previsions 24/01/2021

Vent aponentat amb cops forts i bona visibilitat

Al massís de Montserrat s'ha arribat fins als 125 km/h de vent del nord-oest

2 min
La cella al Port retinguda degut al fort vent de mestral. Foto: Agustí Descarrega (Deltebre)
Escolta aquí la previsió del temps

El vent de l’oest i del nord-oest ha estat el protagonista aquestes darreres hores, amb ratxes que durant la matinada han superat els 100 km/h en alguns observatoris del sud del país. El front ens ha creuat aquesta passada nit, deixant algunes pluges com, per exemple, els 18 mm de Lac Redon (2200 m), 8 mm a Viella o 3 mm a Puigcerdà, Tàrrega o al Parc Natural dels Ports. La nevada ha acumulat 20 cm nous a l’Aran i la cota de neu ha baixat fins a fons de vall al Pirineu.

Darrera d’aquesta línia frontal s’ha tornat a canalitzar el fort vent, amb alguns cops destacables com els 125 km/h de  Montserrat (Sant Dimes) o els 114 km/h del Perelló. A Mas de Barberans han assolit els 99 km/h, als Hostalets de Pierola els 84 km/h i a la mateixa ciutat de Barcelona (el Raval) els 70 km/h.

Avui diumenge continuarem parlant d’aquest vent de component oest amb cops forts a les comarques del Camp i punts de la costa central fins a mitja tarda, amb tendència a disminuir la seva força durant la segona part del dia. El Servei Meteorològic de Catalunya manté activats avisos per fort vent, amb ratxes previstes de fins a 70 km/h i onatge, amb notable mar de fons del sud.

Avís per fort vent previst per avui diumenge
Sortida de sol a Gavà amb arrèbols i notable mar de fons del sud

El cel avui es mantindrà serè a gran part del país i a mitja tarda estarà més cobert per núvols alts i prims. Continuarem amb núvols al Pirineu de Lleida on continuaran els ruixats de neu a partir dels 800 m de cota, sobretot l’Aran, i a la resta de la serralada s’obriran més clarianes, amb torb a cotes elevades degut al fort vent. Al final del dia tornaran les precipitacions al Pirineu i el Prepirineu, amb una cota de neu que pujarà cap als 1100 metres. A la resta del país no arribaran aquests xàfecs.

Pel que fa a temperatures, aquest ambient ventós mantindrà els termòmetres a l’alça, amb màximes que podran pujar fins als 17ºC o 18ºC a les comarques del sud, entre els 7 i els 13 ºC a la depressió Central i a les valls pirinenques voltaran entre els 4ºC i els 9ºC. No s’esperen glaçades la propera matinada, excepte sectors arrecerats del vent de ponent, com a les fondalades o planes gironines i alguna vall pirinenca, on sí podran fregar els 0ºC.

De cara a dilluns començarem la setmana amb un augment dels núvols. L’arribada d’una nova línia frontal poc activa tornarà a tapar el cel i deixarà alguns plugims per Ponent i Pirineu, amb nevades febles a partir dels 1200 m. Les temperatures començaran a pujar els dies propers, amb valors molt suaus a partir de mitja setmana.

Arc de Sant Martí, de bon matí, al Delte de l'Ebre
stats