la meteo
previsions 30/10/2023

La méteo: primera visita del fred en una altra setmana amb ventades

Dos nous girs de temps entre dijous i dissabte aportaran més pluges abundants a la conca de l'Ebre

4 min

BarcelonaAquesta tarda els xàfecs han tingut més protagonisme de l'esperat en algunes comarques, sobretot entre el Vallès i el Maresme, on ha arribat a ploure amb ganes.

Fins a les 18.30 h destaquen els 15 l/m² acumulats a Vilanova del Vallès, els 11 de Sant Quirze del Vallès, els 10 de Boí i d'Espot, els 9 de Castellar de n'Hug i de Cabrils, els 7 de Sant Cugat del Vallès i de Mataró o els 6 de Solsona.

De mitjana avui les màximes han sigut un grau més baixes que ahir, però encara hi ha hagut 25,2 °C a la Bisbal d'Empordà, 25 a Castelló d'Empúries i 24,7 a Banyoles.

El context general de la previsió segueix sent el mateix que el de les últimes setmanes: pertorbacions molt actives que deixen pluges abundants en molts sectors de l'oest d'Europa, però que arriben seques o gairebé seques al Mediterrani. El front d'avui està associat a la pertorbació anomenada Celine, però la baixa clarament més activa de la setmana serà que la que afectarà el Cantàbric, França i el Regne Unit entre dijous i divendres, anomenada Ciarán. La confusió que es repeteixi un segon nom amb lletra C és perquè hi ha dos sistemes de noms a l'oest d'Europa: un és el que comparteixen serveis meteorològics com el de França, Espanya i Portugal, i l'altre el que gestiona la Met Office britànica. El país que rep primer els afectes d'una pertorbació és qui posa el nom.

Fixeu-vos com, sobretot la pertorbació Ciarán, que arribarà dijous i llançarà una segona fuetada dissabte, complicarà el temps a bona part d'Europa amb un temporal que pot ser especialment dur a l'oest de França.

Aquesta setmana les pluges tornaran a concentrar-se al Pirineu occidental, on seguirà plovent de forma insistent i amb quantitats de precipitació importants, sobretot entre dijous i dissabte. Acumulacions que tornaran a superar els 100 l/m² en punts alts de la Vall d'Aran, la Ribagorça i el Pallars i que ajudaran a omplir els embassaments de Baserca i Cavallers, així com els de Talarn i Escales. D'altra banda, a embassaments com Flix o Riba-roja els pot arribar certa quantitat d'aigua els pròxims dies amb les pluges i el moviment dels rius del Pirineu. Caldrà veure si els embassaments d'Oliana i Rialb també poden agafar certa quantitat d'aigua d'aquest episodi de pluges, tant d'avui com sobretot de la segona part de la setmana. A les conques internes, però, no hi ha símptomes de millora. Dijous i divendres també plourà en comarques de Girona i de la Catalunya Central, però difícilment aquestes precipitacions evitaran que les reserves del Ter, el Llobregat, la Muga, etc. segueixin baixant.

Aquesta setmana començaran a arribar també les primeres nevades amb cara i ulls al Pirineu. Tot fa pensar que el front de dijous començarà a aportar algunes primeres nevades i mínimament extenses a la serralada, amb gruixos que al Pirineu occidental podrien arribar a ser de més de 5 centímetres. Una primera emblanquinada que pot anar tenint continuïtat amb fronts posteriors.

Les altes temperatures de la primera part del mes d'octubre han fet que algunes plantes i arbres estiguin produint flors en èpoques de l'any en què les fulles haurien de caure, no produir-ne més. A poc a poc, però, la temperatura es va normalitzant i les previsions apunten cada cop amb més confiança a un inici de novembre que més aviat serà fred per a l'època.

Una entrada d'aire fred amb el canvi de temps de dijous provocarà una primera baixada contundent de la temperatura de cara a l'inici del cap de setmana, i una segona entrada d'aire fred a patir de diumenge mantindrà aquestes temperatures clarament de novembre durant bona part dels primers deu dies del mes. És interessant destacar, d'una banda, que arriben les temperatures més baixes de la tardor fins ara, i de l'altra que aquest ambient sembla que durarà uns quants dies i no serà una simple anècdota.

El vent serà una setmana més un altre dels grans protagonistes. Avui se seguirà deixant sentir moderat en moltes comarques, però serà sobretot entre dijous i dissabte quan pot haver-hi ventades més fortes d'entre ponent i mestral. Els colors vermells que indiquen ratxes de més de 90 km/h guanyen protagonisme en les previsions de cara a dijous, sobretot en cotes altes, i és molt possible que dissabte també calgui parlar de ventades fortes en força comarques, tot i que això és menys clar.

Un octubre més d'estiu que mai

Mes a mes es va confirmant la idea que l'any 2022, exageradament càlid a Catalunya, no va ser una anècdota. Aquest mes d'octubre s'acabarà amb més temperatures de 25 graus que l'anterior i molt probablement serà el més càlid que hi hagi hagut a Catalunya des que es recullen dades.

Superacions de 25 °C a l'octubre
A partir de dades de més de 140 estacions del Meteocat

La temperatura mitjana del mes a Catalunya serà una o dues dècimes més alta que la de l'any passat. Si s'agafen dades entre gener i octubre, de moment l'any no està sent més càlid que l'anterior, però s'acosta molt a la dada del 2022. Cal recordar que l'any passat a Catalunya es va registrar una temperatura mitjana molt més alta que qualsevol de les anteriors, un salt pràcticament d'un grau que va semblar una anomalia però que va camí de no ser-ho. Enguany fins ara a Catalunya la mitjana de l'any se situa en 15,8 graus, tot just una dècima per sota de l'any anterior i molt per sobre de qualsevol precedent anterior. No hi ha dubte que el 2023 s'assemblarà molt més el 2022 que a qualsevol dels anys anteriors, i això per descomptat dispara les alarmes sobre el fet que aquesta sigui una nova tendència.

Temperatura mitjana a Catalunya entre gener i octubre
A partir de dades de més de 140 estacions del Meteocat
stats