País Valencià 05/11/2020

Un temporal inunda cases i cultius i deixa sense classe 25.000 alumnes al País Valencià

S'han acumulat 417 litres en menys de 24 hores, bona part caiguts amb intensitat torrencial

Daniel Martín
2 min
Un vehicle aturat en el marge de la carretera que uneix Sueca amb Cullera

ValènciaGairebé un mes i mig sense pluges i, de nou, quan arriben són torrencials, inunden habitatges, comerços i cultius, tallen carreteres i deixen sense classe 25.000 estudiants. És la complexa realitat de la costa mediterrània, accentuada pel canvi climàtic, que ha patit el País Valencià, especialment a les comarques de la Ribera Alta i la Ribera Baixa, on s'han superat els 400 litres per metre quadrat en menys de 24 hores, la majoria caiguts de forma torrencial.

Després que el temporal iniciés el seu camí dimecres descarregant amb especial virulència a la comarca de la Marina Alta, amb registres superiors als 100 litres per metre quadrat en poblacions com Xàbia i Dénia, aquest dijous les precipitacions han viatjat al nord. La seva primera parada han sigut la Ribera Baixa i la Ribera Alta, on ha deixat acumulats fins a 417 litres en localitats com Benifaió o 372 en d'altres, com Sueca. Ja a la tarda, les pluges més intenses han descarregat sobre la ciutat de València i els seus municipis més propers. De fet, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), els 61,1 litres caiguts a la capital en només una hora suposen la pluja més intensa registrada en un mes de novembre i la segona més important de la seva sèrie històrica, només superada pels 72,6 arreplegats el 9 d'octubre del 2008.

Més enllà de les xifres, el temporal ha provocat nombroses destrosses, ha inundat habitatges, comerços i cultius i ha propiciat les impactants imatges de cotxes arrossegats per la força del corrent. De fet, l'aigua que encara s'acumula en molts carrers ha provocat que la conselleria d'Educació, Cultura i Esport hagi recomanat la suspensió de les classes aquest divendres en tots els municipis de la Ribera Alta i Baixa. A hores d'ara, la mesura, que depèn dels ajuntaments, ja ha sigut adoptada per 11 consistoris i afecta 25.000 estudiants.

A més de l'aigua que nega carrers, cases i també alguns centres escolars, un dels motius que ha mogut la Generalitat Valenciana a recomanar la suspensió de l'activitat escolar fins dilluns és l'estat de les vies de comunicació. La força dels aiguats ha causat esfondraments de talussos amb el consegüent tall de fins a 28 carreteres, incloent l'autovia A-7 a l'altura de l'Alcúdia, a més de nombroses retencions, encara persistents. Amb tot, la localitat més afectada pel tall de les comunicacions és Benifaió, encara gairebé col·lapsada. Tampoc és fàcil la situació en municipis com Sueca, Llaurí o Cullera, on 16 persones han hagut de ser rescatades pels bombers.

Després que els nuclis més actius del temporal hagin abandonat el centre i sud del País Valencià, les precipitacions més fortes s'han traslladat a les comarques de Castelló, on la previsió es que plogui amb força durant les pròximes hores, tot i que no de forma tan torrencial.

stats