La méteo

Pendents aquesta setmana d’un possible episodi de pluges

La formació d'una nova DANA farà que el temps estigui més mogut els pròxims dies

Imatge de boira a causa de les pluges de dissabte a la Plana de Vic (Osona).

BarcelonaDesprés d'un final de cap de setmana que ha estat molt tranquil i amb una temperatura més pròpia del mes d'octubre, aquesta nova setmana serà novament molt insegura i inestable. Som a les portes d'un canvi de temps que ens pot portar més pluja, neu a les cotes mitjanes i altes del Pirineu i una arribada sobtada dels valors de temperatura propis del mes de novembre. La formació d'una DANA a la península Ibèrica podria provocar una llevantada, situació que s'haurà d'anar confirmant.

Dilluns: estabilitat i boires a l'interior

El temps d'avui dilluns serà pràcticament calcat al del diumenge, i dominarà el sol pràcticament a tot el territori, amb l'excepció de les boires matinals de l'interior, més denses i persistents a la Depressió Central. L'ambient serà encara més fresc, amb una temperatura que baixarà tant de dia com de nit i que difícilment assolirà els 21 °C o 22 °C allà on faci més calor.

Dimarts: primers ruixats i ambient més fred

Dimarts serà un dia més mogut meteorològicament parlant, amb precipitacions al vessant nord del Pirineu i pluges a les illes Balears, Castelló i en alguns punts de la costa i del prelitoral català. Tot plegat serà el preludi d'una possible situació de pluja més general i continuada els pròxims dies. Ahir els mapes indicaven que entre dimecres i divendres podria ploure amb ganes a tot arreu, però les últimes actualitzacions ajornen aquesta situació fins dissabte. Situació incerta que haurem d'anar confirmant. Un temporal de llevant que aniria acompanyat d'un reforçament del vent i d'una notable alteració de la situació marítima, dos factors que ja es deixaran notar dimarts. També hi haurà un descens tèrmic, amb una temperatura mínima que es donarà al final del dia dimarts i amb una màxima molt més frenada arreu.

De fet, el Servei Meteorològic ja ha activat alertes per intensitat de pluja dimarts a la tarda i la nit a les comarques del litoral i prelitoral central i sud. Durant el matí de dimecres aquesta alerta afectarà només l'Empordà.

Possible llevantada a la vista

Estem molt pendents de l'evolució de la DANA que s'anirà formant a la península Ibèrica. Segons la seva posició i moviments, a la nostra zona del Mediterrani tindrem més o menys pluja. I els mapes no s'acaben de posar d'acord en la previsió meteorològica. Si bé diumenge semblava que a partir de dimecres tindríem una llevantada de primera categoria que duraria força dies, avui dilluns els mapes han girat com un mitjó, i ajornen el possible temporal fins al cap de setmana. En tot cas, tindrem molt a prop l'embossament d’aire fred, cosa que farà que la inestabilitat sigui acusada. El que sí que sembla assegurada és una clara refrescada amb ambient d’avançada tardor i neu a les cotes mitjanes i altes del Pirineu. El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès aquestes últimes hores un preavís per acumulació de pluja abundant al litoral i el prelitoral català.

Balanç dels forts aiguats de l'Empordà

Els xàfecs i les fortes tempestes que van caure la nit i la matinada de dijous a divendres a la Costa Brava van deixar autèntics aiguats. Destaquen els més de 120 l/m² acumulats en poques hores a Cadaqués, que van provocar el creixement sobtat de la riera que travessa la població i van arrossegar prop de trenta cotxes fins al mar. La pluja va ser molt més forta i abundant del que s'havia previst inicialment, i també destaquen els 128 l/m² de Verges, els 117 del Port de la Selva o els 110 de Garriguella.

La previsió no indicava inicialment que hagués de ploure tant a la zona de l'Empordà, més enllà de xàfecs que podien ser localment intensos i deixar més de 20 l/m² en mitja hora. El problema és que es va crear una línia de fortes tempestes estàtiques sobre les mateixes zones, com és el cas del cap de Creus. Van entrar vents marítims carregats d'humitat que, al xocar amb l'aire fred en altura i la inestabilitat que tenim aquests dies, van provocar aquestes pluges. Per tot plegat el Meteocat va activar sobtadament l'alerta taronja per pluges de més de 100 l/m² passades les quatre de la matinada. En tot cas, aquests aiguats no tenen res a veure amb la històrica DANA de dies enrere.

