La méteo
previsions 06/06/2023

L'embassament de Sau rebrà la injecció d'aigua més important dels últims mesos

Demà serà un dia força enterbolit i amb ruixats més pausats al Pirineu. El cap de setmana farà força més calor

3 min

BarcelonaPer enèsima tarda consecutiva les tempestes han tornat a afectar diverses comarques. Avui les pluges més abundants han afectat de forma extensa la conca del Ter, sobretot punts d'Osona, fet que ha disparat el cabal del riu a l'entrada del sistema de pantans de Sau-Susqueda. Una estació d'un particular a Calldetenes ha registrat més de 80 l/m², a Roda Ter se n'han acumulat 52, a Folgueroles 47, a Vic 45, a Besalú 35, a Sant Hilari Sacalm 33, a Pujalt 22.

En general a Catalunya avui no ha plogut més que els últims dies, però la precipitació ha sigut abundant i extensa en una àrea que és especialment favorable perquè s'omplin Sau i Susqueda. A Roda de Ter el cabal del riu ha arribat aquesta tarda als 134 m³/s i encara podria pujar una mica més, cosa que farà que durant les pròximes hores l'embassament de Sau rebi la injecció més important d'aigua dels últims mesos. Durant les últimes setmanes el cabal del riu en aquest punt ja havia anat pujant, però en cap moment havia passat dels 45 m³/s.

A Ulldeter avui ha plogut per 17è dia consecutiu, una ratxa que amb dades des del 2009 és inèdita en qualsevol de les estacions de les quals fem seguiment. Fins ara la ratxa més llarga eren els 16 dies del Lac Redon, a la Vall d'Aran, on entre el 21 de gener i el 5 de febrer del 2015 va ploure o nevar cada dia.

Els embassaments ara passen per la fase en què s'estan omplint més des que va començar a ploure. En els dos últims dies les reserves de les conques internes han augmentat mig punt percentual, una dada que no és per llançar les campanes al vol, però que sí que suposa un canvi de tendència respecte al que ha anat passant durant les últimes setmanes de ruixats.

Demà el pas d'un front enterbolirà el cel en moltes comarques, però, en canvi, per primer cop en més de dues setmanes gairebé no hi haurà tempestes enlloc. A la tarda els núvols seran més espessos que al matí i s'arribaran a escapar algunes pluges al Pirineu, sobretot al sector occidental de la serralada, però no plourà amb intensitat.

La méteo: les tempestes s'acaben transitòriament i arriba més calor

Dijous també hi haurà núvols prims, però farà més sol, a la tarda s'escaparan ruixats dispersos a la Franja i en sectors de l'extrem oest de Catalunya, pluges en general ben poc abundants. El cap de setmana començarà amb una dinàmica similar, però a partir de diumenge les tempestes de tarda tornaran a guanyar protagonisme, i de cara a l'inici de la setmana és possible que puguin tornar a estendre's cap a la Catalunya Central i algunes comarques de Girona i de Barcelona.

Les previsions d'anomalia de precipitació per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció auguren que la setmana que ve seguiran les precipitacions per sobre del que caldria esperar per a l'època, però la tendència ja no és tan clara de cara a la setmana de Sant Joan.

La calor anirà arribant a mesura que avanci la setmana que ve, tot i que l'augment dels núvols farà que demà la temperatura quedi més frenada a l'oest. Les últimes actualitzacions dels models de previsió han moderat una mica la pujada de temperatura de cara al cap de setmana, però, tot i això, cal esperar màximes entre 2 i 4 graus més altes que les dels últims dies. Entre divendres i diumenge la calor serà marcadament d'estiu amb màximes que fregaran els 35 °C a Ponent i moltes temperatures a prop dels 30 graus en moltes comarques. La setmana que ve el termòmetre recularà una mica, però segurament ja ens instal·larem en temperatures un graó per sobre de les dels últims dies. A partir de mitjans de juny la previsió és més incerta i gairebé tots els escenaris estan oberts: des del pic de calor fins a les temperatures per sota de la mitjana.

stats