previsions 09/08/2020

Les fortes tempestes d'aquesta tarda han anat acompanyades de pedra i fortes ventades

A Gurb (Osona) un aiguat molt intens ha deixat gairebé 47 l/m² en només mitja hora

Oriol Rodríguez
2 min
Un xàfec molt intens descarregava aquesta tarda a la comarca d'Osona, vist des de Manlleu

BarcelonaLes tempestes han començat a descarregar amb força a partir de migdia. S'han iniciat a l'àrea del Pirineu, però ràpidament s'han escampat pel Prepirineu i el nord de la depressió Central. L'aiguat més intens s'ha registrat a Gurb (Osona). En aquesta població s'han acumulat 47 l/m² en mitja hora, assolint una intensitat màxima minutal molt elevada, de fins a 6,1 l/m². Fins a les 17.30 h s'han recollit:

  • 48 l/m² a Gurb
  • 48 l/m² a Santa Magdalena de Serinyà
  • 40 l/m² a Puigcerdà
  • 31 l/m² a Núria
  • 31 l/m² a Vic
  • 29 l/m² a Das
  • 25 l/m² a Sant Privat d'en Bas

Les tronades han anat acompanyades de ratxes fortes de vent. A Organyà (Alt Urgell) s'ha registrat un cop màxim de 78 km/h, a Sant Romà d'Abella (Pallars Jussà), de 77 km/h, a Coll de Nargó (Alt Urgell), de 72 km/h, i a la Pobla de Segur (Pallars Jussà), de 70 km/h.

També hi ha hagut pedregades en diversos indrets, com per exemple a Osor (Selva) i a Puigcerdà (Cerdanya). Fins i tot, algunes muntanyes del Pirineu han quedat emblanquinades per la calamarsa.

Fins ben entrat el vespre les tempestes continuaran afectant, de manera irregular, punts del terç nord i del quadrant nord-est, tal com adverteix el Servei Meteorològic de Catalunya. A banda, a primeres hores de la nit arribaran alguns ruixats des de l'Aragó. S'endinsaran per les comarques de Lleida i de l'interior de les Terres de l'Ebre, però no sembla que hagin d'avançar gaire més a l'est.

Demà els ruixats seran menys intensos

Durant la pròxima matinada el temps serà més tranquil. De fet, demà al matí hi haurà força estones de sol, tot i que les nuvolades guanyaran terreny altra vegada a partir del migdia. A diferència d'avui, els ruixats i les tronades no seran tan extensos ni intensos. Es concentraran al Pirineu i al Prepirineu, sobretot al sector occidental, i a la resta de les comarques de Lleida i del nord de la Catalunya Central.

La temperatura serà lleugerament més baixa, si bé al litoral i prelitoral central es mantindrà sense canvis. De nou, se superaran els 35 ºC a l'interior i els 30 ºC al litoral i al Pirineu.

La calor intensa es mantindrà ben bé fins dimarts, malgrat que anirà afluixant. El descens del termòmetre es notarà de manera més clara a partir de dimecres, coincidint amb un augment de la inestabilitat i, per tant, dels ruixats i les tempestes.

stats