Balanç dels últims aiguats de la DANA

Entre diumenge a la tarda i dilluns al matí les tempestes van provocar incidències i inundacions en punts del litoral i del prelitoral de Barcelona i de Tarragona. Uns aiguats que van caure amb força i que van deixar quantitats molt importants en poques hores. A última hora de la nit també va caure un aiguat força local a les Terres de l'Ebre que va provocar algunes inundacions i el creixement de rieres, sobretot a la zona d'Amposta, al Montsià. Aquests són els registres i les imatges més destacats de les últimes fuetades de la DANA a principis de setmana:

  • Aeroport del Prat: 150 l/m²
  • Viladecans: 149 l/m²
  • Els Pallaresos: 142 l/m²
  • Vallmoll: 138 l/m²
  • La Riba: 121 l/m²
  • Castelldefels: >100 l/m²
  • Sitges: >100 l/m²
  • Tarragona: 50-110 l/m²
  • Sant Pere de Ribes: 89 l/m²
  • Els Hostalets de Pierola: 85 l/m²
  • Port de Barcelona: 82 l/m²
  • Tamarit: 79 l/m²
  • Sant Cugat del Vallès: 79 l/m²
  • L'Aldea: 76 l/m²
  • Amposta: 71 l/m²
  • Torredembarra: 58 l/m²
  • Vacarisses: 48 l/m²
  • Barcelona (Zona Universitària): 46 l/m²

Balanç de la DANA

Aquesta última setmana la DANA ha castigat sobretot el País Valencià, amb pluges torrencials i extraordinàries que dimarts passat van superar localment els 400 o 500 l/m². Les comarques més afectades han estat la Ribera Alta, la Canal de Navarrés, la Foia de Bunyol i la Plana d'Utiel-Requena, així com el conjunt de la conca del riu Xúquer, amb els rius Magre i Túria com a tristos protagonistes. Cal destacar els 631 l/m² de Torís-Canyapar (Ribera Alta), un registre semblant al que ha facilitat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a la mateixa localitat: 618 l/m². També destaquen els prop de 500 l/m² acumulats a Xiva (Foia de Bunyol) dimarts, que segons l'Aemet són les quantitats més importants d'aigua caiguda en 24 hores al País Valencià des de la gota freda de l'11 de setembre del 1996, quan es van acumular 520 l/m² a Tavernes de la Valldigna, i es converteixen en un nou rècord de pluja acumulada en una hora a la península Ibèrica.

És el temporal més important d'aquest segle a la zona i el cinquè més plujós dels últims cent anys. També cal destacar els 395 l/m² registrats a Pedralba, els 326 de Setaigües, els 306 de Requena i els 305 de Bunyol de dimarts passat en poques hores, segons dades de l'Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet).

Les imatges de la catàstrofe a causa de les inundacions i les riuades han deixat tothom sense paraules. Fins i tot es van produir alguns tornados als municipis de Carlet, Benifaió i Alginet. També hi ha hagut greus problemes i víctimes mortals de la DANA en altres zones de la Península, com ara a les províncies d'Albacete i Màlaga. Divendres la pluja torrencial es va concentrar també a la província andalusa de Huelva, on durant la matinada van caure localment més de 100 l/m² (138 l/m² a Cartaya), i a Mallorca, on també es van superar els 100 l/m² (113 l/m² a Bunyola).

A Catalunya el balanç de les pluges provocades per la DANA des del 25 d'octubre fins al 4 de novembre deixa registres extraordinaris. On més aigua ha caigut és als Ports, amb 447 l/m². També hi ha molts registres d'entre 200 i 300 l/m² en punts del litoral i el prelitoral de Tarragona i del sud de Barcelona. També s'han acumulat de 100 a 150 l/m² en altres zones del país, sobretot de la resta del prelitoral i el litoral de Barcelona i de la resta de la meitat sud, així com del Pirineu i del Prepirineu. En canvi, els registres han estat més discrets en gran part de la meitat nord del territori.

stats