La méteo
previsions 07/09/2022

La méteo: la calor intensa fa les maletes però encara tornarà

Aquesta tarda i vespre es poden escapar ruixats puntuals. Divendres serà el dia més insegur de la setmana

3 min

BarcelonaAquesta tarda ja no ha sigut tan calorosa com la d'ahir, tot i que avui encara s'han superat els 35 graus en alguns punts de les Terres de l'Ebre com Benissanet i Vinebre. De mitjana les temperatures màximes a Catalunya han baixat gairebé dos graus respecte dels valors d'ahir, però encara han sigut 2,5 graus més altes del que caldria esperar per a l'època. Aquesta tarda gairebé no hi ha hagut ruixats enlloc, tot i el pas d'un sistema frontal que ha fet aparèixer alguns núvols.

Demà cal esperar un dia mig ennuvolat a la majoria de comarques, tot i que gairebé no plourà enlloc. L'entrada d'una massa d'aire una mica més fresc afavorirà la sensació de final d'estiu, o si més no rebaixarà la calor intensa dels últims dies. Avui amb prou feines una de cada quatre estacions de les quals fem seguiment ha baixat dels 15 ºC de matinada. Demà aquesta dada augmentarà clarament i el jersei farà falta en més indrets per sortir de casa.

Les últimes actualitzacions dels models de previsió, però, van consolidant la possibilitat d'una nova calorada de cara a la setmana que ve. A partir de la Diada i durant la primera part de la setmana, és probable una altra pujada clara de la temperatura que pugui tornar a comportar màximes de fins a 35 ºC en comarques interiors i sensacions tèrmiques també superiors a aquest llindar a la costa. Ja serem a tocar del 15 de setembre, però l'escenari més probable és que torni encara un cop més la calor de ple estiu. A més llarg termini sembla poc probable que aquesta calor duri més enllà de mitjans de la setmana que ve, i de cara a la segona part de la setmana el més probable és un ambient, ara sí, de final d'estiu.

Pel que fa a l'estat del cel, divendres farà més sol al sud i a Ponent, però, en canvi, a la tarda es podrien formar ruixats i tempestes al Pirineu Oriental, a la Catalunya Central o fins i tot en altres comarques de Girona i de Barcelona més pròximes a la costa. La tarda i el vespre de divendres seran insegurs en comarques de l'est. Dissabte també pot ser un dia variable però el risc de xàfecs anirà a la baixa. Tampoc hi ha indicis de temps gaire complicat per la Diada.

Entre diumenge i dilluns hi haurà ventades i pluges intenses a l'oest de la Península degudes a les restes de l'huracà Danielle, però al Mediterrani aquestes pertorbacions no és gaire probable que hi deixin precipitacions destacables, com a mínim durant la primera part de la setmana que ve. Potser alguns d'aquests fronts arribin a fer ploure al Pirineu Occidental o a Ponent, però d'avui en vuit és poc probable que tinguem una tongada de precipitacions abundant i extensa que segueix sent molt necessària.

Mediterrani sobreescalfat

Aquests dies la temperatura mitjana del mar Mediterrani està en valors rècord per a l'època, segons les dades que calcula habitualment el Centro d'Estudis Ambientals del Mediterrani ubicat a València (CEAM). En el seu banc de dades que es remunta al 1982 no hi ha cap inici de setembre en què en conjunt la temperatura del mar hagi sigut tan alta. El gràfic del CEAM mostra a més a més com els anys recents s'han situat tots a la banda alta del gràfic durant el final de l'estiu. El valor actual no és més alt d'aquest any, però està molt a prop de la temperatura que extraordinària que es va assolir també entre finals de juliol i principis del mes d'agost.

Temperatura mitjana del Mediterrani per anys
stats