previsions 07/11/2020

Des que es va posar a ploure dijous, al Parc Natural dels Ports s'han recollit 250 l/m²

Tot i que es pot repetir algun ruixat local, la part més activa de la pertorbació ja ha marxat

Oriol Rodríguez
2 min
La pluja a Vic, aquest migdia

BarcelonaAquesta setmana una pertorbació molt activa ha deixat aiguats i inundacions al País Valencià i fortes tempestes a diversos indrets de la península Ibèrica. Fins i tot hi ha arribat a haver dos possibles tornados, un a Albacete i l'altre al Puerto de Santa María, que han causat alguns danys materials.

A mesura que la depressió s'ha anat desplaçant cap al nord, s'ha anat acostant un front de pluges que, ja de matinada, ha començat a afectar les Terres de l'Ebre. Amb el pas de les hores, les precipitacions s'han acabat estenent pel territori. Fins a les cinc de la tarda s'han recollit quantitats força destacables, en alguns indrets:

 • 73 l/m² al P. N. dels Ports
 • 63 l/m² a Horta de Sant Joan (21 l/m² han caigut en 30 minuts)
 • 55 l/m² a Súria
 • 52 l/m² al Cadí Nord - Prat d'Aguiló
 • 45 l/m² a Manresa
 • 44 l/m² a la Molina
 • 43 l/m² a Arnes
 • 39 l/m² a la Bonaigua
 • 34 l/m² a Montserrat
 • 32 l/m² a Cardona
 • 30 l/m² a Vinebre

A l'extrem sud del Principat és on l'episodi de precipitació ha sigut més important. Des de dijous, al Parc Natural dels Ports ha plogut de manera ininterrompuda durant 48 hores. En total s'hi han arribat a acumular 250 l/m² en poc menys de tres dies. Aquest 2020 s'hi han arribat a mesurar 1.769 l/m², essent l'any més plujós des que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va instal·lar-hi l'estació l'any 2007.

Precisament, a les Terres de l'Ebre hi ha hagut algunes incidències en carreteres locals, bàsicament per despreniments de pedres.

Els rius han crescut sensiblement de cabal, especialment a la conca de l'Ebre, però també a la del Llobregat. Tot i que ja va de baixa, a hores d'ara el riu Algars a Horta de Sant Joan porta un cabal de 22 m³/s, després d'haver assolit un màxim de 34 m³/s a mig matí. Per la seva banda, el riu Llobregat ha vist augmentar el seu cabal dels 9 m³/s als 42 m³/s a l'alçada de Castellbisbal.

Malgrat que la part més activa de la pertorbació ja ha marxat, durant les properes hores encara es poden reproduir alguns ruixats aïllats, sobretot a punts de la meitat oest.

Pluges a banda, el vent també ha estat protagonista. Els cops més forts s'han registrat a cotes altes del Pirineu, de fins a 116 km/h al Montsec d'Ares i la Tosa d'Alp, o 107 km/h a Salòria. També a prop de la costa i a zones elevades del prelitoral hi ha hagut ràfegues superiors als 50 km/h. Això ha afavorit que hi hagi hagut força mala mar, amb onades de més de dos metres i mig d'alçada.

Demà el temps serà molt tranquil. Hi haurà bancs de boira o de núvols baixos en planes i fondalades de l'interior, així com en punts de la Costa Brava. S'aniran trencant al llarg del matí, tot i que a Ponent podrien persistir fins a l'hora de dinar. A la resta s'espera un diumenge de sol o ressol, amb una matinada fresca o freda i un migdia més agradable allà on faci sol.

stats