. Al final del dia, la cota de neu voltarà entre els 800 i els 1.000 metres al Pirineu, al Prepirineu i a la Catalunya Central, i entre els 1.100 i els 1.300 metres a la resta.

El vent de llevant i de gregal bufarà amb força en molts punts del territori, especialment al litoral, al prelitoral, a l'altiplà central i en altres zones elevades, amb cops de 80 a 100 km/h. El temporal de mar, que serà molt dur, anirà en augment, amb onades de 5 a 7 metres arreu, puntualment més altes.

Dimarts

Dimarts serà el dia més plujós de tot el temporal, una jornada passada per aigua arreu. Les precipitacions més extenses i abundants afectaran la meitat est, sobretot el Pirineu oriental, la serralada Transversal, l'interior de l'Alt Empordà i de la Catalunya del Nord i el Montseny, a més del massís del Port, on es podran acumular entre 100 i 150 l/m². A la resta del litoral, del prelitoral, a la Catalunya Central i a les Terres de l'Ebre sovintejaran els registres de 50 a 100 l/m², mentre que a la resta del territori es podran recollir fins a 50 l/m².

Precipitació prevista per dimarts

La cota de neu se situarà entre els 1.400 i els 1.600 metres, en conjunt. Això vol dir que bona part de la neu acumulada el dia anterior per sota d'aquesta cota s'anirà fonent, però per sobre el gruix anirà a més. Per sobre dels 1.800 metres al Pirineu oriental hi podria haver acumulacions de més d'1 metre de neu.

De matinada el vent perdrà una mica de força. Tot i això, al llarg del matí i fins al vespre es tornarà a reforçar i hi continuarà havent cops de 80 a 100 km/h al centre i al sud del territori i a la resta del litoral. Es mantindrà el temporal de mar, amb onades de 5 a 7 metres al conjunt de la costa.

Dimecres

Arribats a dimecres, els diversos mapes no s'acaben de posar d'acord en què passarà. L'escenari més probable és que el temporal de pluja, vent i mar tendeixi a anar perdent força. Encara hi haurà ruixats, sobretot a les comarques del nord-est, amb neu per sobre dels 1.500 metres. El vent de llevant ja no bufarà amb tanta força com els dies anteriors, però encara es farà notar a la meitat nord del litoral. Les onades continuaran sent altes, però ja els costarà superar els 4 metres d'alçada.

En dies posteriors la situació tendirà a tranquil·litzar-se, tot i que no acabarà de fer net del tot. Dijous i divendres encara es podrien produir alguns ruixats, però res a veure amb la tongada de pluges que s'espera fins dimecres. D'aquesta manera, en tres dies és probable que s'acabin acumulant entre 100 i 200 l/m² en bona part del país, mentre que en alguns indrets del Pirineu oriental i la serralada Transversal hi podria haver registres superiors. Un temporal de primera divisió.

stats